Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

Petice se masovno poklonjaju ili ih roditelji prijetnjama i ucjenama iznude

Petice se masovno poklonjaju ili ih roditelji prijetnjama i ucjenama iznude
Varaždinski.hr

'Roditelji pritišću, a profesori popuštaju pod pritiscima jer im se ne da natezati s nabrijanim roditeljima za tu crkavicu od plaće. Osim toga, zašto bi si profesor dopustio maltretiranje, pa da mu pozovu inspekciju, kad je inspekcija uvijek na strani roditelja i učenika. Daš traženu ocjenu i imaš mir.'

Na rezultate ovogodišnje mature čekalo se do polovine srpnja. A tada su objavljeni nikad gori rezultati mature od kad je ona uvedena. Čak oko 8 800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je dva ključna ispita - Hrvatski jezik i Matematiku. U odnosu na prošlu godinu to je porast za 1.278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Napomenimo da je za prolaz potrebno svega oko 25 posto riješenosti ispita mature (iz Matematike). Uzevši u obzir da čak oko 8800 učenika nije položilo maturu koja ima tako niske kriterije, rezultat je pomalo zabrinjavajući. 

Što se dogodilo s maturantima kad nisu bili u stanju riješiti maturu za prolaz? Jesu li ispitni zadatci bili preteški, ili netko četiri godine nije učio? Teško da možeš u nekoliko sati ili dana pred maturu nadoknaditi četiri godine nerada.

Kako je 25 tisuća maturanata uspjelo položiti maturu i još je većina njih uspjela i upisati željeni fakultet? 

Istina, nisu ni rezultati ovih koji su položili maturu baš sjajni. Naime, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine Matematike, odnosno njih 372 iz B razine. Nisu neke impozantne brojke. 

Uloga roditelja u priči

I sad dolazimo do osnovnog problema. Ocjene na maturi nisu onakve kakve su bile ocjene u četiri godine školovanja. Kako to? Zašto to? 

Dolazimo do onoga kako roditelji (ne svi, naravno, većina je roditelja normalna i razumna, nisu svi helikopter roditelji), oni nadobudni roditelji, koji još od prvog razreda osnovne škole od svojeg prosječnog ili ispodprosječnog djeteta uporno žele napraviti lumena, hodočaste u školu i maltretiraju učitelje, nastavnike, profesore žicajući ocjene, inzistirajući na višim ocjenama od zasluženih.

Učitelji, nastavnici, profesori, najčešće pod pritiscima popuštaju i šakom i kapom dijele tražene, a nezaslužene ocjene, samo da si skinu naporne roditelje 'kod kuće je sve znao' s vrata. 

Ti i takvi roditelji se sad žale na rezultate mature, iako su njihova dječica maturanti punoljetne osobe. Maltretiraju NCVVO, koji je objavio da su njihovi djelatnici odgovorili na 27.803 telefonska poziva i još 10.908 upita elektronskom poštom. Ta brojka doima se prilično velikom kada se zna da je ispitima pristupilo 34.638 učenika.

Posebno je u cijeloj priči zanimljivo to što je ove godine bilo jako puno telefonskih reakcija i upita članova obitelji maturanata - braće, sestara, majki i očeva. Pozivi roditelja uglavnom su se odnosili na dobivanje informacija o prijavama, uplatama, odjavama ispita i mjestu pisanja ispita, no bilo je i nezadovoljstava rezultatima. Najveći broj prigovora odnosio se na Hrvatski jezik, Matematiku i Biologiju.

Neki roditelji tako misle da i na državnoj maturi mogu nastaviti s praksom pritiska na profesore kao što su to radili cijelog vijeka školovanja svojeg djeteta. A pritiskali su čim se njihovom djetetu nešto nije svidjelo. Ti isti roditelji nisu osamostalili svoju djecu i pripremili ih za život jer su sve radili umjesto njih, od pisanja lektira i domaćih zadaća pa nadalje.

(Mala digresija, komentar iz jedne grupe: 'Neki dan mi je poznanik, profesor u školi, pričao kako je jedan roditelj furiozno došao kod ravnatelja da se potuži na profesora iz matematike jer je na testu promijenio brojeve zadataka koje su vježbali u školi. Sami zadaci su ostali isti.' Što reći, a ne krepati od smijeha. Ili ipak ne?)

Hiperprodukcija odlikaša

Odavno se već zna da je stvorena umjetna hiperprodukcija odlikaša i petnulaša. Tko ne prođe prvi razred osnovne škole s 5,0 taj je za poseban oblik školovanja. Kasnije se te petice masovno poklanjaju ili ih roditelji prijetnjama i ucjenama iznude.

Najjači su oni koji dođu nakon loše ocjene u školu s tvrdnjom 'kod kuće je sve znao, ja sam ga pitala'. Pa, gospođo, onda ga sami ispitajte i javite mi koju ocjenu da mu zapišem. 

Roditelji pritišću, a profesori popuštaju pod pritiscima jer im se ne da natezati s nabrijanim roditeljima za tu crkavicu od plaće. Osim toga, zašto bi si profesor dopustio maltretiranje, pa da mu pozovu inspekciju, kad je inspekcija uvijek na strani roditelja i učenika. Daš traženu ocjenu i imaš mir.

Naravno da je to sve na štetu onih savjesnih i marljivih učenika koji uče i pošteno zarade svaku svoju odličnu ocjenu bez da im mama ili tata hodočaste u školu. 

Ovi koji su tijekom školovanja dobivali iznuđene ocjene sad su pali maturu i čude se ko pile glisti što im se dogodilo. Pazi stvarno, kako možeš pasti maturu nakon četiri godine nerada i poklonjenih ocjena. Mora se mama žaliti. 

Mala matura

Sve više se zagovara uvođenje takozvane 'Male mature' koja bi se pisala na kraju osmog razreda osnovne škole. Također se traži i zaključivanje ocjena na dvije decimale. Tada bi se vjerojatno smanjila hiperprodukcija silnih petnulaša koji izlaze iz osnovne škole. Nije isto imaš li 4,50 ili 5,00 iz nekog nastavnog predmeta. 

Mala matura bila bi također neovisni ispit znanja s kojim dijete odlazi iz osnovne škole. Pa bi se vidjelo tko je učio, a tko se provlačio s maminim pritiskom kroz osnovnu školu. Istina je i da bi Mala matura pokazala raskorak između poklonjenih ocjena i znanja. 

Bilo kako bilo

Bilo kako bilo, matura je ispit zrelosti. Dakle, ako si sposoban za samostalan život, a trebao bi biti s osamnaest godina, trebaš biti i sposoban na kraju svojeg školovanja uspješno riješiti taj ispit zrelosti. To što je sve više helikopter roditelja, a sve manje samostalnih mladih ljudi, e to je već priča za sebe. 

Čestitke svim maturantima koji su uspješno položili ispit zrelosti i upisali željeni fakultet. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video