Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Mislili smo da je Bleiburg mjesto pijeteta, a kad tamo - 'bujica' vrtoglave zabave

Mislili smo da je Bleiburg mjesto pijeteta, a kad tamo - 'bujica' vrtoglave zabave
Varaždinski.hr, PIXSELL

​A zašto se rečeni junak uopće otpravio na Bleiburg? Kako je pojasnio njegov odvjetnik na suđenju, zato što je, pazite sad ovo, htio izaći iz 'monotonog života'. Sve vrijeme vi ste, eto, mislili da je Bleiburg mjesto pijeteta na kojem se komemoriraju žrtve, a kad tamo ustaški Gardaland. Staro i mlado, razdragano i raspjevano. Od osuđenih dilera kokaina do viničkih ljubitelja metilnog alkohola.

Stranačka mlađ

Zaista, nije trebalo dugo. Vladini informatičari jedva da su stigli ažurirati službene stranice s imenima novih ministara prije nego što je Nacional objavio priču o tome kako je novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, još dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koristio usluge Franje Varge, prvoosumnjičenog u poznatoj aferi SMS, ne bi li otkrio tko su ljudi iz Zavoda koji su ga prijavili USKOK-u zbog 'dosad neviđenog stupnja kriminala u HZMO-u'. Zauzvrat, kažu, Aladrović se trebao pobrinuti oko Vargine mirovine.

Dva dana nakon toga Telegram je objavio kako je mladi ravnatelj Aladrović, inače sin nekadašnjeg požeško-slavonskog župana Marijana Aladrovića, mijenjao Statut HZMO-a s isključivom namjerom da u njemu zapošljava prijatelje.

Kako tek sad urnebesno zvuči odgovor Gordana Jandrokovića na pitanje novinarke Nove TV jesu li u HDZ-u dobro provjerili nove ministre, da poslije ne bi bilo 'nismo znali'.

Predsjednik Sabora tada je rekao: 'Vrlo temeljito smo razgovarali s njima, učinili ono što smatramo da je potrebno kako bismo bili što je više moguće sigurni da nema nikakvih repova. Ovo je jedna nova generacija političara, stručnih i ambicioznih, i vjerujem da neće biti situacija kao što smo imali u zadnjem razdoblju.'

O Njonjo, dobri moj Njonjo, kao da čujemo slavnu Terezu. Vjerovati je (s)lijepo, ali stvarnost je nešto sasvim drugo.

Nitko ozbiljan, jasno, nije očekivao da će novi ministar rada, u godinu dana mandata koliko mu je preostalo, napraviti nešto spomena vrijedno. Nešto pametno i korisno. On je tu tek toliko da bude.

Mladi je ministar reprezentativan primjer stranačke mlađi koja prvih desetak godina radnog iskustva prespava u strogo kontroliranim uvjetima, pod budnim okom političkih mentora, najčešće raspoređena na savjetničkim i direktorskim pozicijama u kojekakvim županijskim razvojnim agencijama izmišljenim upravo u tu svrhu, da bi onda, negdje oko trideset i pete godine života, jednako neiživljena i krmeljava, preselila u kakvu ministarsku fotelju kakve disfunkcionalne Vlade.

Teško je reći je li veći problem u bolesno ambicioznim i bahatim partijskim omladincima ili u onima koji takve oktroiraju u izvršnu vlast.

Crni Marko

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih vladajućoj partiji doznajemo da nekadašnji predsjednik Tomislav Karamarko planira veliki povratak na političku scenu. Narednih dana, kažu, trebao bi istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika stranke. Unutarstranački izbori najavljeni su za svibanj iduće godine.

Mediji zasad barataju s nekoliko imena koja bi se trebala suprotstaviti aktualnom predsjedniku Plenkoviću. To su rečeni Karamarko, Miro Kovač, Domagoj Ivan Milošević, Davor Ivo Stier, Tomislav Tolušić i Milijan Brkić.

Koristimo ovu priliku da javno, bez fige u džepu, izrazimo oduševljenje i potporu Karamarkovim ambicijama. U slučaju pobjede, antipatičan i tragično netalentiran za politiku kakav već jest, zasigurno bi HDZ-u nanio nemalu i teško popravljivu štetu. A to je, složit ćete se, uvijek dobra vijest.

Za Rivu spremni

Nekad, u zlatno doba Ive Sanadera, HDZ-ovi su emisari Thompsonu nosili vreće para samo da ne nastupa u predizbornoj kampanji. Danas je obratno. Danas neće žaliti para samo da Marko zapjeva.

U HDZ-u su, izgleda, procijenili da bi koncert predsjedničkog kandidata Miroslava Škore u Trilju, večer uoči obljetnice 'Oluje', mogao biti potencijalno opasan za Kolindu Grabar-Kitarović i njene ambicije da produži predsjednički mandat još pet godina.

Stoga je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, kojeg je KGK još na početku mandata angažirala kao jednog od savjetnika, morao zagrabiti duboko u gradski budžet ne bi li nagovorio Thompsona da u isto vrijeme kad i Škoro u Trilju održi koncert na splitskoj Rivi.

Za dom spremni pjevač iz Čavoglava silno se onda bio uvrijedio kada su ga novinari pitali koliki će honorar dobiti za ovu malu uslugu. Stara je to škola. Kada su Antuna Vrdoljaka svojedobno pitali koliko je love dobio od HRT-a za snimanje 'Generala', omatorjeli je redatelj zagrmio da se nešto takvo u pristojnim zemljama ne pita.

Teško je reći da nije bio u pravu, samo što je zaboravio spomenuti zašto se ne pita. A ne pita se samo zato što se u pristojnim zemljama unaprijed vrlo transparentno zna kamo odlazi svaka lipa poreznih obveznika.

U laži su velike oči

Pravi je pičvajz nastao ovih dana na Hvaru, nakon što su lokalni stanovnici novinarima dojavili kako je Mirjana Dragičević Soldo, slavna vidjelica Gospe iz Međugorja, na svoju ruku dala zabetonirati i popločiti nemali dio javne plaže ispred svoje vile u uvali Blace.

'Kakva kuća? Koja plaža?', čudila se onda vidjelica u razgovoru sa sedmom silom. Zatim se dogodilo čudo, ništa manje od onoga u Međugorju prije trideset i osam godina. Kuća za koju cijenjena gospođa Soldo nije znala da postoji ukazala se u zemljišnim knjigama, uredno upisana, u njenom vlasništvu, odmah poviše devastirane obale.

'Nikad čula', kazala je onda Gospina službenica. Vjerujemo. Hoće to tako u životu, oni koji fantastično vide, u pravilu nešto slabije čuju.

Ustaški Gardaland

Iz Austrije stiže vijest da je Zemaljski sud u Klagenfurtu četrdesetosmogodišnjeg hrvatskog državljanina iz Vinice, uhićenog sredinom svibnja na Bleiburgu, osudio na osamnaest mjeseci zatvora.

Zašto? Zato što je ovaj pozdravio tamošnju policajku nacističkim pozdravom. Zašto je to učinio? Kako je sam objasnio, zato što je bio pijan pa se želio malo našaliti.

Ovo zvuči sve bolje. Austrijska policija, mrka i zajebana, šalu međutim nije shvatila. Usput rečeno, šaljivdžiji su izmjerena tri promila alkohola u krvi.

A zašto se rečeni junak uopće otpravio na Bleiburg? Kako je pojasnio njegov odvjetnik na suđenju, zato što je, pazite sad ovo, htio izaći iz 'monotonog života'.

Ovo sad već zvuči nevjerojatno. Dok čita izvještaj iz sudnice, čovjeku zapravo nije skroz jasno je li učmali Viničanin, zasićen tamošnjim spleenom, naumio završiti na Bleiburgu ili na Zrću.

Sve vrijeme vi ste, eto, mislili da je Bleiburg mjesto pijeteta na kojem se komemoriraju žrtve, a kad tamo ustaški Gardaland. Staro i mlado, razdragano i raspjevano. Od osuđenih dilera kokaina do viničkih ljubitelja metilnog alkohola. Što bi se reklo, prava 'bujica' vrtoglave zabave.

Post Scriptum

Cijela ova gungula s neodgovornim tipom što se pijan odlučio šegačiti pred austrijskom policijom zorno pokazuje nekoliko stvari.

Prvo, pokazuje kakva se zapravo ekipa svakog proljeća okuplja na Lojbaškom polju.

Drugo, pokazuje kako se prema takvima odnosi država nešto uređenija i ozbiljnija od Hrvatske. Pretpostavljamo da će iduće godine sredinom svibnja, gore u Koruškoj, malo kome biti do šale i zabave.

I treće, pokazuje kako bi se i Hrvatska, vrlo lako i bezbolno, mogla obračunati s otrovnim povijesnim revizionizmom, samo kada bi joj do toga stvarno stalo.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video