Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Nije prvi puta da Plenković odluči propucati si koljena. No sada je ispalio projektil u samo srce stranke

Nije prvi puta da Plenković odluči propucati si koljena. No sada je ispalio projektil u samo srce stranke
Borna Filić / PIXSELL, Varaždinski.hr

U čitavom nizu teško objašnjivih istupa posebno se ističe pokušaj da se izborni fijasko opravda demografijom.

Čestitke HDZ-u

Iako je novim predsjednikom Republike postao Zoran Milanović, naše čestitke ovoga puta idu Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Kažemo to bez imalo ironije. Dogurati nekog poput Kolinde Grabar-Kitarović do gotovo pedeset posto glasova u drugom krugu može jedino stranka koja ima švarcinegerovske mišiće.

Nemamo saznanja o tome jesu li u HDZ-u, unatrag godinu ili dvije, razmišljali o nekom drugom kandidatu. Ako im tijekom skandaloznog i sramotnog mandata gospođe Grabar-Kitarović nešto takvo ipak nije palo na pamet, onda to samo govori u prilog popularnoj tezi da mišići i mozak ne uspijevaju na istom organizmu.

Spojene posude

Analizu izbornih rezultata uvijek je najbolje prepustiti znalcima. Jedan od nama dražih jest Robert Kopal.

Čovjeka koji trenutačno obavlja funkciju Plenkovićeva privatnog Pavla Kalinića u medijima potpisuju imenicom - stručnjak. Otprilike kao što su nekada, u Dnevniku nacionalne dalekovidnice, Tuđmanove pljačkaše iz privatizacije potpisivali imenicom - poduzetnik.

Kopal je odbacio mogućnost 'crnog labuda'. On se, kaže, može dogoditi samo jednom. Sada je posrijedi nešto drugo.

'Ovdje imamo jednadžbu s nekoliko nepoznanica', poručio je.

'Ovakav tip kampanje kakva je vođena, a kako u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda na neki način mobilizira lijevo političko tijelo, zna se da HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i ovakav tip kampanje je doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo'

Kopal će se onda požaliti da javnost ne razumije njegove briljantne analize. Bit će to svečan trenutak. Napokon će biti potpuno u pravu.

Odjeci izbora

Možda će zvučati čudno, ali jedan od jasnijih i suvislijih komentara izbornog rezultata, bez uplitanja crnih labudova, spojenih posuda, Isusa, podzemlja, patuljaka i stelarnih konstelacija, dao je Gordan Jandroković.

Predsjednik Sabora smatra da je gospođa Grabar-Kitarović izgubila izbore zato što je njezina kampanja bila desnija od politike stranke. Kratko i jasno.

Problem je što dobar dio stranačkih udarnika misli upravo suprotno pa se čini da nas u godini parlamentarnih izbora pravi cunami desničarskog crnila tek očekuje.

Od ostalih reakcija izdvajamo neke koje idu od čudnih do sumanutih.

Čelnik Mosta Božo Petrov pred novog je predsjednika postavio vrlo visoke kriterije. Od njega traži, ni manje ni više, da bude predsjednik svih građana.

Ladislav Ilčić ustvrdio je da anemični HDZ ne može pobijediti SDP na izborima. To može samo autentična suverenistička opcija koja promiče temeljne nacionalne i općeljudske vrijednosti. Pritom je, doduše, zaboravio spomenuti da je kandidat te autentične suverenističke opcije šanse za pobjedu izgubio još na sučeljavanju kandidata prije prvog kruga.

Biskup Vlado Košić sugerirao je Milanoviću da se pokloni djetetu Isusu.

Vice Vincent John Batarelo kaže da je odsad Mordor na Pantovčaku, Saruman u Banskim dvorima i da su hobiti spremni. Svaki komentar ove nebuloze bio bi suvišan.

Ivan Vrdoljak umno je poručio da je Milanović predsjednik svih građana pa onda i njegov. Ovdje je važno naglasiti da je Vrdoljak, nakon dugih godina uzaludnog čekanja, napokon uspio spojiti više od pet riječi a da pritom nije spomenuo vlastiti doprinos reformi obrazovanja. Ako nas pitate, on je pravi pobjednik ovih izbora.

Doduše, ne i jedini. Milan Bandić tvrdi da nikome ništa nije kriv, da je uvijek na strani pobjednika i da je pobjednik – on. I to šest puta. Nema danas mnogo takvih. Čak i kada se ne natječe, Milan Bandić pobjeđuje.

Najdalje je ipak otišao HSP 1861, na čelu s Dobroslavom Paragom, koji je od Ustavnog suda zatražio da jednostavno poništi rezultate izbora. Paragin HSP, dobro ste pročitali. Mislili ste, priznajte, da je ova naplavina političkih lunatika odavno stavila ključ u bravu. Sada razumijete kakva bi to šteta bila.

Bombardiranje stranačkog tabora

Andrej Plenković teško se miri s izbornim porazom stranačke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović. Stoji na nogama, ali je vidno uzdrman. Prvu fazu šoka i adolescentske nafurenosti, koja je trajala otprilike do utorka, u drugoj polovici tjedna zamijenila je faza autodestruktivnog glavinjanja.

U čitavom nizu teško objašnjivih istupa posebno se ističe pokušaj da se izborni fijasko opravda demografijom.

'Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača, naročiti u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi', pojasnio je Plenković.

Pritom mu uopće nije palo na pamet da su istočne i južne županije poharane upravo zahvaljujući politici HDZ-a.

Bilo je već, ne kažemo, situacija u kojima si je Plenković znao propucati koljena. Ovo je međutim prvi slučaj da je ispalio projektil, i to velikog kalibra, u srce stranačkog tabora.

Smisao života premijera Bernardića

Za razliku od Plenkovića, Davor Bernardić živi svoje najbolje dane. Nakon objave rezultata, u Tvornici se otrgnuo s lanca i ukrao šou novoizabranom predsjedniku države. On je, jadan, umislio da je automatski postao predsjednikom Vlade.

Razgaljen do suza, Bernardić je u desetominutnom galimatijasu prošao sve, od pobjede, ponosa, nade i hrabrosti do solidarnosti, vizije, bolje budućnosti i vlastitog rođendana.

Ovo mu je, kazao je, jedan od najsretnijih dana u životu. 'Hrvatska je uspjela', mlatio je stisnutom desnicom ustajali zrak u Tvornici predsjednik SDP-a.

Dok čekamo da se Bernardić probudi iz mokrog sna, pitamo se: ako je ovo najveći hrvatski uspjeh, kako će, zaboga, izgledati porazi i neuspjesi?

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.