Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

I kad misliš da je dosegnuto dno, shvatiš da može i dublje

I kad misliš da je dosegnuto dno, shvatiš da može i dublje
Varaždinski.hr

Dakle, jednostavnim rječnikom napisano i najpojednostavljenije moguće napisano: prema novoj uredbi Vlade učenik jednostavno ne može pasti razred. Nema šanse. I ako ne nauči čitati i pisati u prvom osnovne, ne smije ponavljati razred.'

Ono kad si toliko bez teksta da ne znaš od čega i s čim započeti tekst. Naravno da je uzrok tome opet naše vrlo ministarstvo magije i Dolores Umbridge (tko je čitao Harry Pottera znat će, tko nije neka trči u knjižnicu) na odlasku. Nepovratnom. Nadamo se. Svi. 

Naime, iz kuhinje Vlade i MZO je prošlog tjedna izbačena nova nebuloza kojom se ponizilo ne samo prosvjetare već i sve one marljive, krasne, savjesne učenike i njihove roditelje.

Lakše je postati saborski zastupnik nego pasti razred

Teško je suvislo sročiti i opisati novi 'biser' naše Dolores i Vlade. Dakle, jednostavnim rječnikom napisano i najpojednostavljenije moguće napisano: prema novoj uredbi Vlade učenik jednostavno ne može pasti razred. Nema šanse. I ako ne nauči čitati i pisati u prvom osnovne, ne smije ponavljati razred. I ako ima na kraju nastavne godine zaključene tri nedovoljne ocjene, ne smije pasti razred. Jer s četiri nedovoljne ocjene ide na popravke. 

Mala digresija: lani se je u medijima digla dreka da je stotinjak učenika prvih razreda osnovne škole ponavljalo prvi razred. Naravno da nigdje nije spomenuta statistika socijalne strukture tih ponavljača, već se samo plasirao podatak u javnost kako bi se imalo dovoljno pljuvačke za pljuvanje na zle učitelje. O tome je bilo riječi u ovoj kolumni.

Svježa uredba Vlade kaže da u razrednoj nastavi nema ponavljanja razreda, bez obzira je li učenik svladao i usvojio nastavne sadržaje i ishode ili nije. Jednostavno, ne smije pasti razred. I onaj koji nije ništa cijele godine radio i onaj koji se trudio, ali mu sposobnosti ne dozvoljavaju za više, imat će jednaku dvojku. No, pustimo sad razrednu nastavu po strani, tamo su ionako ocjene od 4 do 5. Svaka manja ocjena od vrlo dobar od prvog do četvrtog osnovne nailazi na osudu šire javnosti i povlači pitanje gdje su stručne službe koje ne prepoznaju problem u učenju (jer trojka je sramota eeeiii).

Predmetna nastava i srednje škole imaju više nedovoljno ocjenjenih učenika. Do ove su godine s dvije nedovoljne ocjene imali šansu ispraviti ih u ljetnom i jesenskom roku. E sad to mogu i s četiri nedovoljne ocjene. I imaju tri roka. Pa se ti usudi nakon dopunske nastave (kakolisevećsadzove, nekad smo to zvali produžna nastava) i tri roka za ispravljanje ocjena dati nekome nedovoljan ili ga rušiti godinu. Ne da Vlada.
Tko su učenici s nedovoljnim ocjenama?

Suprotno mišljenju da su to oni kojima 'ne ide' škola, koji su smanjenih intelektualnih sposobnosti ili imaju neke teškoće, ne bi baš bilo tako. Učenicima koji imaju neku poteškoću nastavnici i profesori izlaze u susret i prilagođavaju im programe. Ali. Ima učenika koji prstom ne mrdnu cijele nastavne godine. Koji se ne potrude predati ni jednu zadaću, koji usta ne otvore jer  ni knjigu ne otvore.

Oni imaju najočuvanije knjige od svih. Nekorištene. Bezobrazni su, bahati i lijeni. I imaju samo 'vinogradarske' ocjene, kolac do kolca. E sad prema novoj uredbi takvog treba gladiti paunovim perom, ljubazno i ponizno moliti da napiše barem svoje ime i prezime i dati mu dvojku. 

Koja je to pljuska svim onim divnim, marljivim i savjesnim učenicima koji redovno izvršavaju svoje obveze! Koja je poruka ove uredbe? Djeco, nemojte učiti, ionako ćete proći razred. Jer to Vlada tako kaže. Koja je poruka nastavnicima? Mali ste i mizerni crvi koje mogu bahati balavci ponižavati, a vi ćete im unatoč i usprkos pokloniti dvojke. I to nakon što ste pola ljeta proveli u školama moljakajući lijenčine da otvore usta. I to nakon što ste prilagođavali ispitivanje toliko da baš moraju odgovoriti za dva. 

Osnovna je škola obvezna. Srednja nije. Ako nećeš učiti, ne moraš ići u srednju školu. Jednostavno je. Zašto bi se pogodovalo bezobraznim srednjoškolcima i puštalo ih se na popravak iz čak četiri predmeta? Ah, da… to su budući birači.

Školstvo u Hrvatskoj je odavno srozano na najniže grane. Svaka uredba ga zakopava sve dublje. I kad misliš da ne može niže, da ne može gore, da nema više prostora za ponižavanje prosvjetara u Hrvatskoj, uleti neka nova odluka ili uredba kojom se pokaže da polako stružemo dno Marijanske brazde. Hrvatsko školstvo zaista sve više sliči na lošu epizodu Alana Forda. 

I dok se na promjenu Zakona da se ukine anonimno prijavljivanje i kojekakve druge važne stvari čeka od rujna i dulje jer „ne može to tako preko noći“, nagrađivanje lijenčina doneseno je upravo preko jedne noći. Dakle može se kad se hoće. Nije noć jednako duga za sve.

Ovom odlukom nisu debelo razočarani i uvrijeđeni samo nastavnici. Uvreda je to i djeci, učenicima koji rade i trude se. Uvreda je to i roditeljima sve one djece koja su savjesna i marljiva. Uvreda je to zdravom razumu. 

Zašto država vodi brigu samo o onima lošima?

Paralelno s podilaženjem neradnicima, nema rješenja za otkazana natjecanja učenika koji su marljivo učili cijele nastavne godine i kojima rezultati natjecanja donose bodove za upis u srednju školu. Oni koji uče i rade opet su kažnjeni, oni koji ne uče i ne rade za svoj su nerad nagrađeni. Ne, nije Alan Ford. Hrvatska je.

Netko je u bespućima interneta napisao da ovo nije Škola za život, nego Škola za živce. 

Protekli tjedan

Proteklog je tjedna bila još hrpa događaja ne koje bi se trebalo osvrnuti. Teško je u moru gluposti odabrati 'naj - glupost'. Primjerice, nemam prostora osvrnuti se na povratak učenika razredne nastave u škole. Nemam prostora očešati se o izdajničke postupke SHU i bratskog mu sindikata srednjih škola i njihovog mentora vječnog sindikaliste Ribića. Nemam prostora prokomentirati lov na vještice, pardon, lov na lažne diplome u kojem se i lažnjake iz tehničkog i administrativnog osoblja trpa u isti koš s profesorima kako bi blamaža i ponižavanje bili snažniji. Možda se očešem o te gluposti koji drugi put.

Za kraj

Za kraj ću citirati kolegicu Kristinu M. (neka mi oprosti što ne pišem cijelo prezime, shvatit će ona zašto) iz nastavničke grupe '45 minuta'. Stojim(o) iza svake njezine napisane riječi:

'Da sumiramo ovu godinu, jer, puno smo saznali o našoj profesiji :

- radimo jako malo vremena, kojih 4 sata dnevno

- štrajkamo preko ledža dijece nepismenih ljudi

- imamo godišnji 3 mjeseca, a u Covid -19 fazi još dodatna 3 mjeseca, dakle 6 ukupno

- zapravo je nevažno što točno radimo, važno je dati djetetu prolaznu ocjenu

- ukoliko pomislite raditi svoj posao po kriterijima vrednovanja - e nećete, Vlada je rekla tko će imati koju ocjenu

- na maturi ne mogu nas natjerati da poklanjamo dvojke, pa će se dodatno sniziti kriteriji i olakšati pisanje eseja

- škola kao mjesto je kužna i prljava, osim za malu djecu, za njih je dobra

- učenicima od 11 do 15 godina slobodno tutnite tablet / laptop u ruke, nek' surfaju, igraju se bez nadzora, jer, to je online nastava, nema veze što je dobna granica nekih stranica 13 godina

- mišljenje ne smijemo imati - ukoliko ga imamo pošalju Košičeka da nam ga promijeni

- plaću ćete dobiti - koliko i kada, ne pitajte, to će sindikati odlučiti, vi ste sitne ribe

- i za kraj, budite kuš, pišite dvojke kak vam je naređeno, nebitni ste, sve ovo je zasluga Ministarstva'

Najnovije

Reci što misliš!