Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Dvije svinje i jedan idiot

Dvije svinje i jedan idiot
Sanjin Strukić / PIXSELL

Ako vam se upravo učinilo da ste pročitali kako novinar i nakladnik lako mogu biti kažnjeni čak i onda kada pišu lako provjerljivu istinu, to je zato što u presudi piše upravo to.

Kako nekome reći da je idiot

Stipe Mesić izgubio je spor protiv Hrvoja Hitreca, kojeg je tužio nakon što ga je ovaj nazvao idiotom. Općinski i Županijski sud u Zagrebu, doduše, jesu presudili u Mesićevu korist, ali je Ustavni sud prihvatio Hitrecovu tvrdnju da mu je povrijeđeno ustavno pravo na slobodu govora.

Ustavni suci mišljenja su da je ovdje riječ o vrijednosnom sudu, a ne o činjeničnom navodu. Mesić, znači, možda ipak nije idiot, ali Hitrec misli da jest. I ima pravo to reći.

A zašto Hitrec misli da je Mesić idiot? Zato što je pogledao 'Smogovce u Domovinskom ratu'? To, naime, samo idiot može odgledati do kraja. Naravno da ne. Nego zato što je radikale koji su se protivili ćirilici u Vukovaru usporedio sa srpskim pobunjenicima ’91.

'Stipe je idiot. Nažalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo', zaključio je Hitrec u spornom intervjuu objavljenom na jednom desničarskom krajcarblatu.

Pretpostavimo tek da je vrijeme simpatija trajalo početkom devedesetih kada je Stipe Mesić jezdio po bijelom svijetu, obilazio dijasporu, smještao Tita i Jugoslaviju u deveti krug pakla, tvrdio da je Jasenovac bio radni logor i da su Hrvati pobijedili 10. travnja ’41.

Kako nekome reći da je smeće

Odluka Ustavnog suda obradovala je mnoge, među njima i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Nakon što se o svemu uputio iz novina, držeći se pravnog mišljenja doslovce, kao pijan plota, u Saboru je tijekom rasprave, odbio izreći opomenu zastupniku Orepiću - koji je ministra unutrašnjih poslova, ravnatelja policije i sutkinju Općinskog suda u Zadru nazvao sramotom za ovu državu - poručivši svima neka slobodno govore što žele.

Gordan Jandroković također je znao izreći vrijednosni sud kada se za to ukazala potreba. Sjećamo ga se, recimo, iz rasprave s Nikolom Grmojom u svibnju prošle godine. Zanimljivo, i tada je zastupniku odbio izreći opomenu kada ga je ovaj optužio da radi protiv hrvatskih interesa. Znajući da ima drugog asa u rukavu, Jandroković je mirno sačekao da dođe na štih i odigrao klasični štih-mač.

'Čujte ovako, dragi kolega Grmoja, reći da ste smeće je malo. Samo vam to imam za reći.'

Kako nekome reći da je dosta

Nisu međutim svi liberalni kao Jandroković. Ima i onih koje je odluka Ustavnog suda potpuno izbacila iz takta. Duboko uznemireni upozoravaju da je nastupio sumrak demokracije u Hrvatskoj, da su ugrožene tradicionalne hrvatske vrijednosti, da svjedočimo uspostavi diktature ustavnih sudaca.

Pitaju se hoćemo li im na sljedećim izborima reći dosta. Premda nije posve jasno kakve veze imaju ustavni suci s parlamentarnim izborima budući da im mandat traje osam godina.

Heteroseksualni suverenisti, a o njima je ovdje riječ, ne misle, naravno, na odluku vezanu za Hitreca i Mesića. Oni baš kao i Hitrec misle da je Mesić idiot. I Srbin. I četnik.

Oni govore o zadnjoj odluci Ustavnog suda koja nedvosmisleno kaže da homoseksualni parovi imaju pravo biti udomitelji djece.

Kako reče nekidan Marko Vučetić, riječ je o zagovornicima reducirane ljubavi i reducirane zbilje koji ne shvaćaju da spolni čin i seksualnost ne ulaze u područje odgoja, udomiteljstva i posvajanja.

Riječ je o manijakalnim dijelovima društva koji Hrvatsku žele svesti na manijakalnu pseudotvorevinu u kojoj bi njihova reducirana humanost postala mjerom humanosti čitave države.

Zaista, hoćemo li na sljedećim izborima napokon reći dosta ljubavi i toleranciji? Hoćemo li napokon reći dosta ravnopravnosti i ljudskim pravima? Hoćemo li napokon reći dosta civilizacijskim dosezima i zdravom razumu?

Kako nekome reći da je svinja

Kada smo se već dohvatili slobode govora i vrijednosnih sudova, valja nam zabilježiti kako je Općinski sud u Zagrebu nepravomoćno presudio da su zagrebačke Novosti Robertu Pauletiću, Jošku Dadiću i Ivi Bonkoviću dužne isplatiti odštetu u ukupnom iznosu od 85 000 kuna, plus kamate, plus sudski troškovi, na ime duševnih boli koje su pretrpjeli zbog teksta Viktora Ivančića naslovljenog 'Dva svinjčeta'.

Povod tekstu bio je Dadićev intervju s Pauletićem u Slobodnoj Dalmaciji, u kojem su ova dvojica pajdaša lamentirala, između ostalog, o zlatnim vremenima provedenim u Božićevu Slobodnom tjedniku.

Za one nešto mlađe, Slobodni tjednik bio je opskurno ratnohuškačko smeće najgore vrste, u kojem je Dadić radio kao novinar, dočim je Pauletić dogurao čak do pozicije glavnog urednika.

Pišući o njima kao o svinjama u moralnom svinjcu, Ivančić je, naravno, pisao u metaforičkom smislu. Korištene stilske figure obrazlagao je i na sudu.

'Kada za nekoga, u jasnom satiričnom kontekstu, pritom još jasnom podražavanju basne, napišete da je 'svinjče', čitaoci neće pomisliti kako od njega mogu napraviti zimnicu, jer je nedvosmisleno riječ o metafori. Ali ako za nekoga 1991. godine napišete da je 'četnik', 'kosovac', 'pripadnik pete kolone', 'suradnik okupatora' i slično – a ovaj to nije – mnogi će čitaoci osjetiti potrebu da ga zatuku. To je razlika između kritike i harange. To je razlika između slikovito iznesenih istina i na pseudodokumentarni način plasiranih laži. U slučaju Pauletića i Dadića, laži koje su pripremale teren za zločin', kazao je Ivančić.

Sudu se takvo objašnjenje nije dopalo pa je Novostima odrezao drakonsku novčanu kaznu, obrazloživši svoj stav tvrdnjom da, mimo interesa javnosti i dobre vjere autora, pazite sad, za oslobođenje od odgovornosti nakladnika nije dovoljno čak niti to da je objavljena informacija istinita.

Što bi rekao jedan drugi slavni pisac, ako vam se upravo učinilo da ste pročitali kako novinar i nakladnik lako mogu biti kažnjeni čak i onda kada pišu lako provjerljivu istinu, to je zato što u presudi piše upravo to.

Nije, zaboga, Hitrec, da završimo ovotjedni pregled kako smo i započeli, oslobođen odgovornosti zato što je, nazivajući Mesića idiotom, govorio istinu, već zato što je to radio u dobroj vjeri.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video