Vijesti / Kolumne

PIŠE: KSENIJA KRČAR

Zašto tražite savršenu žrtvu?

Zašto tražite savršenu žrtvu?
Varaždinski.hr

Jedan varaždinski tjednik na potpuno zastrašujući način prekršio je sva etička pravila novinarskog izvještavanja. Potpunim odsustvom empatije prema žrtvi, nizom članaka vrlo uspješno je postigao sekundarnu viktimizaciju žrtava.

Slučaj koji potresa varaždinski javni prostor zadnjih desetak dana su optužbe desetina žena za seksualno zlostavljanje, manipuliranje i iskorištavanje od strane jednog varaždinskog psihijatra. Grozomorna priča kao bomba je odjeknula u javnosti nakon što se imenom i prezimenom jedna žrtva odlučila javno iznijeti svoju priču, budući da institucionalnim putem konstantno udara glavom u zid. Takva neviđena hrabrost dala je snagu i drugim žrtvama istog psihijatra da javno istupe. Pokret koji se zakotrljao, tražeći prije svega da se optuženi psihijatar u svojim (ne)djelima zaustavi, izazvao je veliku empatiju i solidarnost među građanima.

Vezana vijest:

Opća bolnica Varaždin - Psihijatrija DOSSIER SVE O AFERI PSIHIJATAR

Zamisliti si kako je to kad se nalaziš u teškom razdoblju života i trebaš pomoć, nije nikome strano. Zamisliti si kako je to kad od stručne osobe, koja bi ti tu pomoć trebala pružiti, doživiš zlostavljanje, i to najgore vrste, izaziva jezu. Jedan takav slučaj bi bio dovoljan. Ovdje ih je na desetke. To je viktimizacija.

Viktimizacija

Viktimizacija je čin nanošenja štete ili iskorištavanja druge osobe bilo fizički bilo psihički, dakle čin koji ima negativne posljedice po žrtvu. Sekundarna viktimizacija je negativna reakcija socijalne sredine, traženje krivice u samoj žrtvi, odnosno postavljanje pitanja što je to žrtva učinila krivo te doprinijela tome da postane žrtva. Posebno je štetna sekundarna viktimizacija koja nastaje kao rezultat neadekvatnog medijskog izvještavanja.

Jedan varaždinski tjednik i njegov urednik je u danoj situaciji, na potpuno zastrašujući način, prekršio sva etička pravila novinarskog izvještavanja. Potpunim odsustvom empatije prema žrtvi, nizom članaka vrlo uspješno je postigao sekundarnu viktimizaciju žrtava.

U tim člancima on iznosi niz detalja kojima se želi ocrniti žrtvu (hrabru ženu koja je istupila imenom i prezimenom, dok je psihijatar još uvijek neimenovan!), srušiti njezin kredibilitet i cijeli slučaj pretvoriti u 'obiteljsku svađu', potpuno ignorirajući činjenice da se radi o desetinama svjedočanstava žena koje su proživjele teško zlostavljanje.

Savršena žrtva

Dvije su stvari u tom prvom svjedočanstvu koje neetičko i neprofesionalno medijsko izvještavanje uopće ne razlučuje i svodi pod nazivnik 'obiteljske svađe'. Jedna je svjedočanstvo o obiteljskom nasilju koje je žrtva prošla u vanbračnoj zajednici sa psihijatrom. Druga je kako je uopće do te veze došlo.

Činjenica da je psihijatar ušao u vezu sa svojom pacijenticom vrišti do neba kako se radi o nečemu nedopustivom. Kad k tome pribrojite iskaze drugih žena koje su također bile s njim u vezi ili su nad njima vršene seksualne radnje, jasno vam je da je izraz 'obiteljska svađa' uvreda zdravom razumu.

Potpuno ignorirajući činjenicu da je nedopustivo za psihijatra biti u vezi sa svojom pacijenticom, novinar u nizu članaka baš tu vezu koristi na teret žrtve. Na teret joj se stavlja i njezino psihičko stanje te činjenica da je izašla iz veze sa psihijatrom koji ju je, prema njezinim riječima, zlostavljao.

Novinar cijeli ovaj zastrašujući slučaj prikazuje kao osvetu ostavljene žene, iako ona tvrdi da je od njega doslovno pobjegla.

Novinar to ne priznaje nego nastavlja logikom da ostavljena žena ne može biti žrtvom. Ostavljena žena je, kad sažmemo sve što je napisao, osvetnica. Ostavljena žena nije savršena žrtva. Dokle god nije kao čedna djevojka oteta usred noći iz dobro zaštićenog zamka, nije i ne može biti žrtvom. Tako razmišlja novinar i glavni urednik tog varaždinskog tjednika.

Sekundarna viktimizacija

'Znaju' to i drugi (srećom u manjini) veliki dušebrižnici koji se javljaju nakon takvih članaka. Sve su to 'iskompleksirane fukare željne osvete', 'promiskuitetne žene ostavljene od svojih životnih partnera', 'frustrirane kuje', 'babe (koje) imaju feler u bulji'… Nakon što novinar u medijskom izvještavanju prekrši etički i medijski kodeks, dolazi do brutalne sekundarne viktimizacije žrtava.

Na površinu ispliva ljudski talog koji konačno dobije prostor za cipelarenje žena zbog duboke mizoginije koju nose u sebi. To im je gotovo formalna potvrda kako su njihovi stavovi točni. Svojim komentarima čine nemjerljivu štetu svim ženama, onima koje su smogle hrabrosti i prijavile zlostavljanje, ali i onima koje još nose traumu u sebi i ne prijavljuju zlostavljače.

Novinarsko zvanje je izuzetno važna i odgovorna profesija, koja može učiniti čuda za poboljšanje društva. Zato je nedopustivo da ju pojedinci na ovakav način zlorabe.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video