Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Habijan vjeruje da kao Čehokov žetončić može politički preživjeti

Habijan vjeruje da kao Čehokov žetončić može politički preživjeti

Damir Habijan odlučio je igrati glavnu epizodnu ulogu u predstavi čiji scenarij potpisuje Ivan Čehok, a produkciju oni koji će na kraju i inkasirati od ovog blockbustera - tvrtke T&H Invest, CE-ZA-R i Ekos Holding.

Od samih početaka njegove pojave na lokalnoj političkoj sceni, Damira Habijana, čelnika varaždinskog HDZ-a te predsjednika Gradskog vijeća u aktualnom sazivu, prati zbunjenost jednog dijela javnosti koja teško nalazi odgovor na pitanje - što osoba njegova profila - a misli se pritom ponajprije na iznimno visoku razinu i javne i političke i međuljudske komunikacije - radi u stranci koja, budimo s time načistu, u ovim krajevima ne uživa ni približno sličnu reputaciju.

Zalutao u HDZ

Mnogi građani bili su dojma, podjednako oni unutar stranke kao i oni izvan nje, da je Habijan jednostavno - zalutao u HDZ.

No da tome zapravo ipak nije tako, već da je hadezeovsko poimanje politike njegovo prirodno stanište, dao je Habijan naslutiti dosad već u nekoliko navrata. Pritom, istina, uvijek ostavljajući tračak nade da bi se putem nešto moglo promijeniti, a on zablistati na putu kojim vodi i lokalni HDZ i cjelokupnu lokalnu politiku prema nekim arkadijskim horizontima.

Bile su to, sada je sasvim jasno, naivne iluzije. Kao što su, naravno, jedino i mogle biti.

Skidanje rukavica

Prvi slučaj koji je naznačio moguće političke stranputice varaždinske političke nade ishodište je imao u izbornoj noći nakon prvoga kruga lokalnih izbora, kada je Habijan ostvario tek treći rezultat u borbi za gradonačelničku fotelju. Tada je, prisjetimo se toga, rezolutno najavio:

- Osobno smatram da Varaždin ulazi u ponovni krug nestabilnosti. U drugom krugu imamo dvije osobe. Jedna osoba, to je činjenica, ja ovim putem možda i skidam rukavice, ima tri potvrđene optužnice, dok druga osoba kao zamjenik župana u ove četiri godine nije ostavila nijedan rezultat. Činjenica je, i siguran sam, da ćemo uskoro ponovno na birališta. Ovo nije završena priča. Mi ćemo biti faktor stabilnosti, bit ćemo jaka oporba, puno jača nego dosad, bit ćemo proaktivni, konstruktivni. Ponosan sam na one koji su prepoznali ovu politiku.

Mjesec dana kasnije...

Bilo je to 21. svibnja 2017. godine. Manje od mjesec dana kasnije Damir Habijan postao je predsjednikom Gradskog vijeća. Pritom je inzistirao na tome da se HDZ-ovu koaliciju sa Čehokom naziva 'programskom suradnjom'.

Da je između partnera uvijek bilo sve savršeno, nije. Najviše nesuglasja bilo je u vrijeme otprilike kada se mandat bližio svojoj polovini. Tada je na funkciji predsjednika Gradskog vijeća Habijana trebao zamijeniti Mario Lešina, predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste dr. Ivana Čehoka. Tako su partneri, rečeno je tada, dogovorili na početku mandata.

Dobrih 9.000 razloga

To se na kraju ipak nije dogodilo. 'Neposlušni' Habijan preživio je dogovorenu rotaciju te i dalje nastavio obnašati funkciju za koju naknada iznosi 5.000 kuna mjesečno.

No za Habijana je ukupna osnovna financijska težina ove koalicije iliti 'programske suradnje' još i veća, budući da je u međuvremenu postao i članom Nadzornog odbora Termoplina, najlukrativnijeg od svih nadzornih odbora koji stoje na raspolaganju 'ljudima od povjerenja'. Po toj osnovi Habijan mjesečno dobiva dodatnih 4.000 kuna.

'Integralno' rješenje na pol'

Brzo premotavanje unaprijed vodi nas do protekloga tjedna, kada se zbio slučaj koji pokazuje da ono što se ranije moglo tumačiti stranputicama sada poprima vrlo jasan smjer. Politika varaždinskog HDZ-a, koja se opravdava sintagmama poput 'donošenje hrabrih odluka', 'odgovornost prije svega' i sličnima, ovih je dana dosegla svoj krajnji domet, barem s obzirom na iskušenja koja donosi aktualni mandat. A ta iskušenja nisu mala.

Habijan je tako na VTV Televiziji 'ekskluzivno' najavio da su pregovori oko tzv. 'integralnog' rješenja za balirani otpad, taj problem koji Varaždin vuče već punih 15 godina, pri samome kraju. Pritom je, govoreći o načinu rješavanja problema i s time povezanim pitanjima, iznio cijeli niz poluinformacija, ali i neistina, i to na način na kojem bi mu mogao pozavidjeti čak i neprikosnoveni mag manipulacije na ovim prostorima, gradonačelnik osobno.

Obveznice za bale, ali ne

Govorio je Habijan najprije o tome da je inicijativa da se Varaždin zaduži izdavanjem municipalnih obveznica bila motivirana time da se iznađu sredstva kojima bi se riješio problem baliranog otpada.

Par minuta kasnije rekao je da će rješenje za balirani otpad koštati 115 milijuna kuna, ali je dodao da se to ipak neće platiti zaduživanjem iz obveznica.

Hoće li Grad onda uopće izdavati obveznice ili ne, ostalo je nedorečeno, kao i odgovor na pitanje znači li to da se sa 115 milijuna kuna u cijelosti realizira to famozno 'integralno' rješenje koje će nahraniti sva gladna usta onih koji su stavili svoje šape na javni novac.

Od 115 do 225 milijuna

Površnom gledatelju moglo se tada učiniti da je to ukupna cifra, no nije. Habijan je zaboravio spomenuti da će, osim plaćanja spomenutih 115 milijuna kuna za bale, Grad još dodatno izdati obveznice u vrijednosti od 110 milijuna kuna i tako se zadužiti za taj iznos. Zbroj tih dvaju brojeva je 225 milijuna kuna.

Govorio je Habijan i o 15 sporova koji pritišću Grad ukupnom težinom od 325 milijuna kuna odnosno, zajedno s kamatama, 500 milijuna kuna. No kada je krenuo nabrajati sporove, zapeo je - otprilike kao onomad njegov bivši predsjednik Tomislav Karamarko - već nakon tri, četiri...

Dubioze koje to više nisu

Isto tako, rekao je da će se nagodbom svi ugovori vezani uz sporove raskinuti. Da bi potom odmah iza zareza dodao da će se riješiti mirnim putem. No stvarnost je ipak ponešto drugačija. U njoj će Grad po tim sporovima isplatiti one koji potražuju novac temeljem dubioznih ugovora iz prošlosti.

Ti dubiozni ugovori iz prošlosti Habijanu više nisu toliko problematični kao što su bili kada je Ivan Čehok lani u svibnju predlagao nagodbu s tvrtkom T&H Invest vezanu uz ugovor o zamjeni zemljišta Jalkovec-Brezje. Tada je, naime, između ostalog bilo sporno to što je taj ugovor onaj zbog kojeg su Ivan Čehok i Davor Patafta na Županijskom sudu u Zagrebu prvostupanjskom presudom osuđeni na zatvorske kazne.

Pravne vratolomije

Kada danas govori o gradskim sporovima i Čehokovim kaznenim postupcima, Habijan tvrdi da oni ni na koji način nisu povezani. No, da bi to bilo točno, Habijan bi najprije morao moći objasniti kako bi to ugovori zbog kojih bi njihovi potpisnici eventualno bili pravomoćno osuđeni za zlouporabu položaja i poticanje na zlouporabu položaja mogli biti ikakvi drugačiji osim - ništetni.

Ili, pojednostavljeno - ako jednoga dana, pretpostavimo to kao ne tako neizvjesnu mogućnost, kazneni postupci budu pravomoćno završeni na štetu optuženih, kako će Grad natrag dobiti sve te puste milijune koje će u međuvremenu uplatiti na račune primjerice tvrtke T&H Invest?

Plusevi i minusi

Mnogo je toga, dakle, Habijan zaboravio, previdio ili iznio polovično i neistinito. Razloge za to nije nelogično tražiti u političkoj kalkulaciji. Čini se kako Habijan smatra da će rješavanje problema baliranog otpada, pa makar i na ovaj način, njemu i njegovoj stranci donijeti daleko više političkih pluseva nego političkih minusa.

Takvo oportuno razmišljanje nije bez vraga, vjerojatno je sasvim točno i na mjestu. Jasno je da građane nakon 15 godina mrcvarenja raznim rješenjima zanima samo jedno - maknuti bale iz Brezja. Na bilo koji način, pod bilo koju cijenu. Tko je od građana, zapravo, uopće i mogao pratiti tu ekološko-pravno-političku trakavicu s brojnim likovima i nebrojeno mnogo obrata, koja još uvijek traje i traje?

Žetončić koji pobjeđuje?

U svemu tome varaždinski HDZ će se prema javnosti predstavljati kao ona snaga koja je inicirala pregovore s drugom stranom i dovela do rješenja. To se može zaključiti iz toga što je šef varaždinskog HDZ-a u intervjuu nekoliko puta ponavljao tu tvrdnju.

No prava je istina ta da je Damir Habijan samo odlučio igrati glavnu epizodnu ulogu u predstavi čiji scenarij potpisuje Ivan Čehok, a produkciju oni koji će na kraju i inkasirati od ovog blockbustera - tvrtke T&H Invest, CE-ZA-R i Ekos Holding.

Bez obzira na to, Habijan, čini se, itekako vjeruje da može politički preživjeti kao Čehokov žetončić. I ne samo preživjeti, nego prosperirati. A pritom bi mu neka buduća odluka Vrhovnog suda koja bi iz političke utrke eliminirala Ivana Čehoka samo išla u prilog.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video