Vijesti / Kolumne

GORAN ŠTIMEC: DEŽURNI NAMĆOR

Punih devet dana od ravnatelja bolnice ni glasa o aferi njegova psihijatra

Punih devet dana od ravnatelja bolnice ni glasa o aferi njegova psihijatra
Varaždinski.hr

Iz nekog razloga dr. Nenad Kudelić smatra da u ovoj aferi nije dužan izvijestiti javnost o tome kakav je stav ustanove kojoj je na čelu.

Punih devet dana prošlo je otkako je novinarska ekipa emisije Provjereno Nove TV na svjetlo dana iznijela priču prožetu ozbiljnim i teškim optužbama na račun jednog varaždinskog psihijatra. Afera 'Psihijatar', otvorena toga četvrtka, suočila je varaždinsku javnost sa svjedočanstvima liječnikovih pacijentica koje ga prozivaju zbog seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja, iskorištavanja...

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Broj njegovih žrtava koje su se javile medijima nakon emitiranja priloga vrlo brzo prešao je dvoznamenkasti broj. Ipak, većina tih priča tek čeka da budu ispričane, budući da je Općinski sud u Varaždinu donio privremenu mjeru kojom se emitiranje priloga - trajno zabranjuje.

Tijekom proteklih dana ovaj ne samo varaždinski već i nacionalni skandal iznjedrio je i neke druge detalje, dotad nepoznate javnosti. Tako se,između ostalog, saznalo da protiv liječnika postoji kaznena prijava koja ga povezuje s krađom lijekova iz Opće bolnice Varaždin i njihovu distribuciju nekim trećim osobama.

Povrh svega, osim onoga što se može pratiti putem dokumenata i o čemu pojedini mediji izvještavaju, tu je i ta sveprisutna teza koja se od samoga početka provlači kuloarima - da kontroverzni psihijatar uživa zaštitu utjecajnih osoba iz zdravstvenih, političkih, pravosudnih, pa i crkvenih krugova.

No zadržimo se zasad samo na činjenicama. Jedna od njih glasi da se ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić o ovome slučaju koji potresa Varaždin nema potrebu javno očitovati ni devet dana od izbijanja afere.

U samome njezinu početku na upit medija ravnatelj jest odaslao kratak odgovor, no tu je njegova komunikacija prestala. A odgovorom koji je dao zapravo su tek otvorena neka nova pitanja.

Tako se primjerice ni danas ne zna zbog čega je navedenom psihijatru 2012. godine Opća bolnica Varaždin izrekla upozorenje o obvezama iz radnog odnosa.

Nejasno je i zašto bolnička uprava ništa nije poduzela u lipnju ove godine, kada je od Hrvatske liječničke komore dobila obavijest o prijavi protiv liječnika.

Nije poznato ni što je Bolnica poduzela kada je 2016. godine psihijatar također prijavljen Hrvatskoj liječničkoj komori.

Ne zna se odgovor na pitanje zašto se bolničko Etičko povjerenstvo proglasilo nenadležnim nakon prijave iz 2019. godine, u kojoj se upozorava da psihijatar neke svoje pacijentice koristi kao svjedokinje u privatnim sudskim sporovima.

Javnost još uvijek ne zna je li u ovih proteklih nekoliko dana protiv prozvanog liječnika pokrenut ikakav postupak. Možda zvuči nevjerojatno, ali nakon svih medijskih napisa o cijelom nizu spornih momenata vezanih uz kontroverznog psihijatra, još uvijek ne postoji službeni odgovor kakav je njegov trenutni status na radnome mjestu.

Varaždinski.hr odgovore na ta pitanja od dr. Nenada Kudelića čeka već četiri dana. Još od onog 'tajnog' sastanka održanog na odjelu varaždinske psihijatrije.

No nije to ništa. Lokalni tjednik Varaždinske vijesti poslao je jedan upit dr. Kudeliću prije više od godinu dana. Odgovor nikad nije stigao.

Zanimljivo, i taj je upit povezan s aferom 'Psihijatar', iako ona tada, naravno, u javnosti nije ni postojala.

Da bismo to pojasnili, vratimo se nakratko na početak 2019. godine, kada tadašnju šeficu psihijatrije dr. Zemiru Medved ravnatelj smjenjuje s dužnosti. Koji su bili razlozi za njezinu smjenu, dr. Kudelić nikad nije objasnio javnosti.

Uzet ćemo si tu slobodu pa iznijeti moguće razloge zašto je to bilo baš tako.

Zamislimo kako bi to ravnatelj javnosti iznio da je razlog smjene dr. Medved taj što je 'ponizila čast i dostojanstvo' kolege psihijatra, a da mediji ne priupitaju na koji način je to učinila.

Tada bi se, po svoj prilici, doznalo da je taj nesretni papir koji ju je stajao funkcije zapravo njezino stručno mišljenje o psihološkom profilu kolege, koji je izradila zajedno s još dvoje stručnjaka i odaslala ga sudu.

Iako se taj njezin potez možda zaista može činiti nekolegijalnim, javnost bi tada možda saznala i za njezinu prijavu protiv kolege psihijatra koju je Hrvatskoj liječničkoj komori odaslala 2016. godine. A u njoj piše da postoje izjave više žena o tome da je on 'duboko povrijedio granice privilegiranog odnosa pacijent-liječnik'.

Javnost sve to doznaje s odmakom od više od godinu dana. Ravnatelju Opće bolnice Varaždin dr. Nenadu Kudeliću tada je - u trenutku kada je dr. Zemiru Medved otjerao s mjesta šefice psihijatrije - spornije bilo, po svemu sudeći, to što spomenuti papiri postoje nego ono što u njima piše.

Hoće li birokratska logika i u ovome osvježenom slučaju kojem sada svjedočimo nadvladati životnu logiku, možda ćemo saznati iz nalaza inspekcijskih tijela. Njihov je dolazak u varaždinsku bolnicu najavio ministar zdravstva Vili Beroš.

Ali i bez obzira na to kako se dalje odvijao ovaj skandal u zdravstvu kakav varaždinski kraj ne pamti, valja biti svjestan jedne možda naizgled zanemarive sitnice. Zamislimo na trenutak da toliki broj pacijentica, kao što je u ovoj priči slučaj, javno prozove liječnika koji radi u nekoj maloj privatnoj poliklinici. Možemo biti poprilično sigurni da bi se njezina uprava - ako pretpostavimo da joj interes pacijenata nije posve mrzak i da posjeduje barem osnovne vještine kriznog komuniciranja - javno očitovala o slučaju, i bez toga da je mediji išta priupitaju.

Ovdje imamo nešto sasvim suprotno. Umjesto male poliklinike - veliku bolnicu. Umjesto privatne zdravstvene ustanove - mastodont u sustavu javnog zdravstva. No koliko ravnatelj Opće bolnice Varaždin drži do javnosti, možemo zaključiti iz njegove komunikacije. Iz nekog razloga dr. Nenad Kudelić smatra da u ovoj aferi nije dužan informirati građane o stavu ustanove kojoj je na čelu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.