Vijesti / Kolumne

ANDREJA PISKAČ: OSTANI DOMA

Kako u ove dane zabaviti klince? Evo gdje pronaći ideje...

Kako u ove dane zabaviti klince? Evo gdje pronaći ideje...

Na jednom mjestu skupili smo prijedloge aktivnosti za roditelje s klincima odnosno za klince kojima ovih dana itekako treba osmisliti vrijeme...

Danas je utorak, što bi značilo da je petak bio prije četiri dana. Prošla dva teksta sam napisala u petak, planirala sam i ovaj, ali sam mislila da još nije petak. Toliko o tome. Rekli bi dečki iz jednog od mojih najdražih bendova s ovih prostora, Neki to vole vruće: 'Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio oo' i moram priznati da bi bili u pravu.

Generalno kad se pogleda, nama zdravima i nama koji nismo doktori niti nikakvi drugi medicinski djelatnici, nije loše. Radimo od doma (ako još uvijek imamo posao), nema nestašica hrane ili nečeg drugog, nije rat, nismo mrtvi... Ali svejedno ne mogu reći da je ovo baš neko super vrijeme. Prvi tjedan je bilo okej, malo smo odmorili, pogledali serijice koje su nas zanimale, sredili neke zaostatke, drugi tjedan je još uvijek bilo okej, krenula su velika čišćenja, odluke o počecima vježbanja u samoizolaciji, rada na sebi... Treći tjedan je već bila mala kriza, ne nazire se kraj, a već smo prošli i četvrti tjedan. Ja sam više manje odrasla osoba, a dosta mi je teško ovo sve shvatiti, ne mogu ni zamisliti kako se klinci nose s ovom situacijom.

Pričala sam s poznanicom koja je pročitala moje prijašnje tekstove i dala mi je prijedlog da na jednom mjestu skupim savjete i prijedloge aktivnosti za roditelje s klincima, točnije, za klince koje ovih dana itekako treba zabaviti.

Prije nego krenem to sve pisati, htjela bi samo naglasiti da ja nemam klince, ne znam koliko je teško brinuti za djecu i ne znam što od ovog što ću niže napisati je primjereno za koji uzrast. To prepuštam roditeljima. Sve niže navedene linkove i savjete našla sam na internetu u sličnim člancima i samo sam ih okupila na jednom mjestu, odnosno, ja nisam kreirala ni jedan od tih sadržaja tako da me ne mrzite ako vam se nešto ne svidi. Nego, ajmo na dječje aktivnosti.

Stranica koja me apsolutno oduševila je pametnjakovici.eu. Ako još niste, svakako bacite oko na tu stranicu. Za sebe kažu da su 'tim multimedijskih djelatnika i roditelja', a sadržaje na stranici lijepo su rasporedili prema dobnim skupinama od jaslica do srednje škole (pa i životne škole). Također imaju i youtube kanal te facebook stranicu. Na ovoj stranici, osim primjerenih filmova i crtića, možete pronaći i upute za kreativne uratke, ali i ostale zabavne aktivnosti.

Youtube kanal koji mi je osobno jako blizak je Noli Voli. Na tom kanalu možete pronaći zanimljive igrice i aktivnosti koje možete raditi s namjlađima od materijala i stvari koje imate kod kuće te ih na taj način zabaviti barem na neko vrijeme, a i nešto naučiti (na primjer kako napraviti robotsku ruku, to je baš dosta cool).

Djeci vrtićke dobi ponekad može biti teško objasniti što se događa, ali i oni sami imaju problema s objašnjavanjem svojih emocija i trenutnog stanja. Montessori program nudi malu pomoć za roditelje i djecu, a više o tome možete pronaći na dnu ove stranice i u linkovima koje vam oni nude.

Ukoliko ste ponosni roditelji malih gurmana, stranica Tasty Junior je stvorena za vas. Tasty Junior nudi kratke video recepte koji su u potpunosti prilagođeni djeci, odnosno recepti koje će klinci sigurno voljeti, a mogu vam i pomoći u spremanju jela. Kuhate li ručak, pečete li pizzu ili pak spremate desert, sve vam se to nudi na samo nekoliko klikova. Možda se baš u vašem mališanu skriva novi MasterChef.

Jedan jako nadobudan blog ponudio je čak 115 aktivnosti koje možete raditi s djecom u ovo doba. Možda sve aktivnosti i nisu primjenjive za sve nas, ali ako od ovih 115 nađete barem 15 koje vam odgovaraju, sigurna sam da to garantira barem tri sretne osobe - vi, vaš klinac i ja.

Za sve male umjetnike koje doma jedva zaustavljate da vam stave svoj touch na dosadne bijele zidove i kutne garniture, tu je spas. Na ovoj stranici možete pronaći besplatne bojanke u temama svakog crtića kojeg se možete sjetiti, a i onih koje se trenutno ne možete sjetiti. Samo kliknite i odaberite najdraži crtić i isprintajte.

Budući da mnogi roditelji trenutno rade od doma, vjerujem da nije jednostavno oduprijeti se i usredotočiti se na posao dok pored vas sjedi vaš mališan koji bi se jako rado igrao s vama. Portal MissMama nudi neke savjete za roditelje kako uspješno raditi od kuće, a vjerujem da će i nekome od vas biti od koristi.

Unicef Hrvatska također nudi pregršt savjeta kako prebroditi ovo vrijeme i kako ga učiniti što manje stresnim za djecu pa tako nude savjete kako djeci objasniti zašto je važno paziti što diraju, kako ih zabaviti, ali i kako s djecom pričati o svemu što se događa.

S ovim završavam današnji tekst i nadam se da će ovi linkovi barem malo popuniti vrijeme između škole na HRT-u i ostalih lijepih i zabavnih stvari koje svi zajedno radite kao obitelj. Budite dobri, volite se i pazite na sebe.

Ukoliko vam je iz bilo kojeg razloga potrebna dodatna pomoć, možete ju pronaći i na facebook stranici Društva psihologa Varaždin, gdje se nalaze mnogi linkovi, ali i kontakt telefon dežurnog psihologa.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video