Vijesti / Parlamentarni izbori 2020

preferencijalno glasanje

UZEO IM GLASOVE Usred Varaždina međimurski župan ispred Markovića, Stričaka, Habijana...

UZEO IM GLASOVE Usred Varaždina međimurski župan ispred Markovića, Stričaka, Habijana...
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell/Varaždinski.hr

U Varaždinu je 39.171 birač imao pravo izaći na izbore i zaokružiti svog kandidata i(li) stranku, a glasovanju je pristupilo njih nešto manje od polovice.

Jučer su održani parlamentarni izbori na kojima je relativni pobjednik HDZ, barem prema onome što je rekao Andrej Plenković, već uspio pridobiti 76 mandatara.

U III. Izbornoj jedinici u gradu Varaždinu 39.171 birač imao je pravo izaći na izbore i zaokružiti svog kandidata ili stranku, a glasovanju je pristupilo njih nešto manje od polovice – 18.953, što je 48,39 posto, prema podacima DIP-a

Najviše preferencijalnih glasova u gradu Varaždinu dobio je međimurski župan Matija Posavec (1.259) iz Restart koalcije, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat. Iza njega je ostao i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković koji je dobio 1.085 glasova.

Iza njih slijedi Anđelko Stričak, saborski zastupnik koji nastavlja svoj rad u Saboru, a predsjednik županijskog HDZ-a dobio je 1.033 glasa, dok je njegov stranački kolega Damir Habijan pridobio 920 preferencijalnih glasova birača i time zaslužio ulazak u novi saziv Sabora.

Zanimljivo je kako je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač (HDZ) u Varaždinu dobio čak 586 glasova, dok je predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora u Sabor ušla s 320 'gradskih' glasova.

Od Reformista najistaknutiji je Radimir Čačić sa 765 glasova. Ipak, on je svoje mjesto u Saboru prepustio Nataliji Martinčević koja je osvojila 408 glasova, a za vrijeme koronakrize vrlo aktivni načelnik Civilnog stožera Varaždinske županije Robert Vugrin dobio je 50 glasova u Varaždinu.

Član Domovinskog pokreta Ladislav Ilčić privukao je 385 ljudi da zaokruže broj ispred njegovog imena, dok je Dario Carev (Pametno) zaslužio 238 preferencijalnih glasova u gradu.

>>> Evo tko će zastupati interese našeg kraja

>>> Tijek izbora iz minute u minutu

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video