Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Kakva je uopće razlika između zaraćenih strana u HDZ-u?

Kakva je uopće razlika između zaraćenih strana u HDZ-u?
Patrik Macek / PIXSELL

U ideološkom i operativnom smislu vodstvo stranke doima se monolitnijim od nekadašnjeg Centralnog komiteta. Gleda čovjek i bude mu nejasno kako je, pobogu, tu došlo do bilo kakvog sukoba.

Obračun u HDZ-u

Reporteri s terena javljaju o nesmiljenim sukobima u HDZ-u. Naslovi u novinama najavljuju dosad neviđeni pokolj. Vrh stranke podijeljen je u dva tabora.

Miro Kovač Plenkovića je usporedio s Titom. Ivan Penava s Garfieldom koji prdi. Plenkoviću pak nije jasno otkud sad odjednom to silno nezadovoljstvo. Korifeji pobune dosad su, kaže, šutjeli kao pičke u šaci, sve im je bilo u redu. Dobro, nije rekao baš pičke u šaci, ali mislio je točno tako.

S jedne strane imamo dosadnog bezličnog birokrata, s druge istog takvog bezličnog birokrata s nešto manje dara. S jedne strane imamo stravičan višak ispraznih frazetina lišenih bilo kakvog smisla i kroničan nedostatak bilo kakvog osjećaja za samokritičnost i odgovornost, s druge imamo isti takav stravičan višak ispraznih frazetina lišenih bilo kakvog smisla i isti takav kroničan nedostatak bilo kakvog osjećaja za samokritičnost i odgovornost.

S jedne strane imamo unuka ustaškog pukovnika, s druge tipa koji ustaše komemorira uz najviše vojne i državne počasti. S jedne strane imamo rigidnog nacionalista, s druge udovicu nacionalističkog terorista.

U ideološkom i operativnom smislu vodstvo stranke doima se monolitnijim od nekadašnjeg Centralnog komiteta. Gleda čovjek i bude mu nejasno kako je, pobogu, tu došlo do bilo kakvog sukoba. Kakva je točno razlika između zaraćenih strana? Koji je gang u HDZ-u plauzibilniji, onaj Plenkovićev ili onaj Kovačev?

Božje zapovijedi

Unatoč svemu, ne možemo kazati da nas šamaranje zaraćenih frakcija u HDZ-u istinski ne zabavlja. Na Jandrokovićevu opasku da se kao tajnik stranke ponašao kao bog i batina, Milijan Brkić uzvraća da je bog samo jedan, gore na nebesima. Na Plenkovićevu konstataciju da je upravo on inzistirao na koaliciji s HNS-om, Brkić se sjetio Stepinca i osme božje zapovijedi. Predsjedniku stranke sugerirao je neka se ispovjedi. Lagati je grijeh.

Brkić se sav zaogrnuo bogobojaznim kršćanskim ruhom. Milo ga je slušati. Premijer se tu našao u dosta nezavidnoj situaciji. Ne postoji, naime, ni jedna božja zapovijed koja kaže ne prepisuj tuđi diplomski rad ili, recimo, ne čačkaj po tuđoj privatnoj pošti.

Kapo na haškom buvljaku

I dok se bezlični stranački epigoni iscrpljuju u jalovim i fiktivnim sukobima, nekadašnji kapo briljira na suđenju za Fimi-mediju, gdje se brani od optužbi da je s najbližim suradnicima iz državnih firmi izvukao sedamdesetak milijuna kuna. Sve mu je, kaže, smjestio Jarnjak. A upravo ga je on, gazda, spasio od dugogodišnjeg rešta.

Nikada nitko nije razbucao rad haškog tribunala kao Ivo Sanader ovih dana. Ni Škoro sa svojim petparačkim 'sude mi' pjesmuljcima ni Domazet Lošo sa svojim zaumnim teorijama zavjere.

Sve ovo vrijeme bjelosvjetska banda uvjeravala vas je da je riječ o uglednoj međunarodnoj instituciji pravde, kad ono – buvljak u Kašgaru. Dovukao Sanader Gotovinu i za njega uspio dobiti jednog Jarnjaka.

Kao da zove Top Shop, tako je Ivo Sanader nazvao Carlu Del Ponte i za sitnu gotovinu naručio cijelog jednog tajnika stranke. I to, naravno, nije sve, nego je uz to dobio i posve besplatan set nehrđajućih jarnjaka. Sve do devetog koljena.

Pravilo, a ne iznimka

Kada se mali hrvatski čovjek nađe u nevolji, cijelo će se selo, da parafraziramo omiljenog pisca svih ovdašnjih misica i manekenki, urotiti da ga iz nevolje izbavi.

Upravo je dirljivo gledati ovih dana kako stanovnici jedne male općine na jugu ne daju na svoju mladu načelnicu, članicu HDZ-a, koja se našla u središtu jedne malo šire afere nakon što je otkriveno kako joj porezni obveznici plaćaju dio rate kredita za stan u Zagrebu, dok ona za to vrijeme fino živi u kući s bazenom.

'Triba prekinit ovu hajku, di su pravi, veliki lopovi?' pitaju se seoske bakice i na misama mole za sreću svoje, kako su je nazvale, humanitarke.

Raja brani političarku s prstima u pekmezu jednako gorljivo kao što je onomad branila onog šestinskog pedofila u mantiji što im je silovao djecu, ali raju čak ni to nije spriječilo da opkoli zgradu zagrebačkog suda s transparentima 'Ne damo našeg župnika'.

Što je dijete naspram božje volje. Ako je silovao, silovao je naše. Ako su pare, pare su naše.

Usput rečeno, potkraj tjedna saznali smo da je još pet zaposlenika APN-a, među kojima i pomoćnik direktora, kupilo stanove po povlaštenoj cijeni.

Smijenjeni direktor, onaj što se srami koliko nema, nije dakle iznimka nego pravilo. Pitanje što ćemo još otkriti do kraja revizije.

Kako je moguće da ministar ništa o tome barem načuo nije?

Posljednji pozdrav

Na kraju, mislili ste da smo zaboravili, priznajte, jedna tugaljiva vijest. Iako u 'Sedmičarenju' bilježimo vijesti i događaje u tjednu za nama, nećete zamjeriti ako ovoga puta napravimo iznimku i zabilježimo nešto što će se tek dogoditi.

Kolinda Grabar-Kitarović, nepresušno vrelo inspiracije i omiljena protagonistica ove skromne rubrike, u utorak će spakirati kofere i zauvijek napustiti Pantovčak.

Teško je u ovom trenutku reći nešto više. Kako uopće riječima opisati trenutačno raspoloženje? Od utorka, to je sigurno, više ništa neće biti isto.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video