Vijesti / Kolumne

ANDREJA PISKAČ: OSTANI DOMA

Kako do besplatnih servisa s filmovima i serijama na internetu

Kako do besplatnih servisa s filmovima i serijama na internetu
Varaždinski.hr

U pokušaju kraćenja vremena između dvaju pranja ruku, naša Andreja u ovom serijalu predlaže vam alternativne mogućnosti izlasku iz stana ili razmišljanju o najgorim scenarijima.

Ako još uvijek ne znate da živimo usred pandemije zbog koje je zatvoreno sve oko nas osim onog što nam je neophodno za život, iskreno vam zavidim. Vi ste jedni od rijetkih koji ste na neku foru uspjeli izbjeći sve vijesti, reklame, napise pa čak i druge ljude koji su vam to u usputnom razgovoru spomenuli. Dosta je neobično da ste kao prvi kontakt s modernom civilizacijom odlučili odabrati upravo ovaj tekst. Ali budući da jeste, idemo redom.

Od danas smo gotovo svi, htjeli, ne htjeli, u prisilnoj izolaciji. Zatvorili su se dućani, kafići, frizeri, teretane, zatvorilo se sve ono što smo do prije par dana uzimali zdravo za gotovo, sve ono što čak ni nismo shvaćali luksuzom već jednostavno dijelom normalnog života. Upravo od danas naš normalan život izgleda potpuno drugačije.

Strah vas je? Nelagodno vam je? Ne znate što donosi sutra, a čak ni što donosi nešto kasnije danas? To je sasvim u redu. Niste sami. Ovaj put stvarno niste sami. Točno se tako osjeća cijela zemaljska kugla. Neki o tome pričaju, a neki to gomilaju u sebi, ali kako god se vi s time nosili, sasvim je u redu da se osjećate onako kako se osjećate. Jedino ako se osjećate hrabro i odlučite kršiti samoizolaciju propisanu od strane liječnika. Taj vaš osjećaj apsolutno nije u redu.

Anksioznost oko ove neizvjesne situacije sasvim je normalna pojava, bilo da se tako osjećate jer vas je strah da ćete se zaraziti ili da će se netko vaš zaraziti ili se pak ne bojite same zaraze već vas je više strah što će biti s vašim radnim mjestom nakon svega ovoga, sve su to opravdani osjećaji, a budući da ja nikako nisam psiholog jedini savjet koji mogu ponuditi je 'Probajte misliti na nešto drugo' (i, ako smijem, 'Perite ruke').

U pokušaju kraćenja vremena između dva pranja ruku, ovaj tekst i nekolicina ovakvih tekstova koji će slijediti u narednom periodu nude vam alternativne mogućnosti izlasku iz stana ili razmišljanju o najgorim scenarijima.

Ova je situacija u svima nama izvukla ono najbolje, ono ljudski, a nećete vjerovati, ova je situacija čak i u velikim korporacijama uspjela izvući ono nešto humano pa su takmo mnoge svjetske tvrtke odlučile u ovom periodu svoje usluge ponuditi besplatno. Tim načelom vode se i mnogi „mali“ poduzetnici, umjetnici, treneri i drugi koji nam svoje usluge poklanjaju besplatno ili nam jednostavnije omogućuju korištenje istih za vrijeme neophodne izolacije. Ja ću se potruditi i u svakom tekstu napisati kratke „tips and tricks“ po kategorijama. Obećajem da u idućim tekstovima uvodni dio ne bude toliko dugačak.

Prva kategorija su SERIJE I FILMOVI budući da nam je to svima nekako najbliže.

Okej je pogledati vijesti i biti u toku sa svime što se događa, ali probajte to raditi samo jednom ili dva puta dnevno. Kako bi izbjegli konstantno bombardiranje s novim činjenicama i vijestima koje vam i tako nikako ne mogu pomoći, probajte serije i filmove gledati preko interneta.

Dobar primjer toga je NETFLIX. Cijena mjesečnog paketa Netflixa preko kojeg možete pogledati nebrojene serije i filmove je već od 7.99 eura mjesečno, no također postoji i mogućnost gledanja 30 dana besplatno. Ajmo se nadati da će 30 dana biti sasvim dovoljno. Jednostavno kliknete na link i odaberete „try 30 days free“. Ukoliko još niste sigurni koju biste seriju gledali, možda vam ovaj popis koji su sastavili u Esquireu pomogne pri odabiru.

Besplatne filmove možete pogledati i na stranici Kina Mediteran. Oni uz kod KARANTENA nude besplatno gledanje čak 22 filma. Sve što trebate je klinuti ovdje.

PickboxNOW također apelira na solidarnost i poziva vas da ostanete kod kuće. Njihovu besplatnu uslugu možete dobiti klikom na ovaj link gdje stoji više informacija.

Ako ste fanovi dokumentarnog filma, i za vas je tu mnoštvo besplatnih izvrsnih dokumentaraca zahvaljujući Restartu. Kliknite link i pratite daljnje upute, a nakon toga uživajte u novim znanjima iz cijelog svijeta.

Nisu serije i filmovi besplatni samo za odrasle. A1 je svim korisnicima njihove TV usluge automatski omogućio gledanje svih dječjih programa, odnosno petnaestak programa namijenjenih najmlađima. U njihovim uputama stoji kako su ti kanali automatski dostupni svim korisnicima te za njih nije potrebno raditi nikakvu dodatnu aktivaciju.

Ukoliko već od ranije imate neke od navedenih aplikacija i programa ili ih baš sad odlučite aktivirati, a niste sigurni koje biste serije i filmove gledali sa svojim najmlađima, oni malo upućeniji od mene kreirali su ovaj popis kao preporuku za najbolje dječje serije koje možete pogledati zajedno.

Vjerujem da će ovi linkovi barem malo pomoći u narednim danima, a u idućim tekstovima dolaze i linkovi za kazališne predstave, knjige, bojanke, križaljke, sudoku, treninge, tečajeve i mnoge druge stvari koje su nam ovih dana besplatne kako bi se svi zajedno čim prije vratili u normalnu.

Ukoliko imate još koji prijedlog, svakako ga napišite u komentaru. Uživajte i ostanite doma.

Najnovije

Reci što misliš!