Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Veća je vjerojatnost dobiti eurojackpot nego sve mjere MZO i HZJZ ugurati u satnicu i raspored

Veća je vjerojatnost dobiti eurojackpot nego sve mjere MZO i HZJZ ugurati u satnicu i raspored
Varaždinski.hr

'Nakon pressice ministra i voditeljice Radne skupine koja je donijela te mjere, većina je nastavnika, ali i roditelja ostala sjediti ispred televizora s otvorenim ustima, razrogačenim očima i s gomilom upitnika iznad glava. Ono - ha?'

Stigle su dugo očekivane upute iz MZO kako organizirati nastavu u školama u vrijeme pandemije Covida - 19 i povećanog broja oboljelih i zaraženih u Lijepoj nam našoj. Pressica ministra i Radne skupine čekala se napetije od finala nogometnog prvenstva. 

Nakon pressice ministra i voditeljice Radne skupine koja je donijela te mjere, većina je nastavnika, ali i roditelja ostala sjediti ispred televizora s otvorenim ustima, razrogačenim očima i s gomilom upitnika iznad glava. Ono - ha?

Satničari po školama su, nakon prvotnog šoka i nevjerice, vjerojatno ili drmnuli nešto žestoko ili si počupali kosu. Osobno vodim svog satničara na večeru ako uspije složiti 48 sati nastave informatike i 48 sati nastave TZK u pet radnih dana po 6 - 7 sati. Veća je vjerojatnost dobiti eurojackpot nego sve mjere MZO i HZJZ ugurati u satnicu i raspored.

Upute

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. napisane su na šesnaest stranica (kome se detaljno čita ima ih ovdje).

Osnovne upute su sljedeće: za vrtiće vrijede tri osnovna pravila, a ta su pojačana osobna higijena i pranje ruku, nemiješanje odgojno - obrazovnih skupina i najveći mogući fizički razmak za vrijeme jela i spavanja. Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole bit će u 'balončiću'. To znači da kad uđu u svoju učionicu nema majci više mrdanja van iz nje.

Tu su također upute za pojačanu osobnu higijenu i dezinfekciju ruku (Preporuča se pranje ruku u toploj vodi. Ja u učionici nemam toplu vodu. Za druge ne znam. Možda netko ima toplu vodu u učionici. Blago njemu.), zatim nemiješanje odgojno - obrazovnih skupina, tj. razrednih odjela (Zbog nedostatka prostora imali smo po dva razreda zajedno TZK u dvorani, a što sad? Neće ljeto i toplo vrijeme zauvijek trajati da se izađe na dvorište.), najveći mogući fizički razmak - distanciranje (jupi hura neš' ti socijalizacije kad svatko mora sjediti sam i nema zvona, nema odmora) i učenici nisu dužni nositi masku.

Maska se preporuča kroničnim bolesnicima i rizičnim skupinama kako učenika tako i učitelja pa tko preživi - pričat će. Učitelji koji predaju strani jezik, Vjeronauk, negdje i Glazbenu kulturu te po novom Informatiku, morat će u razred ulaziti s maskom. 

Viši razredi, oni od 5. do 8. su malo problematičniji. Kao prvo, neće imati kabinetsku nastavu već će biti smješteni u jednoj učionici, a učitelji će vući sav potreban pribor sa sobom (malo je problematično kako će učitelj Glazbene kulture natovariti pijanino na leđa i šetati ga po školi, al ajd' snaći će se - čitaj: neće svirati).

I za više razrede vrijede kao osnovne mjere sve što i za niže, uz tu razliku što ukoliko nije moguće poštivanje metar i pol razmaka u učionici učenici i učitelji moraju nositi maske ili se razredni odjeli dijele na grupe učenika (turnosna nastava ma što to značilo i kako bilo provedivo).

Za srednje škole vrijedi sve kao i za više razrede osnovne škole, osim što je njima propisano 2 metra razmaka. Piše još puno toga u Uputama, piše da nastavu treba organizirati u dvosatima i trosatima, pa bi tako učenici mogli imati u jednom danu, primjerice tri sata Engleskog jezika i dva sata Kemije. Sve u svemu, satničarima je veselo. (Satničar je onaj siromaK koji je zadužen za slaganje rasporeda u školi. Njega uglavnom nitko ne voli jer ma kako god složio raspored, uvijek netko ima primjedbe i nije s nečim zadovoljan.)

Organizacija nastave

Vrlo mali broj škola ima sreću da je do sada radio u jednoj, jutarnjoj, smjeni pa sad ima prostora za raširiti se u popodnevne sate s nastavom. Kako će se organizirati škole koje su u dvije, pa čak i tri smjene, s velikim brojem učenika - zaista podliježe čarolijama.

No, prosvjetari su vrlo prilagodljiva i žilava vrsta pa će se, kao i uvijek, snaći i ovaj put i u danim okolnostima. Malo je konfuzna ideja oko toga da se učenici dijele na skupine koje bi naizmjenično imale nastavu uživo i nastavu online. Nije baš jasno tko bi radio taj posao?  Naime, to je za nastavnika rad u dvije smjene u jednom danu.

Ono, ujutro s pola razreda radiš uživo, a zatim popodne s drugih pola razreda online. Nije baš isto imati nastavu online i uživo. Tko će to platiti? Ne mogu baš uvijek prosvjetari raditi za vatikansku valutu i dječje osmjehe. No, za takva pitanja postoje sindikati pa neka se oni izbore za pravdu. 

Nadalje, u Uputama stoji da je na početku ili na kraju svake smjene potrebno  čišćenje i dezinficiranje prostorija sukladno uputama. Nagradno pitanje glasi: tko će čistiti kad većina škola ionako ima premali broj spremača i spremačica? No, ministar se smilovao te odobrio zapošljavanje dodatnih spremača na 6 mjeseci. Bar nešto. Kopiram iz Uputa dio koji se odnosi na zajedničke prostore (primjerice školske hodnike).

Vezano za zajedničke prostorije preporučuje se:

- prolazak skratiti na minimum (ne kužim, hoćemo li juriti kroz hodnik?)
- da u vremenu prolaska djece/učenika i odgojitelja/učitelja/nastavnika iz jedne odgojno-obrazovne skupine/razrednoga odjela tim prostorijama, druge skupine/odjeli ne prolaze (već zamišljam situaciju: viriš kroz vrata učionice i kad vidiš da nikoga na hodniku nema iskačeš s učenicima kao komandos do željenog cilja - blagovaonice primjerice)
- da djeca i učenici prilikom prolaska nepotrebno ne dodiruju površine ili predmete (svezati im ruke?)
- da djeca i učenici prolaze po najkraćoj mogućoj unaprijed utvrđenoj/označenoj ruti
kretanja (primjerice od ulaza do sobe/učionice, pri čemu je potrebno unaprijed
utvrditi/označiti rutu kretanja) (strelice u bojama po hodnicima škola?)
- ako je moguće kroz hodnike organizirati kretanje u jednom smjeru ili označiti put
Kretanja (strelice i prometni znakovi?)

Ima još…

Ima još. Ima. Ali kako se broj zaraženih i oboljelih iz dana u dan mijenja (čitaj: povećava), za očekivati je da će i upute dobivati svoje izmjene i dopune. Za sada bacamo nagradnu igru - koja će škola najdulje ostati offline i oklade s kojim datumom svi idemo ponovno online.

Dopuna

U vrijeme nastajanja ovog teksta na internetu je osvanuo novi dokument iz MZO: Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 na 70 stranica (piše da je nelektorirana verzija pa koga zanima neka se zabavlja ovdje.

O tome više za tjedan dana. Do tada će se još puno toga promijeniti.

Najnovije

Reci što misliš!