Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Resor socijale bilježi napredak, broj mrtvih u tragedijama uredno raste

Resor socijale bilježi napredak, broj mrtvih u tragedijama uredno raste
Igor Kralj / PIXSELL

Kakva bi bila reakcija ministrice socijale u nekoj pristojnoj zemlji, u kojoj postoje neki nama tako strani običaji da se ostavke nude zbog toga što je negdje u gluhoj provinciji vlak zakasnio nekoliko minuta ili zbog toga što je netko na privatni put ponio službeni mobitel...

Ostavka nije rješenje

'Ostavka nije rješenje, rješenje je da se sustav unaprijedi', odgovorila je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na novinarsko pitanje hoće li odstupiti s dužnosti nakon stravične tragedije u obiteljskom domu Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je izgorjelo šestero nepokretnih staraca.

Naravno, mogli bismo sada pisati o tome kakva bi, zamislimo situaciju sličnu ovoj, bila reakcija ministrice socijale u nekoj pristojnoj zemlji, u kojoj postoje neki nama tako strani običaji da se ostavke nude zbog toga što je negdje u gluhoj provinciji vlak zakasnio nekoliko minuta ili zbog toga što je netko na privatni put ponio službeni mobitel, ali to bi bilo prvoloptaški i patetično.

Ostavimo sada po strani moralnu tankoćutnost. Ministričino rezoniranje čini se logičnim. Nije važan pojedinac, važan je sustav. Odlazili su, uostalom, i dosad ministri, otišli su Marić i Kuščević, otišao je Tolušić, ali to ne znači da su godinama akumulirani problemi u njihovim resorima preko noći prestali postojati i da je njihovim odlaskom sustav unaprijeđen.

Naposljetku, i prethodnica ministrice Bedeković gospođa Nada Murganić smijenjena je nakon niza bedastih afera, a kulminacija je nastupila u srpnju prošle godine kada je manijak u đakovačkom Centru za socijalnu skrb hladnokrvno likvidirao pravnika i socijalnu radnicu.

'Ako će moj odlazak izresetirati ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna', kazala je na odlasku ministrica Murganić, istaknuvši da svojoj nasljednici ostavlja dobre temelje.

Nije trebalo čekati dugo da na dobrim, zdravim temeljima postavljeni sustav socijale poluči nove, još bolje rezultate. Nakon dvoje mrtvih u Đakovu prije pola godine, sada imamo šestero mrtvih u depandansi ilegalnog doma u Andraševcu, u koji inspekcija nije kročila godinama.

Ministrice, bivša i sadašnja, mogu biti itekako zadovoljne. Sustav, kako vidite, pokazuje stanoviti napredak. Možda još nije u rangu očekivanog, ali ide to polako. Sljedeći put, u nekoj novoj tragediji, očekuje se barem tridesetak mrtvih.

Treba imati strpljenja, dati šansu za nove pokušaje. Ostavka nije rješenje.

Igra prijestolja

U skladu s očekivanjima, nakon poraza na predsjedničkim izborima, a ususret parlamentarnima koji su na rasporedu za nekoliko mjeseci, u HDZ-u se polako zakuhava borba za partijsko prijestolje.

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, izjavio je kako će odabrati stranu za koju procijeni da će HDZ voditi prema pobjedi na parlamentarnim izborima.

Ministar zdravstva Matan Kujundžić, pardon Milan Kujundžić, mudro je poručio da u ovom trenutku apsolutno podržava Plenkovića, a nakon izbora podržavat će onoga tko demokratski pobijedi.

Karlo Ressler, jedan od odgovornijih za podbačaj na europarlamentarnim izborima, također još nije izabrao stranu. Kaže da nitko neće imati njegovu bjanko podršku. Budući da mladom stranačkom lavu nedostaje iskustva i odlučnosti, umjesto njega odluku je donijela Sunčana Glavak.

'Sigurna sam da Karlo Ressler podupire Andreja Plenkovića', kazala je novinarima novopečena HDZ-ova europarlamentarka.

Korifeji desnog stranačkog krila Ivo Stier i Miro Kovač u zasjedi čekaju pravi trenutak za napad. Unatoč dosadašnjem fraziranju i dvosmislenim porukama, svima je bjelodano jasno što njih dvojica misle o politici aktualnog predsjednika stranke.

Za razliku od njih, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije sklon taktiziranju. Istupajući u proustaškom krajcarblatu, istom onom u kojem je predsjednica države najavila svoju kandidaturu za drugi predsjednički mandat, otvoreno se uključio u utrku za 'višu poziciju' u stranci. Smatra da HDZ ide u pogrešnom smjeru i da nitko racionalan ne može biti zadovoljan aktualnom situacijom.

Spomenimo i to da su ministri Tomo Medved i Marko Pavić dali podršku Andreju Plenkoviću. Međutim, mnogo važnije od toga jest da je Plenkovićevu stranu zauzeo i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ako ćemo suditi po iskustvu, mogli bismo reći da već sada, dva mjeseca prije unutarstranačkih izbora, znamo ime čovjeka koji će naredne četiri godine voditi stranku.

Naime, kada su u pitanju zakulisne igre i preslagivanja u HDZ-u, Gordan Jandroković još nikada nije fulao stranu.

Migranti iz novina

Iza Andreja Plenkovića još je jedan neugodan tjedan. Otkako je njegova kandidatkinja poražena na predsjedničkim izborima premijer nikako da dođe na štih.

Nakon što je u Strasbourgu, na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici, predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Unije, europarlamentarke Malin Björk i Ska Keller žestoko su kritizirale Hrvatsku zbog problema s vladavinom prava i odnosa prema migrantima.

Izraz Plenkovićeva lica govorio je više od hiljadu riječi. Uvijek je zabavno gledati kako se domaće snage u europskom kontekstu koprcaju kao ribe na suhom. Kada probleme kao što su nasilje, kriminal, korupcija i nacionalizam detektira netko sa strane tko se ne mora bojati, poput domaće oporbe, da će izgubiti simpatije ovdašnjeg biračkog tijela.

Naravno, ne treba imati iluzije. U Europarlamentu sjede i Glavak, i Sinčić, i Kolakušić, zamislite koliko je još takvih iz Mađarske ili Nizozemske. Pa ipak, Malin Björk nije Gordan Maras. Ska Keller nije Miro Bulj. Njima ne možeš reći, kao na domaćem aktualcu, da su panjevi ili smeće.

Švedska parlamentarka kazala je da su migranti pokretne mete, da ne postoji solidarnost prema njima, da je brutalnost represivnog aparata strašna, vrlo često gora od onoga što stoji u službenim izvješćima. Dodala je da se ni jedna zemlja članica ne bi trebala tako ponašati i da tome treba stati na kraj.

Plenkovića je pokušao obraniti zastupnik Tomislav Sokol. Optužio je Björk da govori neistine, da spomenuta izvješća nisu izvješća nadležnih ustanova nego pokušaj difamacije hrvatske vlasti od pojedinih organizacija koje nemaju nikakav legitimitet. Hrvatska, dodao je, poštuje zakone i propise Unije.

Kome će Europa vjerovati? Sokolu koji je o migrantima čitao u novinama, vidio ih je, doduše, jednom kratko, na televiziji, ili Malin Björk koja je doletjela iz Švedske ne bi li se osobno, na licu mjesta, uvjerila kakva je situacija na hrvatsko-bosanskoj granici?

Antitalent bez ozbiljne konkurencije

'Naš ključni fokus je fokus na rast životnog standarda, na povećanje plaća, povećanje mirovina, što je SDP pokazao u zadnjih godinu i pol dana, ne samo da ima politike s kojima će to provesti, nego da ima i ljude', poručio je nakon sastanka stranačkog vrha u Ogulinu euforični i Milanovićevom pobjedom još uvijek opijeni predsjednik socijaldemokrata Davor Bernardić. Kao da je on u svemu tome imao bogzna kakve zasluge.

Nije se, doduše, upuštao u objašnjavanje čime se to SDP istaknuo u zadnjih godinu i pol, osim puke činjenice da se nažalost nije uspio raspasti i da je u spomenutom razdoblju skupio tucet neuspješnih pokušaja da se Plenkovićevim ministrima izglasa nepovjerenje u Saboru, ali je zato već u idućoj rečenici demantirao vlastitu tvrdnju o ljudskim potencijalima u SDP-u.

'Kao predsjednik SDP-a, kao i uvijek dosad, ja sam jedini kandidat za predsjednika Vlade.'

Kada govorimo o političkoj netalentiranosti, još otkako se Tomislav Karamarko, nakon afere Konzultantica, našao u šturcu, Davor Bernardić na hrvatskoj je političkoj sceni ostao bez ozbiljne konkurencije.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.