Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Tuđmanovi udarnici iz devedesetih ovih dana vjerojatno umiru od smijeha

Tuđmanovi udarnici iz devedesetih ovih dana vjerojatno umiru od smijeha
Robert Anić / PIXSELL, Varaždinski.hr

Bogobojazan netko kazat će da je Sanadera stigla Božja kazna, ali svi znamo da to nije tako. Bivšem premijeru glave je došla čak i za HDZ-ovske okvire nepojmljiva gramzivost i omnipotentni osjećaj nedodirljivosti koji uvijek vodi u šlamperaj.

Nazovi M radi patriotizma

Nova je godina uvijek zgodna prilika za velike odluke i obećanja koja dajemo kako sebi, tako i drugima. Znamo da smo to rekli i lani, ali ovaj put mislimo najozbiljnije.

Sve svoje grijehe i mane ostavit ćemo u prošlosti. Sve ono najgore od sebe nastojat ćemo prebrisati kao da nije postojalo. Više nećemo biti ružni, prljavi i zli. U novoj godini bit ćemo lijepi, pametni, nježni i tolerantni. Ako nas tko pogodi kamenom, mi ćemo njega gađati kruhom i poljupcem.

Obično to traje, po prilici, do Tri kralja. I dobro je da je tako. Čovjek bi na duži period zaista teško mogao podnijeti tu količinu ljubavi i dobrote kojom ljudi zrače potkraj prosinca i početkom siječnja.

U moru lijepih želja i čestitaka kojima su nas zadnjih dana počastili političari i javni uglednici, mediji se slažu, barem ako je suditi po odjeku, najoriginalnija je ona Zdravka Mamića.

Nekadašnji gazda Dinama najprije je pobrojao svoje uspjehe u proteklom desetljeću, a zatim je 'svima onima koji su se rukama i nogama borili kako bi isušili tu močvaru uspjeha i rada' poželio da u novoj godini ostvare barem jednu petinu onoga što je on ostvario sa svojim suradnicima.

Opijen ponosom i novogodišnjom zdravicom, Zdravko je posve razumljivo zaboravio spomenuti kako ga je osječki Županijski sud sredinom 2018. zbog zavidnog uspjeha isisavanja 116 milijuna kuna iz blagajne voljenog kluba nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora.

Zdravko Mamić poznati je menadžer, biznismen i prostak. Također, što uopće nije nevažno, on je ugledni hrvatski domoljub. Čovjek koji domovinu voli toliko da se jednostavno morao maknuti od nje. Prevelika ljubav, znamo, može uništiti jedno tako senzibilno biće. Nije stoga čudno što je suočen s presudom dao petama vjetra i zbrisao u susjednu Hercegovinu.

Nazovi S radi mirnog sna

Nije, daleko od toga, Zdravko Mamić jedini koji bezuvjetno voli Hrvatsku i sve što ima veze s njom. Osim njezinih zakona i poreza. Evo, recimo, Ivo Sanader.

Bivši premijer upravo je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je za deset milijuna eura mita mađarskom MOL-u prepustio upravljanje INA-om.

'Neću dopustiti da itko bude veći od mene u ljubavi prema Hrvatskoj', ponavljao je Sanader u danima ponosa i slave prije petnaest godina.

Ili: 'Domoljublje nikada nije izvan mode.' Ili: 'Lopovi, lupeži i kriminalci, i oni koji daju i primaju mito od danas više neće mirno spavati.'

Na društvenim mrežama i danas se rado dijeli onaj antologijski video u kojem se Ćaća retorički pita: 'Pa gdje su ti HDZ-ovi lopovi? Zašto nisu u zatvoru? Pa nije valjda da ih nema?'

Bogobojazan netko kazat će da je Sanadera stigla Božja kazna, ali svi znamo da to nije tako. Bivšem premijeru glave je došla čak i za HDZ-ovske okvire nepojmljiva gramzivost i omnipotentni osjećaj nedodirljivosti koji uvijek vodi u šlamperaj.

Zar se prodaja nacionalne kompanije dogovara u restoranu? Pod nadzornim kamerama?

Preživjeli Tuđmanovi udarnici iz devedesetih ovih dana vjerojatno umiru od smijeha. Jedan od njegovih viđenijih ministara, premda najniži rastom, sjetit će se stariji čitatelji, takve je stvari dogovarao na groblju.

Nazovi Č radi diskriminacije

U novogodišnjoj noći, već prema tradiciji, župani, gradonačelnici, načelnici i ini obilaze dežurne službe koje brinu o javnom redu i sigurnosti, čestitaju vatrogasnim i policijskim zapovjednicima, obećavaju nova vozila i bezuvjetnu podršku, sve kako nalažu lijepi običaji.

Posebno emotivan trenutak predstavlja posjet rodilištu i prigodno darivanje prvorođene bebe u novoj godini.

Zanimljiva priča dolazi iz susjednog Međimurja. U čakovečkoj bolnici prvo djetešce u novoj godini trebalo je čekati cijelu noć i dobar dio drugog dana. Sve dok se nije rodila zdrava djevojčica. Međimurski župan, ravnatelj i Uprava bolnice prigodno su darivali bebu.

Onda smo saznali da zdrava djevojčica ipak nije prvo novogodišnje dijete rođeno u čakovečkoj bolnici. Prije nje rođena je također zdrava djevojčica, šesto dijete u familiji Oršuš.

Zašto je ciganska djevojčica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Netko zločest u ovoj bedastoj situaciji prepoznao bi nastavak antiromske klime koja je kulminirala na nedavnim prosvjedima u Čakovcu.

Iz bolnice pak poručuju da je ljudski pogriješiti i da se takve stvari događaju. Iako ne pamtimo ni jedan takav slučaj, da je neka bolnica zaboravila prvorođeno dijete, možemo se složiti da se takve stvari mogu dogoditi. Nije često, ali se dogodi.

Šanse za takvo što su, dakako, veće ako prvo dijete u novoj godini rodi Ciganka.

Nazovi H radi predsjedanja

Šest i pol godina nakon što je postala punopravnom članicom europske političko-gospodarske obitelji Hrvatska je od Finske preuzela predsjedanje Vijećem Europske Unije.

Iako je riječ o polugodišnjem rotacijskom automatizmu, Plenkovićeva Vlada predsjedanje predstavlja kao nezapamćeni vanjskopolitički uspjeh. Sljedeći takav uspjeh dogodit će se, nećete vjerovati, tek za desetak, petnaestak godina, ovisno o prilikama.

'To znači da smo značajan europski faktor', naglasio je Plenković.

Koliko je ozbiljno njegova kamarila shvatila cijelu stvar govori i podatak da više od dvije godine nije mogla smisliti odgovarajući slogan šefovanja Unijom.

Tristotinjak prijedloga je odbačeno, cijela se galerija birokrata, umjetnika i 'kopirajtera' izredala na dva nejaka konkursa, da bi onda na koncu nepoznati genij, a kuloari ga povezuju s povjerenstvom što ga vodi šef Plenkovićeva Ureda, izmislio rijetko blesav, bezličan i dosadan slogan – 'Snažna Europa u svijetu izazova'.

Prioriteti u prva tri mjeseca bit će sigurnost i pravda, zaštita okoliša, prilagodba tržišta, inovacije te zaštita temeljnih vrijednosti, a u druga tri mjeseca zaštita temeljnih vrijednosti i inovacije, prilagodba tržišta, zaštita okoliša te sigurnost i pravda.

Dispozicijska štampa tjednima već pokušava naći odgovor na pitanje hoće li Hrvatska imati koristi od predsjedanja Vijećem i kakva će ona biti. Nakon vrlo iscrpnih konzultacija s diplomatskim stručnjacima izražavamo iskrenu domoljubnu nadu da hoće i jednu posve empirijsku bojazan da neće.

Što bi rekao nezaboravni Branko Ćopić – znam ja nas, jebo ti nas.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video