Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Marin Miletić nije shvatio da su financije i nekretnine ipak posve zemaljske

Marin Miletić nije shvatio da su financije i nekretnine ipak posve zemaljske
Goran Kovačić / PIXSELL, Varaždinski.hr

Najzabavnije je to što je Miletić kažnjen zbog jednog istupa koji u suštini uopće nije bio sporan. Njegovim nadređenima nikada nije smetao ustaški pozdrav, nije im smetao zagovor generala Praljka, kao što im nisu smetale ni bedastoće o rodnoj ideologiji. Zasmetalo im je tek to što je u govoru na zagrebačkom trgu spomenuo HDZ i Andreja Plenkovića.

Vjera je nebeska, ali financije su zemaljske

Najradije o tome ne bismo napisali ni slova, ali nam profesionalni postulati ne dopuštaju taj luksuz. Vjeroučitelj Marin Miletić široj je javnosti postao poznat nakon istupa na nedavnom prosvjedu prosvjetara održanom na glavnom zagrebačkom trgu.

Riječka nadbiskupija vrlo brzo ogradila se od njegovih riječi kazavši da Miletić o svom javnom angažmanu prethodno nije obavijestio nadležni Katehetski ured - niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Nadbiskupiji - iako se prosvjednicima obratio kao vjeroučitelj koji je zaposlen na temelju kanonskog mandata.

Prođe otada nekoliko tjedana, štrajk je u međuvremenu skinut s dnevnog reda i temeljito zaboravljen, i taman kada se činilo da su se strasti u katoličkoj hijerarhiji smirile i da će sve ostati na slovu jednog priopćenja, u novinama ovih dana čitamo da je cijela priča ipak dobila nastavak.

Naime, najpopularniji hrvatski vjeroučitelj, kako mu tepaju blagonakloni komentatori, premješten je iz sušačke gimnazije, u kojoj je proveo četrnaest godina, na drugo radno mjesto.

Iako predstojnica Katehetskog ureda tvrdi da je Miletić sam tražio premještaj, javnost je ipak sklona vjerovanju da je ovakva odluka zapravo reakcija na njegov zagrebački nastup.

Miletić se voli predstavljati kao mangup. Grande Marin, tako voli kazati o sebi. Osim što je najpopularniji hrvatski vjeroučitelj koji djecu poslije mise vodi na hamburger i pivo, on je i vloger, jutjuber, hodočasnik i kolumnist.

Svim ovim 'titulama' kojima se okitio, mi u 'Sedmičarenju' dodali bismo još i onu plitkog i tendencioznog samoreklamera. Miletić je katolički attention whore.

On je tip kojemu su puna usta mira, ali ga to neće spriječiti da klince navodi da urlaju 'Za dom spremni'. On će slaviti pravdu, ali ga to neće spriječiti da bude apologet pravomoćno osuđenog ratnog zločinca. On će se pozivati na jednakost i zajedništvo, ali pritom će potpuno relativizirati napade na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj. On će se zalagati za kritičko mišljenje, ali pritom će mrtav hladan tvrditi da mu je leš Padre Pija kazao neka ne nosi uske majice.

Najzabavnije u cijeloj ovoj priči jest to što je Miletić kažnjen zbog jednog istupa koji u suštini uopće nije bio sporan. Njegovim nadređenima nikada nije smetao ustaški pozdrav, nije im smetao zagovor generala Praljka, kao što im nisu smetale ni bedastoće o rodnoj ideologiji. Zasmetalo im je tek to što je u govoru na zagrebačkom trgu spomenuo HDZ i Andreja Plenkovića.

Marin Miletić dobro je shvatio moć katoličke indoktrinacije, ali nije shvatio važnost priče u cjelini. Shvatio je da je vjera nebeska, ali nije shvatio da su financije i nekretnine ipak posve zemaljske.

Homoseksualnom paru Isus je pod bor donio dijete

Ne znamo što bi točno Marin Miletić kazao o obligatornoj odluci Upravnog suda koji je jednom zagrebačkom homoseksualnom paru dao pravo da udomi dijete, ali zato znamo da je takva odluka jako naljutila Željku Markić, njegovu sestru po oružju.

Njezina udruga 'U ime obitelji' u priopćenju medijima napisala je da djeca koja se daju na udomljavanje i posvajanje nisu poklon koji država stavlja pod bor istospolnim parovima.

U procesu udomljavanja, stoji dalje, treba voditi računa o interesima djeteta, a ne potpadati pod pritiske LGBT lobija i interesnih grupa.

Širu sliku pokušavamo dobiti na njezinom portalu koji piše da nije isto odgaja li dijete heteroseksualni ili homoseksualni par. Pozivajući se na znanstvena istraživanja mahom katoličkih sveučilišta, stručnjaci s portala narod.hr tvrde da će djeca koja odrastaju u homoseksualnim obiteljima teže završiti školu, da su manje zdrava te da su sklonija emocionalnim problemima, spolnim bolestima, siromaštvu i kaznenim djelima.

Ne znamo, priznajemo, mnogo o katoličkim znanstvenim istraživanjima, stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da se za potrebe ove skromne rubrike pouzdamo u iskustvo zadnjih trideset godina, zdrave oči i čvrste podatke iz pravosudnog sustava.

Dok čekamo da vidimo kakvim će se opačinama i razbojstvima odati djetešce zagrebačkog homoseksualnog para, možemo ustanoviti kako ti podaci vrlo jasno pokazuju da su najviđeniji hrvatski kriminalci, barabe, lopovi i ubojice primili većinu svetih sakramenata – ima ih koji su i ministrirali - i da su svi odreda odrasli u urednim i pravovjernim heteroseksualnim obiteljima.

Sretna vam zima!

Premda je uporna borba Željke Markić protiv ordinarnih civilizacijskih dosega posve sumanuta, čak se i takva na trenutke čini kao primjer blistave racionalnosti u odnosu na izbor neprijatelja i bitaka u koje ulaze neki drugi rigidni pojedinci i udruge povezani s Crkvom.

Evo, naprimjer, Sanja Nikčević. Katoličku kolumnisticu nedavno je konsternirala reklama za Rajčicu Rajku, igračku iz serije popularnih Zdravoljubaca koja u kampanji jednog trgovačkog lanca predstavlja simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Potresno iskustvo gospođa je opisala u kolumni na portalu bitno.net.

'Okrenula sam se biciklom da bolje pogledam i skoro sam pala! Rajčica Rajka stvarno je vampir! Vampir brani od vršnjačkog nasilja?!? Vampir koji je simbol nasilja i koji ubija nasiljem?!? Što je to???', zapitala se gospođa kolumnistica pa onda odmah ponudila odgovor: 'Ovo je ozbiljna i kriva poruka sa strašnim posljedicama!'

Ili, recimo, udruga Vigilare, predvođena Vincentom Johnom Batarelom.

Rečeno je društvo, komentirajući proslavu Halloweena, najprije zaratilo s čokoladicama u Lidlu optužujući trgovački lanac za promicanje boleština i kulture smrti.

Zatim je na red došla sekularna ministrica Blaženka Divjak koja provodi ideološki teror izlažući djecu pedofilskoj lektiri i perverznim slikovnicama.

Nakon toga rat je objavljen i CineStaru, 'mrzitelju nerođenih', koji nije želio prikazati film 'Neplanirano', inače veliki hit među borcima protiv pobačaja u SAD-u.

'Zovite ih na telefon i na e-mail i zahtijevajte da organiziraju i prikažu film. Svakako im spomenite da ćete osobno bojkotirati odlazak u njihovim kinima dok to ne prikažu', poručio je vrlo pismeno Vice Batarelo svojim križarima.

Sve ove bitke bile su, ispostavilo se kasnije, tek uvertira za obračun s najgorim kršćanskim neprijateljem – Podravkinom 'merry winter' Linoladom.

'Prvo, zašto na engleskom', pitaju se u udruzi koju vodi čovjek po imenu John, 'a još važnije: što znači Merry Winter? Ako već žele na engleskom, onda neka poruka za Podravku bude jasna: Jesus is the reason for the season.'

Riječ je, shvatili ste, o vrlo perfidnoj i opasnoj operaciji zbunjivanja djece i podrivanja našeg kršćanskog odgoja.

Zaista, malo je tko tako smiješan kao što su smiješni kršćanski fundamentalisti koji ratuju protiv igračaka i čokoladica optužujući pritom tvornice i trgovačke lance za promicanje boleština i perverzija.

Nema drugoga objašnjenja, u pitanju je strah. Militantne katoličke udruge, izgleda, strahuju da im se netko drugi počeo miješati u posao.

Strah je, dakako, potpuno bezrazložan. Ako su u pitanju pedofilija, perverzije i kojekakve boleštine, malo tko bi se tu mogao pohvaliti rezultatima kakvima se može pohvaliti Katolička crkva.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video