Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

Treba li voditi učenike na jednodnevne izlete?

Treba li voditi učenike na jednodnevne izlete?
Varaždinski.hr

'Kažu nema inflacije u lijepoj našoj. Eto, stigle su prve ponude za izlete učenika, a cijene su, u odnosu na prošlu godinu, zapanjujuće. Naime, za cijene nekih izleta u Hrvatskoj možete mirno skoknuti na jedan dan u Veneciju i još vam ostane novaca za kavu.'

U našim je školama praksa da se na kraju nastavne godine učenike svih uzrasta vodi na jednodnevni izlet s ciljem upoznavanja naše domovine, njenih prirodnih ljepota i kulturnih dobara. Destinacije za izlete se pomno biraju i planiraju, povezujući ih s nastavnim sadržajima učenim u određenom razredu. 

Postupak planiranja i organiziranja izleta mora se odvijati prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Sve mora biti po propisima pa tako škole često već u veljači objave javni poziv na koji se javljaju putničke agencije i šalju svoje ponude za organizaciju izleta. Prije nego se prihvati neka ponuda, treba ih sakupiti tri i zatim odlučiti koja je ponuda najpovoljnija. 

Cijene

Kažu nema inflacije u lijepoj našoj. Eto, stigle su prve ponude za izlete učenika, a cijene su, u odnosu na prošlu godinu, zapanjujuće. Naime, za cijene nekih izleta u Hrvatskoj možete mirno skoknuti na jedan dan u Veneciju i još vam ostane novaca za kavu. 

Primjerice, učenici prvih razreda bi rado u Ekopark Krašograd, mjesto tridesetak kilometara od Zagreba, ukupno udaljeno od Varaždina devedesetak kilometara. Cijena tog izleta, u koji je uključena ulaznica u Krašograd, program koji traje pet sati u Krašogradu, prijevoz autobusom, obavezni pratitelj na putovanju i ostale sitnice koje moraju biti uključene u cijenu je nevjerojatnih 255 kuna. Slovima: dvjesto pedeset i pet kuna.

Ono, staneš i gledaš ponudu i ne vjeruješ svojim očima. Za sto osamdeset kilometara vožnje (tamo i natrag), ulaznicu i program od pet sati u Eko parku, ručak koji se sastoji od pire krumpira i pohane piletine, salate i soka, roditelji bi trebali izdvojiti dvjesto pedeset i pet kuna. Pa za te novce odemo i dva dana u Veneciju. 

Kad se kaže roditeljima cijena ostat će u šoku, a naravno da će okriviti učitelje. 
Ima još. Za istu tu cijenu, trećaši bi trebali ići u Ogulin i Karlovac. Ovaj put su u cijenu uključene ulaznice za Zavičajni muzej u Ogulinu i ulaznica za Aquatiku, prekrasan muzej u Karlovcu. Ali opet. Niti je neka udaljenost od Varaždina, niti je neka silna ponuda u cijeni. 

Put do Rijeke popločan je zlatnim listićima

Za učenike četvrtih razreda, koji u svojem nastavnom planu imaju učenje o Primorskom kraju naše domovine te žele posjetiti Varaždinu najbliži i primorsko karakteristični grad (luka, brodogradilište…) Rijeku, cijena jednodnevnog izleta penje se na vrtoglavih 370 kuna. Da, da, dobro ste pročitali: tristo sedamdeset kuna. U cijenu je, osim prijevoza autobusom i stručnog vodstva, uračunata i ulaznica u Ivaninu kuću bajki u Ogulinu te ulaznica za gradinu Trsat. OK, u aranžmanu je i organizirani ručak (opet piletina i pomfri). 

Za usporedbu navedimo cijene nekih izleta van Hrvatske: Padova i izložba 'Van Gogh, Monet, Degas' - 265 kuna; Innsbruck i svijet Kristala Swarovski - 345 kuna; Bled i Bohinj - 165 kuna; Conegliano, Pordenone i sajam cvijeća - 225 kuna i tako dalje. Dakle više košta izlet od Varaždina do Rijeke nego od Zagreba do nekog mjesta u Italiji, Austriji ili Sloveniji. 

Jedina donekle normalna cijena izleta za niže razrede je ona za drugašiće u Grgosovu špilju kod Samobora i Divlje vode - 'svega' 155 kuna.Nisu ni ponude za izlete učenika viših razreda cjenovno bajne. Petaši bi tako svoj posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera platiti 330 kuna. Nema milosti, i hrvatski učenici moraju platiti skupu ulaznicu ako žele upoznati ljepote svoje domovine. U toj cijeni nije uključen stručni vodič u nacionalnom parku koji košta dodatnih 20 kuna po osobi (ako je u grupi 50 učenika to je onda dodatnih 1000 kuna). 

Zašto se nitko ne sjeti pa uvede da  ulazi u nacionalne parkove, parkove prirode, muzeje, kazališta… u Hrvatskoj budu besplatni za naše učenike? Zar se baš mora i našu djecu derati po džepovima (odnosno njihove roditelje)? Ne zaradi li se dovoljno od stranih turista? 

Idemo dalje. Šestaši bi u sklopu nastavnog plana i programa posjetili otok Krk (špilja Biserujka, Jurandvor i Bašćanska ploča, grad Krk, Baška). Krk je, izgleda, na kraj svijeta od Varaždina jer je cijena tog izleta 340 kuna (ali ipak je bliže nego Rijeka, za koju treba izdvojiti, rekli smo 370 kuna). 

Prestat ćemo se lagano čuditi ovim suludim cijenama izleta ako pogledamo cijenu simboličnog izleta sedmaša (koji inače idu na maturalno putovanje od nekoliko dana pa se zadržavaju u okolici Varaždina na jednodnevnom izletiću). Oni će za izlet do Ludbrega (20 km od Varaždina) i zatim do Varaždinskih Toplica (15 km od Varaždina) platiti 'samo' 120 kuna. 

Osmaši, koji će na dva dana posjetiti Vukovar, također će ići na jednodnevni izlet u okolicu Varaždina, na zabavne aktivnosti u jedan zanimljiv zabavni centar, udaljen četrdesetak kilometara. Cijena je ovog izleta 240 kuna. OK, tu je uključena ulaznica za razne zabavne aktivnosti koje i nisu baš jeftine. 

Treba li uopće voditi učenike na jednodnevne izlete?

Uz ovakve cijene izleta pitanje treba li učenike uopće voditi na jednodnevne izlete se samo nameće. Prvo, svaki izlet je za nastavnika veliki stres. Drugo, stresno je i poslati doma roditeljima poruku da daju tolike novce za izlet na koji se vama kao nastavniku niti ne ide, a znate da će roditelje udariti srčani udar kad vide da bi trebali iskeširati po 250 - 300 kn za neki izletić.

Treba djetetu za taj izlet dati i neki džeparac, sendviče, napitak… tako da se cijena običnog jednodnevnog izleta može popeti i na 500 kuna. To nisu mali novci u današnje vrijeme mizernih plaća. Teško da će prosječan roditelj shvatiti da nije nastavnik taj koji je odredio cijenu izleta.

Vjerujemo da putničke agencije ne bi nabijale cijene da nisu i sami prisiljeni. Ipak, ispada da je zaista jeftinije otići na neki izlet van domovine nego se odvesti svega stotinjak kilometara od prebivališta. 

Najnovije

Reci što misliš!