Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Mala matura odvojila bi odlične učenike od 'navučenih' odlikaša

Mala matura odvojila bi odlične učenike od 'navučenih' odlikaša
Varaždinski.hr

'Osmi razred s 5,0 uspjehom završava više od 50 % učenika. Ono, fakat su toliko svi sposobni i pametni? I onda netko s navučenim ocjenama i dobrim vezama zauzme mjesto u srednjoj školi nekome tko to mjesto zaista zaslužuje.'

Taman se zasitiš tema o koroni i organizaciji škole u doba pandemije, evo ti našeg ministra magije kako mrtav - hladan baca novu kost za prežvakavanje i izjavljuje da će se uvesti mala matura, odnosno završni ispit na kraju osmog razreda koji bi pomogao u selekciji učenika pri upisu u srednje škole.

Čovječe, reakcije su bile kao da je bacio bombu! Digla se dreka kako je to novi stres za učenike (a siroti, em moraju ići u školu, em će sad još morati i učiti, užas), ovo – ono - jadna djeca i tako dalje.

Što kažu roditelji i učenici

Roditelji po svojim grupama vijest uglavnom nisu dobro primili. Učenici kako tko - oni marljivi, koji redovno uče i rade i zaista zaslužuju svaku svoju peticu, slažu se s malom maturom jer i sami vide nenormalnu poplavu odlikaša, poglavito u osmim razredima.

Zar je fer da s istim ocjenama i uspjehom prođu lijenčine i prosječni učenici koji imaju 'glasne roditelje koji znaju izvući od nastavnika pritiscima' odličnu ocjenu (a nastavnik najčešće popusti samo da skine napornog roditelja s vrata, ili mu pak bude naređeno od strane ravnatelja da povisi - čitaj: pokloni - ocjenu) i oni koji su cijelo svoje osnovnoškolsko obrazovanje marljivo učili i radili? Nije fer. 

Osmi razred s 5,0 uspjehom završava više od 50 % učenika. Ono, fakat su toliko svi sposobni i pametni? I onda netko s navučenim ocjenama i dobrim vezama zauzme mjesto u srednjoj školi nekome tko to mjesto zaista zaslužuje. I onda takav s navučenim ocjenama jedva prođe prvi razred te iste srednje škole. A pravi odlikaš koji je zbog takvog izvisio trune u nekoj školi u koju nije htio ići.

I zato DA! Potrebna je mala matura. Neki će se sjetiti da su jedno vrijeme postojali prijemni ispiti u srednje škole. Sad je za upis dovoljno nakupiti hrpu petica iza pokojih stoji sumnjivo znanje.

Odlični učenici podržavaju malu maturu. Taj bi ih ispit znanja jasno odvojio od 'navučenih' odlikaša. Tko je četiri godine u osnovnoj školi učio i radio nema se čega bojati i nikakav ispit mu neće stvarati stres. Stres bi mala matura bila za one druge. Odlikaše iza kojih ne stoji znanje.

Što kažu nastavnici?

I nastavnici većinom podržavaju uvođenje male mature. Time bi se na njih smanjio pritisak. Malu maturu podržavaju i srednjoškolski profesori, i nastavnici koji predaju u osmim razredima. Srednjoškolskim profesorima u prvi srednje dolaze učenici s kojekakvim predznanjem. Pa sad ti uskladi sadržaje tako da svi mogu pohvatati končiće.

Ima prijedloga da se neka vrsta 'mature', tj. Nacionalnog ispita piše i na kraju četvrtog razreda osnovne škole (nešto slično je već postojalo, ne znam zašto se je ukinulo). Učenici u peti razred dolaze s klimavim predznanjem. Treba postaviti jasne smjernice što točno učenik na kraju četvrtog razreda jednostavno mora znati. Previše se vremena gubi na nebitne stvari, dok se sadržaji na koje se nastavlja gradivo petog razreda često odrađuju ofrlje ili letimično. 

Potrebna je i veća suradnja između kolega iz predmetne i razredne nastave. Složna braća kuću grade. Isto tako, potrebna je i suradnja između srednjoškolskih profesora i nastavnika u osnovnim školama, ali i odgajatelja u vrtićima i nastavnika razredne nastave. Kod nas je taj cijeli red kaotičan, a kurikuli nesuvisli.

I baš zbog toga potrebna je mala matura. I nacionalni, standardizirani ispiti. 

E, ali!

Nakon prvotnog slušanja vriskova roditelja na najavu male mature, ministar magije se ispravio i rekao da taj ispit ne bi utjecao na upis u srednju školu. Kog vraga bi se onda uopće i pisao, dobro je napisao jedan kolega ravnatelj u jednoj od naših nastavničkih grupa: „Ispitima za bezveze učenici će pristupiti bezveze jer će rezultati isto biti bezveze. Dajte se uozbiljite i ako već nešto uvodite onda ne uvodite nešto bezveze nego nešto ozbiljno i s težinom.“ Kratko, jasno i točno rečeno!

Naime, ministar se ispravio i rekao da neće biti mala matura nego Nacionalni ispiti koji neće ni na što bitno utjecati. Dakle, opet se jedna odlična ideja pretvara u mlaku vodu. 

Na neki način treba riješiti inflaciju odlikaša pri upisima u srednju školu. Mala matura bi to isfiltrirala, ali izgleda da se opet populistički popušta pod pritiskom javnosti.

I, nakon prvotnog oduševljenja i komentara (najjači mi je bio komentar jednog kolege da će malu maturu 'mamenavajberu' stopirati) došlo je objašnjenje. Svako veselje kratko traje pa je pojašnjeno da neće biti mala matura već nacionalni ispiti. 

Prenosim sa stranice skolskipotral.hr „… Jasno je da su to ispiti koji ne služe završnomu ocjenjivanju učenika, nego im je svrha davanje povratnih informacija, ponajprije učiteljima i učenicima, o uspješnosti učenja i poučavanja.' i 'Nacionalni ispiti standardizirani su postupci kojima se provjerava u kojoj su mjeri učenici sposobni koristiti ključna znanja i vještine iz pojedinih nastavnih predmeta, s ciljem praćenja i unapređivanja učinkovitosti rada u školama.

Nacionalni ispiti ne služe ocjenjivanju učenika, već je uloga nacionalnih ispita formativna. Oni služe nastavnicima i učenicima kao informacija o postignuću učenika i ostvarivanju dogovorenih obrazovnih standarda.'

Dakle - ćorak! Zalud smo se radovali.

Kad bi ministar Fuchs uveo malu maturu, napravio bi više nego većina njegovih prethodnika i do kraja mandata ne bi trebao ništa drugo raditi. Ali… Eh!

A joj, ni slova o koroni?!

I dođoh tako do kraja druge kartice, a ni slova o koroni nisam napisala. Sve je više učenika i nastavnika u izolaciji i samoizolaciji. Nastavnici u samoizolaciji, zaraženi ili ugroženi na radnom mjestu, kažnjeni su tako da im se debelo umanjuje ionako mala plaća. I neka su dva prosvjetara u obitelji, obje samoizolacijske naknade često im nisu ni zajedno dovoljne za pokriti ratu kredita.

Živjet će od ljubavi i dječjih osmjeha. Kako izbjeći financijski krah ako se zarazite na radnom mjestu? Jednostavno: zbrisati na pravo bolovanje onog trena kad vidiš da ti prijeti samoizolacija zbog nekog zaraženog učenika. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video