Vijesti / Kolumne

Gordana Foder: Sve pet

Pod 'ostale poslove' profesora trpa se sve i svašta

Pod 'ostale poslove' profesora trpa se sve i svašta
Varaždinski.hr

Čim nešto treba obaviti što nije u opisu posla jednog prosvjetara to se nazove 'ostali poslovi' i ta daaa, mora se odraditi.

Svaki učitelj, nastavnik, profesor, osim zaduženja redovne nastave ima u satnici koju mora odraditi  i dio koji se zove 'ostali poslovi'. Koji su to ostali poslovi nije jasno definirano, ali u njih se trpa sve i svašta. Čim nešto treba obaviti što nije u opisu posla jednog prosvjetara to se nazove 'ostali poslovi' i ta daaa, mora se odraditi.

Matura

U srednjim školama među ostale poslove utrpa se tako dežuranje na maturi i dežuranje na probnoj maturi. Kad je profesor dežuran na maturi nema majci da mora na wc. Mora kao jastreb čučati nad maturantima, ne smije ni u mobitel pogledati, a o toaletu može samo sanjati jer ne smije napustiti učionicu gdje se matura piše, ma koliko ona trajala. Dok i zadnji maturant ne izađe van, WC – a nema.

Priredbe i izleti

U ostale poslove utrpavaju se priredbe, iznošenje i slaganje stolica za priredbu, izleti, pratnja na ekskurzijama, planiranje i organiziranje ekskurzija. Mada većina običnog puka misli kako prosvjetari uživaju na izletima to uopće nije tako. Ali, o tome sam već pisala pa se neću ponavljati.

Mafijaški poslovi

 Utjerivanje duga za školsku kuhinju je također jedan od ostalih poslova. Ono, imate roditelje koji ne plaćaju na vrijeme, ili uopće ne plaćaju školsku kuhinju pa ste vi, kao razrednik dužni utjerivati dug.  Nećete nikome lomiti ruke i noge kao što to profesionalni utjerivači dugova rade, ali ćete slati tisuću i jednu opomenu, zamolbu, obavijest kako biste nagovorili dužnike da dug plate. Ako ne plate, onda će netko u školi vama sjesti na vrat zašto niste dug utjerali.

Trgovački poslovi

Ostali poslovi su i  prelistavanje, razvrstavanje, popisivanje, nabava, raspakiravanje i podjela udžbenika koje učenici vraćaju na kraju nastavne godine ili koje dobivaju na početku nastavne godine. Tipični trgovački posao uvaljen među ostale poslove prosvjetara. Pa tako nastavnici slažu komplete udžbenika, prebrojavaju ih, navlače teške pakete knjiga po školi.

Bankarski poslovi

Treba sakupljati novac za školsku kuhinju, osiguranje, izlete, kazališne i kino predstave i svašta još. Sve to rade nastavnici. U ostalim poslovima. Istina je da nastavnici i učitelji ne bi smjeli imati ikakve veze s novcima niti skupljati iste, sve bi po školama trebalo ići preko uplatnica, ali… eh. Ali!

Bedastoće

Kad dođu učenici u školu onda treba numerirati ormariće i podijeliti im ključeve od ormarića. Naravno da treba zapisati koje je dijete dobilo koji ormarić. I voditi brigu da dijete ne izgubi ključ. I voditi brigu ako dijete izgubi ključ.

U bedastoće od ostalih poslova svakako spada i inventura krupnog i sitnog inventara. Jednom godišnje prebrojavate koliko je grbova u školi, koliko stolica, klupa, panoa, ormara, šestara, računala i ostalih sitnica koje nitko ne krade niti se ne troše, a niti ne nestaju.

Velika je bedastoća od ostalih poslova i pisanje kojekakvih suglasnosti. Ispada da s djecom ne smiješ ni na školsko igralište ako za to nemaš posebnu suglasnost roditelja. I onda za svaki izlazak iz škole, za svaku anketu, za svako fotografiranje treba pisati i tražiti neku novu suglasnost.

Ako u školu djecu vozi autobus, u ostale poslove ubraja se i dežuranje na autobusu, odnosno, dočekivanje autobusa i ispraćanje istog. Gledaš kako dolazi autobus pred školu i iskrcava djecu, a pri odlasku gledaš kako djeca ulaze u autobus i odlaze. Jedino nigdje u tom zaduženju ne piše treba li djeci koja iz škole odlaze busom još i mahati i slati poljupce.

Majčinski poslovi

Priča jedna kolegica u jednoj našoj nastavničkoj grupi kako joj je učenik dobio proljev pod nastavom i kako joj je ravnatelj naložio da ga opere u WC – u dok čeka njegove roditelje da dođu po njega. Svoj zahtjev ravnatelj je obrazložio riječima: 'pa majka ste, nije da ne znate kako.' I to je utrpano u 'ostali poslovi'.

Učitelji majčinski pridržavaju glavu djetetu kojem pozli pa povraća, brišu mu klupu i stvari ako povrati po klupi. Majčinski zaustavljaju krvarenja iz nosa. Nitko ne pita je li učiteljica možda gadljiva, jel' i njoj samoj pozli ako netko kraj nje povraća, ili joj dođe slabo kad vidi krv. Učitelji, nastavnici, profesori moraju biti supermeni koji mogu sve. Multitasking.

Ima još

U toj jednoj nastavničkoj grupi masa prosvjetara se izjadala što ih sve smeta, a utrpano je u ostale poslove. Ostali poslovi su idealna glupost smišljena za pravno dozvoljeno maltretiranje (kaže jedna kolegica), to je vreća bez dna za trpanje svega i svačega u nju.

Škola za život i reklame

Sve programe naših TV kanala preplavile su reklame za Školu za život. Što će roditelji nakon tih reklama očekivati bolje je da i ne znamo. Hoće li roditelji biti uvjereni da će se u Školi za život učenici samo igrati, da neće biti domaćih zadataka  jer će sve naučiti u školi, da neće trebati ništa konkretno učiti?

Učenici će razmišljati i zaključivati. Radit će u grupama. Kao da do sad nismo u školama tražili od djece da razmišljaju, kao da i do sad nisu radili u grupama. Što su, učitelji koji rade trideset i više godina do sad sve krivo radili, nemaju pojma, ništa nisu znali pa su sad na brzaka educirani da djecu pripreme za život? Većina prosvjetara smatra reklame uvredljivima i drži da će roditeljima usaditi neke apsolutno pogrešne ideje o tome što Škola za život zapravo jest.

Više o Školi za život u sljedećim nastavcima. Kad krene. Frontalno.

Najnovije

Reci što misliš!