Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Dok se većina političara javnosti ruga lažima, neki to rade istinom

Dok se većina političara javnosti ruga lažima, neki to rade istinom
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL, Varaždinski.hr

Bez dlake na jeziku i filtera u mozgu župan s govornice zbori o tome kako je svojevremeno uhljebio svog tadašnjeg stranačkog kolegu. Ni prvog ni zadnjeg.

Virtualna krčma

Pregled društveno-političkih zbivanja protekloga tjedna najpoštenije bi bilo, čisto iz fenomenoloških razloga, započeti onime što se ovih dana događalo i još se uvijek događa na društvenim mrežama.

Nije prvi puta, naravno, da se javni dužnosnici i službenici uključuju u rasprave na komunikacijskim platformama novoga doba. Pritom se upravo varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka percipira kao svojevrsnog pionira na tome polju. On je taj koji, bilo putem svojeg osobnog profila bilo uz nemalu potporu nekolicine lažnih identiteta, najagilnije tjera vodu na svoj mlin u nastojanjima da oponira svakome disonantnom tonu koji se pojavljuje u virtualnom javnom prostoru.

No sada smo doživjeli i to da se - rapravljajući o jednom sporu oko par adventskih kućica - na jednome mjestu 'pograbe' gradonačelnik Ivan Čehok, posebna savjetnica župana i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te, dosad u pravilu izrazito samozatajna i oprezna, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

Nemamo nikakvu namjeru niti raščlanjivati niti raspetljavati navedenu temu, a još smo manje skloni igrati se arbitra oko toga tko je u ovome slučaju u pravu, a tko u krivu. Navodimo ga tek kao kuriozitet koji svjedoči o tome kako se sve više brišu granice između službene i neslužbene komunikacije.

Štoviše, mogli bismo reći da je po pojedinim javnim pitanjima razina transparentnosti daleko viša na društvenim mrežama negoli u službenim kanalima komunikacije.

Pojednostavljeno rečeno, želite li saznati neku informaciju, umjesto slanja upita gradskim službama - jednostavno tagirajte gradonačelnika u nekoj objavi u virtualnoj krčmi.

Jest da nakon toga nećete biti ništa pametniji niti ćete moći razlikovati istinu od laži, no to ionako ne možete ni prateći njegovu formalnu korespondenciju.

Emanacija sposobnosti

Ima jedna osoba koju sigurno nećete naći u virtualnoj krčmi. To je Radimir Čačić, varaždinski župan, političar s devet života, koji i nakon sedam desetljeća na leđima njeguje jednaku strast prema upravljanju, vođenju i vizionarstvu.

Čovjek je to koji za sebe kaže da mu je novac postao nebitan već kad je navršio 27 godina života. Ono što ga pokreće je, kako je jednom izjavio, igra, adrenalin.

Nije teško povjerovati mu. Da ne drži mnogo do novca, a pogotovo onog javnog, posvjedočio je i jednom anegdotom koju je ispričao na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Župan je, naime, bez dlake na jeziku i filtera u mozgu s govornice zborio o tome kako je svojevremeno, kada je bio ministar i (prvi) potpredsjednik Vlade, uhljebio svog tadašnjeg stranačkog kolegu Alena Leverića.

- Uzeo sam, ne znam više za što, uglavnom za ništa, Leverića. Tako to biva. Ponekad uzmete nekoga pa neka se nađe. Pomozi sirotu na svoju sramotu. Dečko je došao bez posla iz Medulina pa smo ga nekako uhljebili. Nije on prvi kojeg sam ja uhljebio, a možda ni zadnji - ispričao je župan.

> UHLJEBI Čačić o Leveriću: 'Dečko je bio bez posla pa sam ga uhljebio. Ni prvi ni posljednji'

Ne samo da to nije bilo prvi puta da je nekoga uhljebio, nego nije ni prvi puta da o takvim stvarima Čačić otvoreno priča. Nema on s time nikakvih problema. Prije nekoliko mjeseci bez imalo krzmanja potvrdio je da je suprug njegove posebne savjetnice Natalije Martinčević 'uhljebljen' u Domu zdravlja.

- Točno je. Evo, dostavili su mi podatke. Suprug Natalije Martinčević ima srednju stručnu spremu, koeficijent je 0,854, plaća mu je 4.400 kuna i 51 lipu. Neka mu je sa srećom - rekao je tada.

Napravio je odmah i kratku analizu stranačkog kadroviranja po zdravstvenim ustanovama i ustanovio da većinu rukovodećih funkcija drže HDZ-ovci. Dakle, članovi stranke s kojom sadi koalicijske tikve u Županijskoj skupštini.

- I, zamislite, otkrio sam jednoga kojeg sam ja postavio. Pa dozvolit ćete mi da i ja mogu postaviti nekog svog stranačkog čovjeka negdje - rekao je u srpnju, govoreći o ravnatelju Doma zdravlja Renatu Podbojcu.

> ČAČIĆ O UHLJEBLJIVANJU 'Pa dozvolit ćete mi da i ja negdje mogu postaviti nekog svog stranačkog čovjeka'

O svim ljudima koje je nabrajao, i onima HDZ-ovima i ovima svojima, župan je govorio biranim riječima, pohvalno se izražavajući o njihovu trudu i sposobnostima.

No vrijednost tih pojedinaca - svjedoči Čačićeva politička karijera - ogleda se ponajprije u tome u kojoj se mjeri oni nalaze unutar njegova gravitacijskog polja. Odnosno emanacijskog. Svi oni izgubit će svoje navodne kvalitete čim se maknu iz Čačićeve blizine.

Tako se primjerice Predrag Štromar preko noći odmetnuo u 'sramotno nesposobnog činovnika', a Goran Habuš u jednom trenutku više nije imao 'razinu' potrebnu za voditi grad poput Varaždina. Primjera je zaista mnogo, ne samo na lokalnoj razini, a njihov niz završava ovom posljednjom anegdotom o tome kako Alen Leverić nije imao 'blage veze' o energetici kojom se trebao baviti.

No što nam zapravo Čačić poručuje svojim javnim istupima o tome koga je, kada i gdje uhljebio?

Poručuje nam, prije svega, da je drugačiji od drugih.

Primjerice njegov politički kolega Ivan Čehok, koji tek kojih stotinjak metara dalje stoluje u Gradskoj vijećnici, ustrajno negira bilo kakvo uhljebljivanje u lokalnoj upravi.

- Nema ovdje više ni jednog radnog mjesta koje je uhljebničko i zgubidansko! - uvjeravao je svojedobno Čehok građane.

Eto nam, dakle, jednog od odgovora na pitanje po čemu se Čačić i Čehok razlikuju. Po tome što se Čehok javnosti ruga lažima, dok Čačić to radi istinom.

Ego i struka

Ovi primjeri tek su jedan mali prilog razmatranju sindroma omnipotencije u lokalnoj politici.

Pojava je to koja, naravno, nikako nije novijeg datuma, a najviše je materijala stručnjacima za proučavanje tijekom svoje političke karijere dao upravo spomenuti dvojac.

Razlika među njima ima još. Jedna od njih vidljiva je u tome na koji način retorički uobličuju navedeni sindrom. Pa je tako Radimir Čačić prepoznatljiv po izravnoj 'ja'-retorici, dok Ivan Čehok to isto nastoji zapakirati u 'mi'-retoriku.

Onima koji prate političke prilike ta je verbalna igra s vremenom već postala poprilično dosadnjikava u svojoj predvidljivosti. Stoga je svakako dobrodošao doprinos koji je prošlotjednim istupom ovoj temi dao gradski vijećnik Davor Patafta.

On je, kada je riječ o ispoljavanju sindroma omnipotencije, Čačićevoj 'ja'-retorici i Čehokovoj 'mi'-retorici pridodao svoju 'on i ja'-retoriku. Odnosno 'ja i on', kako god.

Naime, da su hrvatski političari bahati, arogantni i imaju enorman ego izjavio je proteklih dana ugledni znanstvenik Ivan Đikić. Pa se Patafta sjetio da je i on jednom nešto slično rekao.

Nije, naravno, ta Đikićeva tvrdnja rezultat njegova znanstvenog rada, već tek osobna opservacija. Isto tako, teško da se može reći da je Đikić ustvrdio nešto što nije bjelodano jasno gotovo svakome građaninu. No ta tvrdnja kao da dobiva na težini ako je izgovori član znanstvene zajednice svjetskoga glasa.

U skladu s onom narodnom 'vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu', Patafta u svojem 'tvorničkom listu' Regionalnom tjedniku prošloga tjedna objavljuje članak pod egidom 'Znanstvenici i gospodarstvenici se slažu', stavlja svoju sliku pored Đikićeve i povlači analogiju između svojih i Đikićevih riječi.

Pardon, ne radi to on, već nepotpisani autor.

U tome članku gradski vijećnik i gospodarstvenik podsjeća na upozorenja koja je dao političkim kolegama u jednoj od mnogih prilika kada se raspravljalo o donošenju važnih odluka vezanih uz zbrinjavanje baliranog otpada. Rekao je tako Patafta kako je potrebno u drugi plan staviti 'svoj veliki ego', a u prvi plan mišljenje struke.

Teško da ima čovjeka koji se s time ne bi složio.

No isto tako ne možemo se ne prisjetiti da je politika slušala upravo struku kada je 2008. godine posao zbrinjavanja baliranog otpada dodijelila tvrtki koja proizvodi suncobrane. Predsjednik uprave te tvrtke (bio) je Davor Patafta.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video