Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Najskandaloznije u vezi Kujundžića je to što je uopće ikad postao ministrom

Najskandaloznije u vezi Kujundžića je to što je uopće ikad postao ministrom
Goran Stanzl / PIXSELL

U ovotjednom pregledu: Čovjek koji je imao moral, Čovjek koji nije bio fokusiran, Čovjek koji je izgubio doticaj s realnošću, Čovjek od povjerenja, Čovjek iz tajne službe, Čovjek koji nije imao.

Čovjek koji je imao moral

Jedna radosna vijest za početak. Milan Kujundžić više nije ministar zdravstva. Osim po javašlucima, ostat će upamćen kao prvi ministar kojemu moral nije dopuštao da odstupi s dužnosti.

Nakon što je danima nudio kojekakva umobolna opravdanja na pitanje zašto je kršio zakon, jer i imovinska je kartica za ministra zakon, na koncu je ipak stavio mandat na raspolaganje i odluku prepustio poslovično odrješitom premijeru Plenkoviću.

Političku karijeru Kujundžić će nastaviti u Saboru. Nečuveno je kako se ovdje rashodovani ministri sele s jedne strane Markova trga na drugu. I nikome ništa. Pa ipak, moramo se složiti s Natašom Škaričić, najskandaloznije je u cijeloj priči to što je ovaj 'turist s Poglavnikova groba' uopće postao ministrom.

Da je zeru snalažljiviji, bivši ministar bio bi kao da ga je stvorio Ivan Raos.

Čovjek koji nije bio fokusiran

Dok se još koprcao u mutnoj kaljuži vlastitih dubioza, Kujundžić je vrlo mudro odgovornost prebacio na predsjednika Vlade. I da Plenkovića za mjesec i pol ne čekaju unutarstranački izbori, nema sumnje da bi još uvijek bio ministar.

Plenković, naime, nikada nije bio poznat kao brz na obaraču. Njemu odluke fermentiraju u glavi po nekoliko mjeseci. Sada se međutim Kujundžića morao riješiti vrlo ekspeditivno.

Što je najbolje, premijer nije smijenio ministra zdravstva zbog toga što mu ne štimaju računi, već zbog toga, citiramo, što nije bio fokusiran na epidemiju koronavirusa.

Da je zeru duhovitije, ovo objašnjenje bilo bi kao da ga je napisao Borna Sor.

Čovjek koji je izgubio doticaj s realnošću

U moru reakcija na Kujundžićevu smjenu posebno se ističe ona Davora Bernardića. Šef socijaldemokrata smatra da je ministar zdravstva smijenjen zahvaljujući SDP-u. Što bi to trebalo značiti? Da su Kujundžićevu imovinsku karticu popunjavali Bauk i Maras?

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Davor Bernardić odavno je prekinuo sve veze s realnošću.

Zato nije zgorega ponoviti još jednom. Milan Kujundžić smijenjen je prvenstveno zahvaljujući novinaru Telegrama Andreju Dimitrijeviću.

Da smo čekali SDP, Kujundžić bi bio doživotni ministar, možda čak i premijer.

Čovjek od povjerenja

Resor zdravstva nastavit će voditi dosadašnji doministar Vili Beroš, a Kujundžićevo mjesto u Vladi, kada su u pitanju problemi s imovinskom karticom, zauzeo je Damir Krstičević.

Još Plenković nije završio presicu u vezi s Kujundžićem i virusima, a mediji su već objavili priču o tome kako je ministar obrane za 160 000 eura kupio bespravno sagrađenu kuću u Žaboriću kraj Šibenika, što samo po sebi ne bi bio neki naročit problem da u imovinsku karticu nije upisao da kuća vrijedi upola manje, otprilike 80 000 eura.

Krstičević je to 'tako poveza'. U rubrici vrijednost nekretnine pisalo je 'otprilike' i on je otprilike napisao upola manje.

Ima to smisla kada se malo bolje pogleda. Ako čovjek kupi kuću za 160 000 eura, napravi na njoj generalku, stavi novu fasadu, zamijeni stolariju i kompletno krovište, logično je da joj cijena padne za pola. Nije to do ministra, takvi su, jebiga, zakoni tržišta.

Damir Krstičević bio bi idealan ministar u Vladi Tima Oreškovića. Barem što se poznavanja hrvatskoga jezika tiče. U svakoj ozbiljnoj Vladi već bi odavno odletio s funkcije.

Njegovo Ministarstvo obrane pravo je leglo skandala. Pokušaj da se kupe izraelski avioni završio je međunarodnom blamažom, vojnici se iz misija vraćaju suspendirani zbog pijančevanja, ljudi ginu, helikopteri se ruše u more, a oni koji još uvijek lete nude usluge prijevoza švercerima i kriminalcima. I tako dalje i tome slično.

Plenković u svemu tome ne vidi baš nikakav problem. Štoviše, Krstičević je čovjek od najvećeg povjerenja. Još štovišije, upravo će Krstičević biti šef Plenkovićeva tima na unutarstranačkim izborima.

Silno se stoga veselimo vremenu koje je pred nama. Bit će to pravi karusel vrtoglave zabave.

Čovjek iz tajne službe

Da zabave neće nedostajati, garantira i najavljena kandidatura pomalo zaboravljenog Karamarka. Tomislava Karamarka. Nekadašnjeg agenta tragično netalentiranog za politiku.

Kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, Karamarko je za povratak na stranački tron zajedno sa svojim suradnicima pomno razradio plan i program koji se temelje na pet strateških točaka.

1 – Retuđmanizacija 2 – Antidemokracija 3 –

Dakle, 1 – Retuđmanizacija 2 – Antidemokracija 3 – Šta smo još rekli? Digitalizacija?

Da, sad smo nabrojali, četiri plus retuđmanizacija.

Čovjek koji nije imao

Jedna urnebesna vijest za kraj. Krešimir Žunić, HDZ-ov kadar u HNS-ovom resoru, više nije direktor APN-a, nakon što je otkriveno da je od tog istog APN-a kupio povlašteni POS-ov stan u Zadru.

'Mene je sram koliko nemam, a ne koliko imam. Nemam vozila, nemam pokretnina, imam jednu i pol imovinu i dva stambena kredita. Pa što će premijer misliti o meni, majke ti, kakvog sam sposobnog čovjeka napravio, ne može sebi pomoć', a trebao bi servisirati druge građane', opravdavao se ovaj mali hrvatski čovjek pred kamerama RTL-a.

Žunić, koji uopće ne živi u Zadru, tvrdi da je sinu, koji uopće ne živi u Zadru, kupio stan koji nitko nije htio, želeći na taj način pomoći državi.

I evo kako mu država vraća uslugu. Za ovo društvo zaista više nema nade.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.