Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Postoji mogućnost da se među prosvjetarske redove zaista uvukao pedofil, ali postoji i mogućnost učeničke osvete

Postoji mogućnost da se među prosvjetarske redove zaista uvukao pedofil, ali postoji i mogućnost učeničke osvete
Varaždinski.hr

Muški kolege su u priči o seksualnom zlostavljanju u lošijem položaju jer se njih, eto, može optužiti i za gledanje. Teško da bi koja kolegica pohotno gledala nekog dječaka. One učenike gledaju isključivo, u krajnjem slučaju, 'majčinski'.

Već smo mnogo puta ustanovili kako u prosvjeti nikad nije dosadno. Nedavno je na raznim portalima na internetu osvanuo tekst o tome kako je jedan križevački srednjoškolski profesor optužen od strane svojih četiriju učenica da ih je seksualno uznemiravao 'pohotnim pogledima'. Kako nije službeno objavljeno je li profesor zaista pohotni stari perverznjak  ili nije, komentari javnosti su svakojaki. Ukoliko uzmemo u obzir da je svatko nedužan dok mu se ne dokaže krivica, cijela priča može donekle podsjećati na Kafkin Proces. 

A priča glasi…

Profesor jedne srednje škole u Križevcima ovih je dana službeno optužen za spolno zlostavljanje. Njega su prijavile četiri srednjoškolke, njegove učenice.

'Djevojke su kazale da ih profesor nipošto nije dirao niti to pokušao, nego da im je navodno upućivao pohotne poglede te dulje promatrao njihove intimne dijelove tijela. Takav neukus je trajao nekoliko mjeseci, što je bilo i više nego dovoljno dugo da učenice osjete ozbiljnu nelagodu, pa čak i sram. Kako smo doznali, šaputanja su se vrlo brzo proširila razredom i stigla do uha njihove razrednice. Neugodno iznenađena takvim pričama o svom kolegi, razrednica je odmah pozvala djevojke na razgovor i poslušala što imaju za reći.' (izvor: index.hr)

U zakonu stoji sljedeće: 'spolno uznemiravanje se definira kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili zaista predstavlja povredu dostojanstva osobi, uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.' (izvor: index.hr)

Dakle, Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv profesora zbog gledanja, pardon, 'zbog četiri kaznena djela protiv spolne slobode-spolnog uznemiravanja iz članka 156. stavka 1. Kaznenog zakona, koja djela je počinio na način da je od mjeseca listopada 2018. do 22. veljače 2019. u K., u više navrata djecu koja su se prema njemu nalazila u odnosu zavisnosti i koja su bila posebno ranjiva zbog dobi neverbalno spolno uznemiravao, a što je kod djece izazivalo neugodu i sram' (izvor: index.hr)

I što sad reći?

Reći da su se djevojke vjerojatno provokativno odijevale i da su za pohotne poglede same krive bilo bi izuzetno seksistički i ponižavajuće, isto kao i reći za žrtvu silovanja da si je sama kriva jer je 'izazivala' odjećom, ponašanjem, čime li. Na stranu sad to što svaka škola treba imati u svojem Kućnom redu i kodeks odijevanja i što taj kodeks treba poštivati. Činjenica je da mnoge djevojčice / djevojke u današnje vrijeme dolaze u školu u prozirnim majičicama, pripijenim tajicama, minicama koje jedva da išta skrivaju i dekolteima na 'izvol'te'. I onda očekuju da ih se ne gleda. Ne odijevaju se one tako zato da izazivaju, već zato što je takva moda, često i pod utjecajem sve popularnijeg istočnjačkog narodnog melosa i odjevnih kombinacija koje 'idu' uz taj melos. Živimo u slobodnom svijetu pa je dozvoljeno odjenuti se kako tko želi. Ali, treba znati i granicu između korektnog pogleda od par sekundi i uznemiravajućeg buljenja od pola sata. A tko je taj koji će odrediti duljinu gledanja i granicu kad pogled postane pohotan, a kad ne?

Dakle, profesor je optužen da ih je gledao. Pohotno. Ako si je prosvjetni radnik zaista dozvolio da bude stari pohotni preverznjak, onda mu nije mjesto u školi. Kod ovako osjetljive teme potrebno je detaljno istražiti sve okolnosti i provjeriti sve navode. I treba biti maksimalno oprezan.

Postoji mogućnost da se među prosvjetarske redove zaista uvukao pedofil, ali postoji i mogućnost učeničke osvete. Problemu, dakle, treba pristupiti oprezno i detaljno. Pa ako se pokaže da je kolega zaista 'zabrazdio' treba ga hitno i trajno maknuti od djece. 

Pitanje osvete

Može, dakle,  biti i da je dotični profesor dijelio slabe ocjene djevojkama pa su one odlučile laganini mu se osvetiti i optužiti ga za ono teško dokazivo ili nedokazivo. Njih četiri protiv njega jednog.

One zaštićene, zaboga, djeca su, a on, kao i svi prosvjetari, laka meta i lovina. Ne bi bio prvi muški kolega koji je od djevojčica optužen za spolno uznemiravanje. Događa se to češće nego se zna, većinom onim nastavnicima koji nisu široke ruke kod dijeljenja ocjena. Svaka medalja ima dvije strane pa je potrebno obje pogledati i razgledati. 

Reakcije javnosti

Reakcije javnosti na priču o optužbi za pohotno gledanje su svakojake. Od onih koji bi profesora bez istrage odmah na lomaču, do onih sarkastičnih tipa: 'hitno treba donijeti zakon kojim se zabranjuje gledanje u učenice, posebno kada odgovaraju pred pločom - dozvoljeno bi bilo gledanje u strop, gledanje kroz prozor ili bi profesor (profesorica) morao imati povez na očima, s time da bi mu povez stavljala ovlaštena osoba, kako ne bi bilo varanja - virenja ispod poveza'. (izvor: index.hr).

Nađu se i komentari u kojima se sumnja u istinitost navoda ovih učenica, onih koji su uvjereni kako su djevojčice priču izmislile kako bi naudile profesoru. Jedan se pak čitatelj pita nije li i izazovno odijevanje učenica spolno uznemiravanje profesora. 

Gdje je istina?

Što se je uistinu u tom razredu i u toj školi s tim profesorom događalo, teško da ćemo ikada saznati. Je li kolega perverznjak ili su djevojčice manipulatorice, neka istraže nadležni. Savjesno i nepristrano. 

Ali, postavlja se pitanje, bi li profesori zaista trebali gledati u pod ili strop kad se obraćaju učenicima? Ono, kako netko ne bi njihov pogled neprimjereno protumačio (primjerice: 'zlobno me je pogledao', 'pohotno me gledao', 'u očima mu je sijevala osveta i mržnja' i slično). Muški kolege su u priči o seksualnom zlostavljanju u lošijem položaju jer se njih, eto, može optužiti i za gledanje. Teško da bi koja kolegica pohotno gledala nekog dječaka. One učenike gledaju isključivo, u krajnjem slučaju, 'majčinski'. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video