Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Prosvjed protiv tebe zvuči poznato

Prosvjed protiv tebe zvuči poznato
Varaždinski.hr, PIXSELL

To nam pokazuje da, eto, problemi sa smećem nisu ekskluzivni varaždinski proizvod. Ali isto tako ne dozvoljavamo ni da su problemi s korupcijom ekskluzivni zagrebački proizvod.

Svatko svog Sanadera za korupciju ima

Kao i prije dva tjedna, na prvi dan izborne šutnje opet svjedočimo prosvjedu protiv gradonačelnika na središnjeg gradskom trgu.

Povod za prvi prosvjed bili su problemi i nezadovoljstvo vezani uz komunalni otpad. No to nije jedino što prosvjednike muči. Jučer su naglasili da nisu prosvjednici, već porota, koja sudi gradonačelniku kad već to ne rade sudovi.

Najveći broj njih nosio je transparente s natpisom 'Kriv si', a vikalo se i 'Lopove, lopove'.

- Evidentno je da ima prste u svemu i svačemu, a nitko ne reagira - rekao je jedan od prosvjednika.

- Sudit ćemo mu za sve. Od smeća, bahatosti, vrijeđanja građana... - nabrajala je druga prosvjednica.

- No sve to njega puno ne dira - slegnula je ramenima treća prosvjednica.

Usprkos nevjerojatnim sličnostima, jučerašnji prosvjed nije se dogodio na varaždinskom Trgu kralja Tomislava, već na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Franšizu je preuzela i metropola.

To nam pokazuje da, eto, problemi sa smećem nisu ekskluzivni varaždinski proizvod.

Ali isto tako ne dozvoljavamo ni da su problemi s korupcijom ekskluzivni zagrebački proizvod.

Kad bi se na transparentu 'I Grad Zagreb ima svog Sanadera' - koji se jučer pojavio na prosvjedu - riječ Zagreb zamijenila riječju Varaždin, taj bi transparent čak i bolje pristajao malom 'Malom Beču' nego velikom 'Malom Beču'.

Jer i Ivo Sanader i Ivan Čehok imaju iza sebe (nepravomoćne) presude, dok Milan Bandić zasad samo gomila otpužnice.

Čudni su putevi pravosudni

Od spomenute trojke jedino nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader služi zatvorsku kaznu.

On je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora u slučaju Planinska. Ima i nepravomoćnu osuđujuću presudu nakon što mu se (ponovno) sudilo u slučaju Hypo te oslobađajuću presudu u slučaju HEP-Dioki. Nekoliko dana prije isteka stare godine (ponovno) je nepravomoćno osuđen u slučaju Ina-MOL. Uz to, još uvijek traje i (ponovno) suđenje u slučaju Fimi media.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tek čeka pravosudni epilog svojih sudskih procesa.

Zasad iza sebe ima jednu nepravomoćnu presudu, kojom je osuđen na dvije godine zatvora (slučaj bale-zemljišta-POS-aerodrom). Ima i jednu nepravomoćnu oslobađajuću presudu (slučaj Mercator). Uz sve to, tu je i jedan kazneni postupak koji je u tijeku (slučaj Karingtonka).

Bilo bi za očekivati da će tijekom 2020. godine Vrhovni sud donijeti pravomoćne presude u prva dva Čehokova slučaja. No i ako bi bilo koja od njih bila osuđujuća po varaždinskog gradonačelnika, to ne mora značiti da bi pravosudnoj priči tu nužno bio kraj.

Jer čudni su putevi pravosudni. Ključna je riječ 'ponovno' iz Sanaderove priče.

Naravoučenije

Koliko dugo je moguće šetati hrvatskim pravosudnim labirintom možemo ilustrirati i na primjeru suđenja oficirima JNA za ratni zločin počinjen u Varaždinu 1991. godine.

Riječ je o Vladi Trifunoviću, nekadašnjem general-majoru JNA i zapovjedniku Varaždinskog korpusa, Berislavu Popovu, nekadašnjem komandantu vojarne Kalnički partizani, i Vladimiru Davidoviću, nekadašnjem komandatu vojarne Jalkovečke žrtve.

Oni su, naime, nepravomoćno osuđeni još 1993., a pravomoćno 1994. godine. No danas, na početku 2020. godine, njima se (ponovno) sudi za isto kazneno djelo.

Vlado Trifunović u međuvremenu je preminuo. Nije to ni tako neočekivano, jer oni koji su rođeni u godini kada se u Varaždinu ratovalo ovih dana navršavaju 29 godina.

Naravoučenije koje nove generacije mogu izvući iz takvih i sličnih priča hrvatskog pravosuđa je to da uskoro dolazi pravo vrijeme da i sami počnu činiti kaznena djela. Ako ih ikad i uhvate s prstima u pekmezu, točka na i teško da će biti stavljena prije nego napuste ovaj svijet.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.