Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Varaždinski osnovnoškolci i ove sezone mogu mirno na Rab

Varaždinski osnovnoškolci i ove sezone mogu mirno na Rab
Varaždinski.hr

'Dakle, odlukom gospodina gradonačelnika, varaždinska dječica ipak mogu i ove sezone mirno na Rab. U sobe sa šest kreveta i jednim sanitarnim čvorom na katu. U jednom autobusu. Varaždinski će osnovnoškolci unatoč i usprkos koroni u Školu u prirodi ove godine. Preporuke MZO? Ma tko njih još čita.'

Igre bez granica. Ne radi se o onoj nekadašnjoj seriji emisija, već o ovogodišnjoj organizaciji višednevnih ekskurzija, odnosno 'višednevne izvanučioničke nastave' u ovo korona doba. Naime, kao što je već davno Orwell napisao. 'Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih'. 

Krenimo redom

Svi znamo da smo od polovice ožujka 'kužni'. Ono, Nastava na Daljinu, karantena, socijalna distanca, hektolitri dezinficijensa, otkazi, zatvoreni kafići, kina, kazališta i još štošta vezano uz virus Covid -19 tj. koronu. Svakodnevno smo pratili na TV - u sapunicu zvanu 'pressica Stožera' gdje su izbacivane preporuke i upute. 

Kad je Stožer odlučio da su škole sigurne za malu djecu, al' nesigurne za veliku, poslani su učenici razredne nastave u škole zajedno sa svojim učiteljima za koje više nije bilo bitno jesu li ili nisu kronični bolesnici i rizična skupina (zaboga, pa svaki je učitelj zamjenjiv), a učenici predmetne nastave i srednjoškolci ostavljeni su do kraja nastavne godine kod kuće da bulje u računala, laptope i tablete.

Za njih škola nije sigurno mjesto. Pa se siroti moraju nalaziti po kafićima, koji su sigurnije mjesto. Kako je kraj nastavne godine vrijeme učeničkih izleta i višednevnih ekskurzija (u MZO fensi nazvanima: 'višednevna izvanučionička nastava' premda većina tih višednevnih izleta veze s nastavom nema, al' eto, ljepše zvuči) potegnulo se, naravno, pitanje što je s tim.

Turističke agencije grcaju u besparici i praktički nemaju nikakvih poslova. Lipanj, početak srpnja, kraj kolovoza i početak rujna su im žetva s učeničkim ekskurzijama. Roditelji su većinom prestali uplaćivati dogovorene aranžmane, a gotovo nikome nije jasno što će se dogoditi s već dogovorenim i ugovorenim ekskurzijama. Neke se otkazuju, neke se odgađaju, neke stoje 'na ledu'.

Dopis iz MZO - preporuke naše svagdašnje

Kako bi stvari bile malo jasnije, iz MZO je 4. lipnja 2020. poslan dopis osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama u kojima je predmet 'Mogućnost izvođenja višednevne izvanučioničke nastave za učenike osnovnih i srednjih škola'.
Dopis je podugačak, ali izvući ću samo neke bitne stavke iz njega. Primjerice, kaže u dopisu da 'putničke/turističke agencije mogu ponuditi nove termine za realizaciju izleta tek nakon što se za to stvore uvjeti.' (naglasak je na ovome 'kad se stvore uvjeti').

Dalje: 'Prema mišljenju HZJZ od 3. lipnja 2020. godine za izvođenje višednevne izvanučioničke nastave 'ne mogu se propisati mjere koje bi učinile rizik prihvatljivo niskim'. HZJZ također smatra dijeljenje sobe na ekskurziji 'vrlo rizičnom aktivnošću'. (Ništa čudno, učenici u školi moraju sjediti svaki sam u klupi, a u dječjem odmaralištu bi njih šestero dijelilo sobičak.)

Ipak, ako organizator unatoč i usprkos želi provesti višednevnu izvanučioničku nastavu, slijedi niz uputa: ograničiti fizički kontakt djece iz jedne odgojno - obrazovne skupine s djecom iz druge odgojno - obrazovne skupine (dakle ništa miješanje djece iz nekoliko razreda, kao što je sad u školi isto to zabranjeno), izbjeći organizirani prijevoz do odredišta, preporuča se da roditelji sami dovezu djecu (dakle ništa utrpati pun autobus djece pa udri brigu na veselje), prilagoditi aktivnosti prema uputama epidemiologa, i tako dalje. Koga zanima pročitat će sam.

Na kraju dopisa, roditelje i agencije se upućuje na detaljno proučavanje istog i preporuka je da se ekskurzije odgode za kraj kolovoza ili za rujan, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Poželjno je, dakle, konzultirati ili babu Vangu ili Vidovitog Milana, odnosno, laički rečeno: 'ne možeš ništa planirati nekoliko tjedana unaprijed'. 

Za sve koji žele detaljno proučiti dopis MZO, poveznica se nalazi ovdje

Kako to rade u Varaždinu

Grad Varaždin vlasnik je Dječjeg odmarališta na Rabu. Koliko sam ja shvatila, tim odmaralištem upravlja Gradska tržnica (oni šalju dopise i sklapaju ugovore i pobiru pare pa su valjda i upravitelji/vlasnici (?)).  Sve sobe u tom Odmaralištu opremljene su krevetima na kat, u sobama je po šestero djece, dok su na svakom katu sanitarni čvorovi s odvojenim WC-om i tuševima. Mnogo je malih Varaždinaca prošlo kroz to odmaralište i mnoge učiteljice vole tamo odraditi svoju Školu u prirodi. 

Dakle, kao i svake godine, i za ovo su ljeto bili rezervirani termini za održavanje Škole u prirodi iz raznih osnovnih škola na području Grada i Županije. No, Gradska je tržnica pročitala preporuke ministrice i MZO te su 10. lipnja 2020. poslali dopis školama da, na žalost, raskidaju sklopljeni Ugovor o realizaciji višednevne izvanučioničke nastave. 
U tom dopisu o otkazivanju ugovora stoji: 'Razlog otkazivanja temeljimo na uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. HZJZ u svojim uputama navodi kako su organizirana ljetovanja djece u sezoni ljeto 2020. 'veliki potencijal za širenje infekcije COVID-19, visoki epidemiološki rizik, te se ne preporučuju. Dodatni razlog našoj konačnoj odluci je činjenica da je i određeni broj korisnika u osnovnoškolskim i predškolskim ustanovama, uvidjevši rizik, otkazao ugovorenu suradnju.'

Korektno i pošteno. Ljudi se očito drže preporuka. Svoju odgovornost pokazuju i sljedećom rečenicom: 'S obzirom da nam je sigurnost djece - korisnika naših usluga, apsolutni prioritet, smatramo da je otkazivanje sezone sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u ovom trenutku jedina odgovorna odluka.' Svaka čast na odgovornosti! Tako posluju odgovorni i savjesni. Briga za zdravlje djece ispred interesa. U potpisu dopisa je direktor Gradske tržnice. Čovjek koji se očito drži reda i zakona.'

No, međutim, ali! Napisah da je dopis došao u škole 10. lipnja 2020. u jutarnjim satima. U 13.17 istog tog dana, gradonačelnik Varaždina na svojem Facebook profilu javno objavljuje sljedeći status: 'U suradnji sa Gradskom tržnicom, zbog velike želje naših mališana i ništa manjega interesa roditelja, donijeli smo odluku da će Dječje odmaralište grada na Rabu ipak - raditi! Roditelji budite bez brige.' 

Što se je od jutra do podneva dogodilo, tko je i koliko vrištao gradonačelniku na telefon - ne znamo. Možda je gradonačelnik velikog srca ipak samoinicijativno odlučio pustiti varaždinsku dječicu na more. Činjenica je, da je Rab neslužbeno proglašen korona free zonom i da će Dječje odmaralište ipak raditi (otvoreno pa zatvoreno u roku od par sati). I tako su savjesne i odgovorne fraze gospodina direktora tržnice 'konačna odluka', i 'jedina odgovorna odluka' pale u vodu jednom jedinom objavom na fejzbuku. 

Dakle, odlukom gospodina gradonačelnika, varaždinska dječica ipak mogu i ove sezone mirno na Rab. U sobe sa šest kreveta i jednim sanitarnim čvorom na katu. U jednom autobusu. Varaždinski će osnovnoškolci unatoč i usprkos koroni u Školu u prirodi ove godine. Preporuke MZO? Ma tko njih još čita. Važnija je briga o sreći i zadovoljstvu djece i bira… pardon, njihovih roditelja (i blagajni Gradske tržnice) nego tamo neke preporuke i neki glupi virus. 

Mogli bi se i drugdje u Lijepoj našoj, svi oni koji žale za otkazanim Školama u prirodi, ugledati na varaždinski primjer. Zažmiriš na preporuke, lagano ih ignoriraš i pičiš na višednevnu izvanučioničku nastavu. Čemu komplicirati?

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video