Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Nagodba od 180 milijuna kuna je izglasana, na redu je USKOK

Nagodba od 180 milijuna kuna je izglasana, na redu je USKOK
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Gradonačelnik opet prevrće papire zbog kojih je 2011. uhićen, ali te iste papire ponovno prevrću i istražitelji. Ovoga puta politički slabiji, no zato znatno oprezniji i pravnički opremljeniji, Čehok troši posljednje zalihe svoje nekad zavidne omnipotencije.

Polako, uporno i strpljivo, onako kako je to jedino bilo i moguće, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u tri godine svoga mandata došao je na korak do toga da ispegla sve gospodarske i pravosudne repove koje je ostavio nakon svoga odlaska iz Gradske vijećnice 2011. godine. Tada ga je, prisjetimo se toga, početkom srpnja USKOK proveo do remetinečkog istražnog zatvora zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti. 

Povratak mrtvaca

Sve dubiozne i sporne ugovore koje je Čehok prije toga bio potpisao, ponajprije s tvrtkama Davora Patafte i Hrvoja Vojvode, u više od pet godina naredna gradska vlast Gorana Habuša nije uspjela privesti pravosudnom epilogu. Sličnu su sudbinu imali i još uvijek aktualni kazneni postupci. Pa se zato dogodilo to da su građani političkom mrtvacu na lokalnim izborima 2017. godine pokazali palac gore i time mu dali legitimitet da se ponovno pozabavi istim ugovorima. Postoji, naravno, prilično izvjesna mogućnost da građani tada toga možda nisu bili ni svjesni, budući da škakljive detalje Čehok nije bio ugradio u svoj predizborni program. 

Sukob interesa

Radi se, dakle, o nevjerojatnom sukobu interesa, koji je, jednako je nevjerojatno, zapravo sasvim legalan. Tako imamo situaciju da gradonačelnik kojem se sudi za zlouporabu položaja i ovlasti i koji je nepravomoćno već osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, usred Gradske vijećnice ponovno prevrće iste papire i sklapa nagodbe zbog poslova koji su 2011. godine natjerali USKOK da mu pokuca na vrata.

Skrivanje iza Gradskog vijeća

I još gore od toga, potpuna je istina zapravo ta da odluke o sklapanju nagodbi u vezi sudskih sporova teških 250 milijuna kuna kojima se Grad zadužuje za ukupno oko 180 milijuna kuna u petak nije donio Ivan Čehok glavom, dugom kosom i bradom. Učinilo je to Gradsko vijeće, kolektivno predstavničko tijelo iza kojeg se zaigrani gradonačelnik ponovno može sakriti kao što se sakrivao i u razdoblju od 2008. do 2011. godine.

Jednom je upalilo

Upravo to bio je način na koji se Čehok branio na sudu i upravo te argumente sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Tanja Pavelin mu je uvažila kad je u srpnju 2018. godine izrekla presudu. Rezon je bio otprilike ovakav: Ivan Čehok kao gradonačelnik nije sam donosio odluke, nego je to činilo Gradsko poglavarstvo, na članove Gradskog poglavarstva nitko nije radio pritisak, a odluke su donijete temeljem mišljenja struke.

Nema nam pomoći

Sve to imamo i danas. Vijećnicima su nekoliko dana prije sjednice isporučene hrpe papira u kojima im se objašnjava da je integralna nagodba i zaduženje na 180 milijuna kuna najbolje od svih rješenja koja bi nekome mogla pasti na pamet te je sve garnirano biranim dijelovima određenih pravnih mišljenja. A gradski odvjetnici Darko Šabijan, Krešimir Jelaković i Mate Matić dali su sve od sebe kako bi vijećnicima objasnili da za Grad spasa nema te da će, po svemu sudeći, izgubiti sve sudske sporove. 

U jedno popodne spiskali 180 milijuna

U takvoj situaciji što drugo onda učiniti nego dići ruku kako Čehok kaže? Pa su tako napravili i vijećnici, trinaestero od njih dvadeset i pet, i u samo jedno popodne spiskali 180 milijuna kuna. 

Sa Čehokove liste bilo ih je sedmero: Mirna Amadori, Stjepan Cepanec, Danijel Kuserbanj, Mario Lešina, Željko Prstec, Božo Soldo i Aurelija Šemiga (Danijela Puškadija bila je prisutna na online sjednici, ali iz tehničkih razloga nije uspjela dati svoj glas). Njima valja pridodati dvoje preletača, bivše HNS-ovce Josipa Drevena i Vesnu Dušak. Tu je i četvero HDZ-ovaca - Robert Gotić, Damir Habijan, Damir Laljek i Robert Puja - koji su, rečeno je, dali svoj poseban doprinos u iznalaženju ovoga rješenja. Stoga se možemo nadati da će na lokalnim izborima koji nas čekaju u proljeće iduće godine HDZ nastojati kapitalizirati ovo (još jedno) konačno rješenje baliranog otpada.

Povijest pamti one kontra

S obzirom da su sjednicu bojkotirali vijećnici SDP-a i Reformista, zaduženje je izglasano bez prevelikog političkog trenja. Za disonantne tonove bili su zaduženi tek nezavisni vijećnik Denis Mladenović i nestranački vijećnik izabran s liste HDZ-a Vjeran Strahonja. Povijest će pamtiti da je jedino Strahonja glasovao protiv, dok je Mladenović iz nekog razloga ostao tek suzdržan.

Ponavljanje kaznenog djela

No isto tako povijest pamti i da je Čehok te 2011. godine, kada ga je USKOK odvezao do Remetinca, iz pritvora pušten, kako bi se branio sa slobode, tek nakon što je dao ostavku na mjesto gradonačelnika. Zašto? Zato jer je u pritvoru boravio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i - ponavljanja kaznenog djela. 

Drugim riječima, pravosuđe mu tada nije dalo da prevrće po papirima dokle god se kazneni postupak ne završi. A on pravomoćno završen još uvijek nije.

Kako Bandić, tako i Čehok

No, kako to god nas ponekad biva, hrvatsko pravosuđe u međuvremenu je promijenilo pravila igre pa se, jednako kao i Milan Bandić u Zagrebu, tako i Ivan Čehok u Varaždinu nekoliko godina kasnije mogao vratiti na svoje omiljeno radno mjesto. Ovoga puta politički slabiji, no zato znatno oprezniji i pravnički opremljeniji, troši posljednje zalihe svoje nekad zavidne omnipotencije. 

Češljanje papira

No USKOK ne spava. Češljaju se ovih dana papiri na Trgovačkom sudu u Varaždinu i prate se novi potezi Čehokove vlasti. Zasad nikakvih akcija pravosudnih tijela nema. Hoće li ih biti, ne može se znati. Ono što se tek sa sigurnošću zna je da Vrhovni sud dvije godine nakon nepravomoćne presude protiv Čehoka i Patafte još uvijek nije donio nikakvu odluku, ali će je u dogledno vrijeme svakako morati donijeti. 

Ured na Zrinjevcu

U svemu tome ne treba zaboraviti da Ivan Čehok na vratu ima i treći sudski postupak, onaj u aferi Karingtonka. Tamo mu se sudi zajedno s Miroslavom Bunićem, Zlatkom Horvatom i Stankom Vitezom. Gradonačelnik tako već pune tri godine svoga mandata stoluje zapravo u dva ureda, jedan je na varaždinskom Korzu, a drugi na zagrebačkog Zrinjevcu. Teško je povjerovati da ovaj izmješteni njemu osobno nije daleko važniji.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video