Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

Ljetovanje u Černobilu ili nastava u školi?

Ljetovanje u Černobilu ili nastava u školi?
Varaždinski.hr

Moja je poruka roditeljima: ne brinite, bit će sve u redu.

Tjedan pred početak nove nastavne godine svi kao da su se natjecali tko će više sluditi roditelje, učenike, nastavnike. Upute i preporuke su pljuštale dan za danom, informacije i dezinformacije širile su se brže od korone po svim medijima i društvenim mrežama.

Učitelji su se po školama pripremali kao da idu na ljetovanje u Černobil, a ne za početak nastave u školama. U trenutcima dok ovo budete čitali, tisuće hrvatskih mališana boravit će u svojim školama pod vrlo neobičnim mjerama i slušati protokole kojih će se morati pridržavati. O prvom tjednu pod korona pravilima čitajte idućeg ponedjeljka.

Ako ste mislili da je prošla školska godina bila katastrofa, grdno ste se prevarili. Ova će biti još gora.

Roditeljski sastanci

Rek'o resorni ministar da se roditeljski sastanci moraju održati online ili na otvorenom, konkretno na dvorištima škola. Roditeljima je unutarnji prostor škole zabranjena zona. 

Kao nikad do sad prvi su roditeljski sastanci jako važni, potrebno ih je održati čim prije, pogotovo s roditeljima učenika nižih razreda. Roditelje, koji su bombardirani kojekakvim informacijama treba umiriti i dati im jasne informacije koje se odnose na organizaciju rada u pojedinim školama. Roditelji su prestrašeni, zbunjeni, puno toga se mijenja u organizaciji rada škola.

Roditeljski sastanak na dvorištu škole? Da si roditelji uzmu dekice i sjednu na travicu kao na pikniku? Pa moglo se barem taj prvi roditeljski dozvoliti ulazak roditeljima u školu pod svim epidemiološkim mjerama. 

Nije baš jednostavno skupiti roditelje ni na online roditeljski sastanak. Haj'd još viši razredi koji imaju oformljene učionice u recimo Teamsima gdje postoji mogućnost video konferencije, ali mali? Učitelji se snalaze na razne načine, od Zooma, BigBlueButtona, Google hangoutsa do terase obližnjeg kafića. Komunikacija s roditeljima važnija je no ikad! Moja je poruka roditeljima: ne brinite, bit će sve u redu. 

Ima nas raznih

Po društvenim mrežama možemo naći tri grupe roditelja koje žestoko brane svoje stavove i mišljenja, dilaju po grupama članke i tekstove, statistike i kojekakve što istinite što neistinite priče i podatke.

Grubu kategorizaciju roditelja je napravila kolegica, ugledna profesorica iz Rijeke pa copy pastam:

'1. grupa mrzi nastavnike i online nastavu, isplatili bi sebi plaće jer odgajaju djecu koju su osobno donijeli na svijet. 

Tijekom karantene ubili su se pišući zadaće koje su djeca trebala napisati. 

Ukratko, mrze školu kao takvu i zabranili bi školovanje jer ih škola jako živcira.

2. grupa mrzi redovnu nastavu. Sve bi to oni online. Pod svaku cijenu. 

Spustili bi rolete, nabili u sve otvore kuće pur pjenu i gledali 24 sata nastavu na televiziji. 

Ako je moguće, na nekoliko različitih programa da im nešto ne promakne.

3. grupa - e ovi negiraju coronu. Nema je. Ne postoji. Sve oko nas je montirano i lažirano. 

Puhali bi i kihali jedni drugima u usta i tako dokazali svjetsku prevaru.  Odbijaju misliti na maske. 

Ne dao Bog da se sretnu s ovima iz druge grupe jer bi to bio rat, žešći od svih dosadašnjih ratova, ali budući su se drugi hermetički zatvorili pur pjenom, teško da će do tog susreta ikada doći. Ali ako dođe, borit će se kihanjem i šmrcanjem.'

Kolegica je dala jasne definicije. Pa sad ti ugodi svima. Nema šanse. 

Vulnerabilne skupine

Brojni su roditelji, ali i prosvjetari s kroničnim bolestima koji su u rizičnim skupinama danima ispitivali tko će biti pošteđen od nastave uživo. Stalno se spominjao stari hrvatski naziv 'vulnerabilne skupine', a nikom živom nije bilo jasno tko u tu skupinu spada. Zbunjeni liječnici, zbunjeni učitelji, zbunjeni roditelji. (vulnerabilan: (lat. vulnerabilis) ranjiv, obranjiv, koji se može raniti, povrediv, ozljediv; pren. slab, neotporan - http://onlinerjecnik.com/)

Guglalo se što to znači i koje bolesti tu spadaju, ali ništa se nije moglo naći pa je HZJZ ipak napisao detaljne upute tko sve spada u tu skupinu i ne mora ići u školu (piše ovdje).

Za rizične skupine djece i djelatnika je rečeno da neka nose masku. Kao da ih maska od nečega štiti. 

A djeca?

Djeca su se cijelo ljeto igrala zajedno, družila se vani. Psiholozi i ostali 'ozi' upozoravaju kako je neophodno da djeca idu u školu radi društva, socijalizacije i još koječega što povoljno utječe na njihov razvoj. No, pitaju li se ti isti 'ozi' kako će na psihu djece utjecati 'logoraške' mjere i protokoli po školama?

Nema odmora, nema druženja, međusobna komunikacija djece je ograničena, nema klasične nastave TZK, Jura iz prve klupe ne smije posuditi svoje ravnalo Štefu iz zadnje klupe. Kako će se djeca osjećati kad ih se 'opere' i dezinficira prije ulaska u matičnu učionicu iz koje smiju izaći samo ako im baš jako bude sila na wc? Nema druženja po hodnicima, nema druženja pod odmorima.

Čak se ni ispred škole na dvorištu ne smiju družiti već svaki razred treba na posebnom mjestu čekati da ih učitelj uvede u školsku zgradu. Koliko je to normalno i kako će to djeca prihvatiti? Viši razredi u većini škola moraju nositi maske jer je nemoguće osigurati distancu. Kako će razumjeti i čuti učitelja koji nosi masku? Kako će 'pročitati' mimiku lica učitelja koja je u nastavi isto tako važna kao i izgovorena riječ? Djetetu puno znači osmijeh učitelja, podrška. To neće moći vidjeti ispod maske. 

Da, OK, sve su mjere donesene kako bi se spriječio prodor virusa u škole, jer i samo jedan zaraženi učenik može dovesti u pitanje rad cijele škole. Ali… ali… tisuću ali. Ali! Ta ista djeca koja će biti u strogo kontroliranim uvjetima u školi, poslije nastave će ići na izvanškolske aktivnosti i tamo se miješati s drugom djecom, iz drugih sredina, iz drugih škola. 

Sve u svemu, važno je da se među djecom ne širi panika. Važno je da se djecu pripremi na nove uvjete u školama. Važno je djeci dati punu podršku. 

Važno je sačuvati zdravlje svih nas.

Dragi kolege, poštovani roditelji, dragi učenici - SRETNO!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video