Vijesti / Kolumne

ANDREJA PISKAČ: OSTANI DOMA

Iskoristite vrijeme uz besplatne online edukacije iz raznih područja

Iskoristite vrijeme uz besplatne online edukacije iz raznih područja
Ilustracija

Andreja je napravila svoj popis poveznica na stranice s raznim tečajevima, od vođenja kućanstva do predavanja s Harvarda...

Došli smo do trenutka koji je u jednom periodu ove godine izgledao jako daleko – popuštanje mjera. Ok, nismo još dobili sve što smo imali prije, a vjerojatno ni nećemo još tako skoro, ali barem prividno se vraćamo u više-manje normalno funkcioniranje.

Svaki, pa i najmanji korak naprijed, je i dalje korak naprijed. Ako to gledamo na taj način, stvari idu na bolje. No puno nas, uključujući i mene, još uvijek se ne vraćaju svojim poslovima i svemu onome što vole raditi. Budući da nikad nisam naučila kako biti sama sa sobom, ja svoje slobodno vrijeme, kojeg je sad puno previše, i dalje moram nečime zaokupiti.

I tako dolazimo do iduće teme... Online predavanja, tečajevi i edukacije. (Postoji li razlika između tečaja i edukacije? Možda da odem na neki tečaj da se educiram o tome? Znam, humoristična sam dosta. Hvala).

Nego... Ako ste već počistili sve što ste imali za čistiti, pogledali sve što se moglo pogledati, izgledate ko trokrilni nabildani ormar s pločicama i savršenom guzicom, vrijeme je da poradite na učenju novih znanja. (Smijete učiti nešto novo čak i ako niste napravili ništa od ovog ranije navedenog, kao ja, na primjer).

Baš kao i sa svim temama do sad, i za ovu postoji milijarda stranica online s raznim tečajevima, temama, zahtjevnošću, no ja sam odlučila odabrati samo neke od meni najzanimljivijih. Možete ih iskoristiti, a možete i reći: 'Fakat mi je dosta više ove ženske koja stalno nekaj zanovjeta, a svi prijedlozi su joj bezveze, sad bum ja njoj pokazal/a kaj su pravi besplatni tečajevi' i naći neke druge stranice. Ako to napravite, pliz šernite u komentarima vaše prijedloge.

Jedna od najpoznatijih stranica s besplatnim edukacijama je svakako Coursera. Na Courseri možete pronaći tečajeve iz gotovo svih područja koja vam mogu pasti na pamet, a ja sam linkala popis besplatnih tečajeva.

Ako ste zainteresirani za tečajeve koji vam pomažu u svakodnevnom životu (kako posložiti radnu okolinu, kako organizirati dan, kako voditi brigu o financijama kućanstva...) za vas je Alison. Alison nudi pregršt takozvanih „self help“ odnosno „lifestyle and functioning“ tečajeva, a plus je to što tečajevi traju svega nekoliko sati pa ih možete odslušati u jednom danu.

Stranica OpenCulture je za one mrvicu spretnije, kako u engleskom tako i u snalaženju na internetu, ali vjerujte mi, isplati se. Kako sami kažu u startu – ova stranica nudi preko 1500 besplatnih predavanja s najboljih svjetskih sveučilišta. Na linku koji sam stavila se nalazi početna stranica i popis svih predavanja. Kad nađete ono koje vam se sviđa, kliknete na njega i slijedite daljnje korake. Budući da se radi o različitim sveučilištima, svako od njih ima različit način dolaska do samog predavanja (neka traže registraciju, neka ne...) no sva predavanja bi trebala biti besplatna i javno dostupna.

KhanAcademy nije namijenjena samo „odraslima“ koji žele naučiti nešto novo, nego i onim nešto mlađima. Oni nude specijalizirana predavanja za djecu i mlade pa ako kod kuće imate male zaljubljenike u prirodne znanosti, matematiku, informatiku i slično, a uz to i poznavatelje engleskog jezika, zašto ne biste s njima nešto naučili.

Ako vam je već dosadno na pitanje 'Kak se zabavljaš ovih dana' odgovarati sa 'Mah, evo, gledam seriju...', možda bi zgodan odgovor bio 'Slušam predavanje na Harvardu!'. Ako biste rado bacili oko na neka od predavanja koja se nude na Harvardu, sve što trebate je kliknuti ovdje budući da se na linku nalaze sva njihova besplatna predavanja. Za razliku od ostalih predavanja, ova traju i po nekoliko tjedana tako da vam ovo može biti i zanimacija nakon karantene.

Uz Courseru, jedna od najpoznatijih stranica s edukacijama je također i Udemy. Linkala sam popis njihovih besplatnih edukacija, a uz to nude i pregršt edukacija po prihvatljivim cijenama pa ako vam se ne svidi ništa od ovog, bacite oko na ostatak ponude.

Ja sam apsolutno uvjerena da kad sve ovo konačno završi, krećem na put i nema me doma idućih 48 godina. Zato bi bilo zgodno naučiti i neke jezike. Ako i među vama ima onih koji bi rado naučili jezik i ponovno počeli putovati (možda ne nužno idućih 48 godina, ali i vikend je ok), pogledajte što se nudi na Memrise. Memrise vam nudi jednostavno učenje jezika uz predznanje engleskog ili njemačkog.

Moja omiljena stranica i aplikacija ovih dana je Duolingo. Duolingo je također stranica za učenje jezika (ja koristim mobilnu aplikaciju), koja vam kroz igru, osvajanje bodova, rješavanje izazova i ostale zabavne načine nudi učenje jezika od samog početka pa do tečnog govora. Ako me čujete da nakon karantene pričam samo španjolski, za to je kriv Duolingo.

Nadam se da sam vam ovim stranicama barem malo pomogla prebroditi idućih nekoliko dana do popuštanja mjera i konačne slobode (pustite me da se veselim). Naravno, razne edukacije i tutorijale možete pronaći i na YouTubeu i drugim stranicama tako da, dajte mašti na volju, uživajte i ajmo svi iz ovog izaći malo pametniji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video