Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

HDZ-ovcima geografija nije jača strana, ali im zato financije idu fenomenalno

HDZ-ovcima geografija nije jača strana, ali im zato financije idu fenomenalno
Varaždinski.hr, Igor Soban / PIXSELL

Novi tjedan, novo Sedmičaranje, novi izbor štikleca - čitajte ih pod naslovima Zdravstvo u banani, Na braniku domovine, Ministar retorike, Pozitivna geografija i Čehok vs. SDP.

Zdravstvo u banani

Iako se njegovo ime često spominjalo u kontekstu kadrovskih rošada na Markovu trgu, premijer Plenković odlučio je poštedjeti ministra zdravstva Milana Kujundžića u takozvanoj rekonstrukciji Vlade. Ako ništa drugo, novinari će mu biti zahvalni do neba. Uvijek je dobro kada na poziciji imate provjereni kadar koji će puniti stupce i prodavati novine dok se novi ministri ne upute u posao i ne ovladaju svim vrstama javašluka koji su svojstveni ovdašnjim političkim elitama.

Ovih dana tako čitamo da je ministar zdravstva, u namjeri da spriječi monopol privatnih klinika, odlučio nabaviti četiri PET/CT uređaja za dijagnostiku tumora, a studiju isplativosti povjerio je jednoj riječkoj tvrtki koja se inače bavi preprodajom voća.

E, sad, kakve veze ima tropsko voće s onkologijom? Osim činjenice da nam je zdravstvo u banani, vjerojatno nikakve.

Aha, namjera je bila da se na studiju potroši minimalan iznos. Što je u usporedbi sa studijama koje je svojedobno plaćao Sanaderov potpredsjednik Polančec i ostvareno. Račun je na kraju ispao 24.500 kuna.

'Nismo išli raditi studiju koja košta stotine tisuća kuna za izračun nečeg što može malo dijete izračunati', slavodobitno je naglasio Kujundžić.

Nije međutim problem u parama. Jebo sad hiljadu dinara, kako reče znameniti jedan pisac. Pravo je pitanje kakvi to dibidusi rade u ministarstvu ako Kujundžić plaća nekome dvadeset i pet somova za nešto što može napraviti malo dijete.

Na braniku domovine

U napadu bombaša samoubojice u Kabulu je smrtno stradao mladi hrvatski vojnik, pripadnik hrvatskog kontingenta NATO-ove misije u Afganistanu.

Nećemo ulaziti u to je li bio heroj, kako su ovih dana sugerirale naslovnice dnevnih novina, i je li svoj posao obavljao časno budući da o tome ne znamo ništa. Njegova nemila sudbina tiče se prvenstveno njegove obitelji. Velika je to obiteljska tragedija.

Naravno, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ni ovoga puta ne odustaje od svoje sumanute misije da uvjeri svekoliku javnost u to kako se hrvatska sloboda brani upravo u afganistanskim gudurama: 'Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica.'

Stranu joj drži i notorni Gordan Akrap, predstavljen kao stručnjak s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

'Vratio bih se na borbu protiv ilegalnih migracija. Mi se možemo odlučiti boriti protiv toga na našim granicama, a možemo se pokušati boriti protiv toga na području odakle izviru. Tako je isto s pitanjem terorizma.'

O tome kako se i čime zapravo brani domovina, najtočnije je ipak pjevao Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon. Nemamo što dodati, stoga samo citiramo.

'Domovina se brani vjerom i tuđim mrtvim sinom. Domovina se brani ličnim šoferom, metalik crnom limuzinom. Domovina se brani životom, sa operisanom kilom. Brani se privatnim sjedećim drotom pred zauzetom vilom. Domovina se brani ratom i NATO avionom u letu. I djecom, i sestrom, i bratom, rasutim kojekuda po svijetu.'

Ministar retorike

U Ministarstvu obrane sazvana je izvanredna pres-konferencija povodom tragičnog događaja u Afganistanu. Riječ ima ministar Damir Krstičević.

Teško je u ovakvoj formi prenijeti sve. A i nije dobro za zdravlje. Prenosimo tek jedan isječak, završne riječi ministrova obraćanja javnosti.

'Naman je lako, mi smo tu, u Zagrebu, na sigurnom (...) Dali smo vam sve informacije, želimo vam dati sve informacije, ali vas molim da su ljudi u operaciji. U Afganistanu. I nemojmo. Niti jednim svojim. Da bi. A mislim da i vi svi skupa. I hvala vam još jednom na sve što. Evo. Tako da iz te pozicije.'

Pozitivna geografija

Josip Galić, slavonski poduzetnik s dobrim vezama u HDZ-u, digao je nešto više od sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, koji bi, kako je zamišljeno, trebao preporoditi gospodarski devastirani istok Hrvatske.

Ne bi to bila neka vijest sama po sebi da Galić taj novac, namijenjen dakle isključivo projektima u pet slavonskih županija, nije ulupao u obnovu svog hotela na otoku Rabu.

Očigledno je da HDZ-ovcima geografija nije jača strana, ali im zato financije idu fenomenalno.

Ako ste uopće sumnjali, priču donosi Telegramov Drago Hedl. Samo u zadnjih pola godine, Hedl je javnosti isporučio afera za dvije dobre redakcije. Jednoga dana, kada odluči objesiti novinarske kopačke o klin i kada se posveti isključivo pisanju romana, hrvatsko će novinarstvo biti siromašnije za jednog novinara s velikim N.

Hrvatska će, dakako, i dalje biti ista. Ministri će i dalje zidati roštilje od sto trideset kvadrata, živjet će u vilama čiji luksuz neće moći opravdati primanjima, lokalni će kabadahije i dalje izbjegavati plaćanje poreza, mlatit će žene i gazit ljude po cestama, vi ćete i dalje jesti zaraženo meso, samo, eto, neće biti nikoga da vam to kaže.

Čehok vs. SDP

S velikim zanimanjem i veseljem pratimo verbalno mitraljiranje između gradonačelnika Ivana Čehoka i varaždinskog SDP-a.

Švarckinstler na čelu grada, gledajući u retrovizor, Partiji predbacuje nesposobnost. Partija uzvraća udarac tvrdnjama da gradonačelnik laže.

Zar to nije genijalno? Pokušajte se sjetiti kada ste zadnji put pratili neku raspravu, a da vam se pritom činilo kako su obje strane skroz u pravu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!