Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Domovina se voli i poznavanjem jezika i pismenošću

Domovina se voli i poznavanjem jezika i pismenošću
Varaždinski.hr

'Kad dijete dobro svlada i tehniku čitanja i čitanje s razumijevanjem, više će voljeti čitanje. Jer, tko bi volio čitati ako mora sricati svaku napisanu riječ i dok dođe do kraja rečenice zapravo zaboravi o čemu je čitao na početku iste.'

Vjerujem da sam do sad već pisala o važnosti čitanja, ali nikada nije zgorega ponoviti zašto je čitanje važno i zašto i kako djecu treba odmalena navikavati na čitanje.

Novi nastavni program

U Školi za život, prema novom nastavnom programu, učenici prvih razreda osnovne škole uče samo tiskana slova. Time se dobiva prostor i vrijeme za vježbanje čitanja te je na čitanje i stavljen naglasak. I dok su dosadašnje generacije u prvom razredu jurile kroz slova, prvo učeći trideset velikih i malih tiskanih slova pa onda trideset velikih i malih pisanih slova, mučili se s početnim pisanjem i spajanjem slova u rukopisnom pisanju, sadašnji prvašići mirno plove morem pismenosti. Sve što trebaju pisati pišu velikim tiskanim slovima, a svo vrijeme koje ostane nakon što nauče sva slova posvećuje se brušenju tehnike čitanja i čitanju s razumijevanjem, odgovaranju na pitanja, dopunjavanju rečenica i sličnim, prijeko potrebnim vježbama. 

Važnost čitanja s razumijevanjem

Osim što je neophodno u prvom razredu dobro svladati tehniku čitanja, još je možda i važnije svladati čitanje s razumijevanjem. Ono, da dijete kad pročita neku rečenicu može odgovoriti na barem tri pitanja vezana uz tu rečenicu, da razumije što je pročitalo.

Kad dijete dobro svlada i tehniku čitanja i čitanje s razumijevanjem, više će voljeti čitanje. Jer, tko bi volio čitati ako mora sricati svaku napisanu riječ i dok dođe do kraja rečenice zapravo zaboravi o čemu je čitao na početku iste.

Nerijetko učenici koji nisu dobro svladali tehniku čitanja i čitanje s razumijevanjem pri uzimanju lektirnih naslova uzdišu od muke kad vide broj stranica koje treba pročitati. I ostala se literatura često bira ne prema sadržaju već prema debljini knjige. 

Budući da sad ima dovoljno vremena u prvom razredu da se razvijaju čitalačke vještine, učenicima treba zadavati kratke tekstove ili skupine rečenica i zatim postavljati pitanja na koja su te rečenice odgovori.

Ne treba biti više od pet rečenica niti pet pitanja. Važno je da dijete može samostalno pročitati rečenicu i zatim odgovoriti na pitanje koje je prema toj rečenici postavljeno. Tako se i kod kuće roditelji mogu igrati učitelja i svojoj djeci kroz igru zadavati slične zadatke kako bi djeca usvojila vještinu čitanja s razumijevanjem.

Čitanje s razumijevanjem je važno u svim nastavnim predmetima i sadržajima. Primjerice, kod rješavanja zadataka zadanih riječima u matematici, odnosno matematičkih priča, jako je važno da je dijete razumjelo što je pročitalo kako bi moglo samostalno riješiti zadatak i zatim odgovoriti na postavljeno pitanje. 

Čitanje s razumijevanjem je izuzetno važno pri rješavanju ispita znanja, kontrolnih zadataka, nastavnih listića i zapravo svugdje gdje se traži da učenici sami pročitaju zadatak i riješe ga.

Često se događa da neuspjeh pri rješavanju ispita znanja ne dolazi iz neznanja već iz nedovoljnog razumijevanja pročitanih zadataka. Zato je čitanje jako važno.

Kako razvijati čitalačke navike kod djece?

Osim što je važno dobro svladati tehniku čitanja i čitanje s razumijevanjem, važno je i da se od najranije dobi razvijaju čitalačke navike kod djece. Ne govori se uzalud da što više knjiga pročitaš da si mudriji i uspješniji. O bogatstvu leksika i izražavanja niti nećemo, to se, nadamo se, samo po sebi razumije.

U mnogim sredinama postoje dječji odjeli javnih knjižnica gdje se može dijete već vrtićke dobi uključiti, a dok dijete samo ne svlada tehniku čitanja, od velike je važnosti da je roditelj taj koji će svakodnevno odvojiti vrijeme i čitati svojem djetetu naglas. 
Djecu možemo na razne načine potaknuti da prvo slušaju, a zatim i čitaju priče. Kao prvo, dok su još mali važne su slikovnice. Slike u slikovnicama i knjigama mogu privući djecu da slušaju, ali i čitaju. 

Stručnjaci preporučuju da se knjige drže posvuda. 'Dječje knjige i slikovnice trebalo bi držati na vidljivom i pristupačnom mjestu, da ih klinci uvijek mogu dohvatiti, iako ih samo prelistaju ili vam u njima pokažu nešto čega su se taj trenutak dosjetili.' (izvor: djecjaposla.com). Ako će dijete biti okruženo knjigama, veća je vjerojatnost da će za njima posegnuti. Makar samo i da ih prolista. I u učionicama je dobro imati male biblioteke, sa slikovnicama i dječjim časopisima koji su uvijek učenicima na dohvat ruke, kako  bi se mogli pod odmorima zabaviti. 

Vrijeme za čitanje djeci ne mora nužno biti pred spavanje. Dobro je da roditelji u tijeku dana nađu vremena za druženje s djecom i da sjednu s njima i pročitaju im koju priču. Pred spavanje djeca znaju već biti umorna i teže se koncentriraju na sadržaj. U školi je pak važno da se učenicima čita naglas barem jednom tjedno, iako u nekim zemljama postoji pravilo da se svakog dana čita naglas učenicima barem petnaest minuta. 

Ne treba bježati od stripova. Ako dijete radije uzima strip nego slikovnicu, okružite ga kvalitetnim stripovima kojih danas zaista ima mnogo na tržištu. Kvalitetni se stripovi mogu naći i u časopisima za djecu koji se mogu kupiti preko škola i zato je dobro pretplatiti dijete na barem jedan dječji časopis u školi. 

Djeca pomoću slika lakše prepoznaju nove riječi te tako lakše shvaćaju priču. 
Audio knjige i e - knjige također nisu za odbaciti. Danas postoje kvalitetni čitači e – knjiga, a i mnoštvo se lektirnih naslova može naći u e - formatu na internetu. 

Važno je i stvoriti maleni kutak za čitanje. Kako kod kuće tako i u učionici. Nekoliko jastuka na podu i lampica mogu biti sasvim dovoljni za udobnost pri čitanju.

Čitanjem protiv nepismenosti

Što više djela djeca pročitaju, veća je vjerojatnost da će se od njih razviti svjesni čitatelji žedni i željni knjiga. A onaj koji mnogo čita rijetko je nepismen. Domovina se voli i poznavanjem jezika i pismenošću. Njegujmo svi zajedno naš lijepi hrvatski jezik stvaranjem vojske aktivnih čitalaca.

 

Najnovije

Reci što misliš!