Vijesti / Kolumne

GORDANA FODER: SVE PET

Molim ispričajte mi dijete, nije došao u školu jer se probudio nervozan

Molim ispričajte mi dijete, nije došao u školu jer se probudio nervozan
Varaždinski.hr

Izostaje se najviše kad treba pisati ispit ili kad je najavljeno usmeno ispitivanje. Učenik ne nauči i onda je lakše roditelju napisati da je imao proljev nego da zlato dobije lošu ocjenu.

Ispričnice roditelja

U zadnje se vrijeme priča kako bi se trebao ograničiti broj roditeljskih isprika učenika ako oni izostanu s nastave. Za sada, već tri godine, po zakonu roditelj može neograničeno puta ispričati dijete do tri dana uzastopno.

Prema tom zakonu dijete može svaki tjedan od pet nastavnih dana tri ostati kod kuće uz roditeljski blagoslov i ispriku. Prema podatcima Ministarstva znanosti, u prošloj školskoj godini učenici su nakupili više od 30 milijuna izostanaka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nastavnicima su roditeljske ispričnice postale sinonim za još veći gubitak autoriteta: u određenim slučajevima pouzdano znaju da dijete nije bolesno, nego svjesno izostaje iz drugog razloga, koji roditelj potom opravdava. (izvor: jutarnji.hr)

Kakve sve roditelji ispričnice pišu trebalo bi knjigu izdati. Trebalo bi opisati i formulacije i izgled tih ispričnica. Neke samo što nisu napisane i na toalet papiru. Istrgnu roditelji  komadićak papira od nekud pa polupismeno napišu nekoliko riječi. A moraš im uvažiti. 

Izgled i pismenost

Prema tim se ispričnicama vidi koliko su pojedini roditelji zaista nepismeni ili polupismeni, a papir na kojem je napisana 'ispričnica' odražava poštovanje ili nepoštovanje prema učitelju. Ukoliko se roditelj potrudi da na pristojnom papiru i pravopisno pravilno napiše ispričnicu znači da cijeni učitelja i da mu je stalo, da je dijete zaista s debelim razlogom ostalo kod kuće.

No, ukoliko dobijete polupismeni uradak na papiriću istrgnutom iz nekog jeftinog blokića ili na četvrtini papira istrgnutog iz djetetove bilježnice, znači da vas roditelj nimalo ne poštuje i da je samoinicijativno i polurazložno ostavio dijete doma. 

Bajne formulacije

A što sve piše na tim ispričnicama roditelja? Na primjer: 'Morao je ići s nama skupljati žir za svinje'. Ili: 'Bili smo u svatovima pa smo došli kasno kući i nije se već dva dana uspio naspavati.'. Ili: 'Nije mi dobro izgledao.'. Ili: nakon povratka učenika sa školske ekskurzije, roditelji javljaju da će učenik izostati s nastave do kraja tjedna kako bi se odmorio od izleta. I vrh: 'Probudio se ujutro i bio je nekako nervozan.'. Moglo bi se nabrajati na tisuće kojekakvih formulacija ispričnica roditelja. 

Ne moraju ni sve ispričnice biti pisane. Ima nastavnika koji neoprezno daju svoj broj mobitela ili telefona roditeljima pa onda majka zove učiteljicu u večernjim satima kako bi joj objasnila da dijete nije dovela na nastavu jer je jutros padala kiša. Ili roditelj redovno zove nedjeljom u 14.30 kako bi nešto pitao ili opravdao dijete da nije došlo u školu jer ga je 'boljela tibica'. Bilo je i slučajeva kad je nakon trodnevnog izostanka učenika majka javila razrednici jedan razlog izostanka, za dva dana je stigla očeva ispričnica s drugim razlogom izostanka. U pitanju su dvije vrste viroze jer se roditelji očito nisu uspjeli sinkronizirati.

Naravno da postoje i opravdani razlozi zbog kojih djeca ostaju kod kuće i ne idu u školu, kao što su razne viroze zbog kojih se ne ide liječniku. Međutim, davši mogućnost roditeljima da sami, neograničeno puta opravdavaju izostanke svoje djece oni su to počeli debelo iskorištavati tako da je u prošloj školskoj godini zabilježen zabrinjavajući broj izostanaka. Zanimljivo je da su većinom svi opravdani.

Kad se izostaje?

Izostaje se najviše kad treba pisati ispit ili kad je najavljeno usmeno ispitivanje. Učenik ne nauči i onda je lakše roditelju napisati da je imao proljev nego da zlato dobije lošu ocjenu. Tako se događa da oni jadničci koji nemaju nadobudne roditelje vise na svim satovima i tu i tamo poberu i lošu ocjenu, a ovi drugi, s hrpom roditeljskih ispričnica, se pojave samo kad nauče i na kraju imaju pet nula. 

Liječnici i ispričnice

Liječnici se bune protiv ograničavanja roditeljskog ispričavanja izostanaka jer će im to onda napuniti ordinacije, jer će roditelji s djecom dolaziti za svaku glavobolju ili proljev po ispričnicu. U redu. Ne žele dodatno administrativno opterećenje. Imaju pravo. I znaju se izboriti za sebe. Svaka im čast. Znaju kamo bi dovelo to da im roditelji s djecom dolaze u ordinacije s već gotovim dijagnozama. Osim toga, zna se da se za virozu s visokom temperaturom ne ide liječniku da se ne zarazi pola čekaonice. 

Što napraviti?

A kako bi se nastavnici mogli osigurati protiv lažnih ispričnica? Trebalo bi ostaviti onda da roditelji ispričavaju i opravdavaju sve i svašta, ali regulirati da ukoliko se s nekog nastavnog predmeta izostane više od 30 posto sati da se polaže predmetni ispit.

Također, ako dijete izostane s pisane provjere najavljene u vremeniku ne treba mu omogućavati niti naknadno pisanje niti usmeno odgovaranje sadržaja koji su bili ispitivani. Ostane li učenik neocijenjen, jednostavno ga se uputi na polaganje predmetnog ispita. Možda bi se tako stalo na kraj silnom roditeljskom opravdavanju svega i svačega.

Prema sadašnjem zakonu učenik kihne pa ostane doma liječiti se tri dana. Opravdao roditelj. Na papiriću iz blokića. 

Ima li lijeka lažnim ispričnicama?

Može li se apelirati na svijest i razum roditelja da ne opravdavaju silne izostanke svoje djece iz škole? Velikom broju roditelja škola nije toliko bitna, bitne su im samo ocjene koje njihovi mališani nose kući. Pa ako dijete piše ispit i boji se da nije spremno za taj ispit, roditelj koji želi same petice napisat će mu neku ispričnicu i ostaviti ga kod kuće. Da djetešce  ne dobije manju ocjenu od odličan. 

Nisu učenici krivi što masovno izostaju. Krivi su oni koji im svaki izostanak opravdavaju. Pa neka se svatko tko je ikada napisao lažnu ispričnicu zapita je li time učinio uslugu svom djetetu i kakvu mu je poruku poslao? Laži, varaj, budi neodgovoran i nemaran. Ili?

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video