Izbori za EU parlament

Dorotea Strelec kandidatkinja na najmlađoj listi za EU izbore u povijesti

Varaždinka se nalazi na Nezavisnoj listi Nine Skočak, jedne od najpraćenijih hrvatskih Tiktokerica.

Varaždinka Dorotea Strelec nalazi se na drugom mjestu Nezavisne liste Nine Skočak – liste koja se kandidirala za Europski parlament.

Dorotea Strelec nedavno se nalazila na listi koalicije Možemo! za parlamentarne izbore u III. izbornoj jedinici, a sada ulazi u borbu za Europski parlament. Nina Skočak inače je jedna od najpraćenijih hrvatskih TikTokerica, a jučer je predala Državnom izbornom povjerenstvu preko 8.500 potpisa. Bilo je potrebno skupiti njih 5.000.

To  je učinilo nju i kandidate s njene liste najmlađom listom za europske izbore u povijesti. Skočak je objasnila da se na listi nalazi 12 mladih stručnjaka iz cijele Hrvatske, a svi imaju između 19 i 30 godina.

Davorin Visnjic/Pixsell

– Želimo biti glas naše generacije na mjestu gdje tog glasa nema. Ima nas od onih koje rade u udrugama, imaju svoje firme, pravnika… U Europskom parlamentu od 705 zastupnika sjedi samo 6 mladih. Postoji više zastupnika koji se zovu Martin nego mlađih od 30. To nije politika koju želimo, to nije Europa naše budućnosti – kazala je Skočak.

Politike mladih nedostaju cijeloj Europi

Istaknula je da su ljude mobilizirali bez ikakvih financija i stranačke podrške te smatra da je to pokazatelj da su mladi itekako aktivni u politici jer 90 posto njihovih potpisa čine upravo mladi ljudi. Naglašava da će se zalagati za politike mladih jer je to problem u cijeloj Europi.

Foto: LinkedIn

– Treba otvoriti raspravu o uvođenju glasovanja od 16. godine po uzoru na mnoge druge zemlje te kvote za mlade na europskim izborima. Zalažemo se da Europa napokon donese strategiju dostupnog stanovanja i da pomogne članicama regulirati stambenu krizu. U interesu nam je i ekologija. Želimo strogu provedbu europske povelje o ženskim pravima jer u Europi više nego jedna od pet žena doživi nasilje partnera, a bar dvije tjedno su ubijene – kaže Skočak.

Osim nje i Strelec, na listi su: Jan Mišković, Ante Petrović, Paula Bolfan, Nikola Kožul, Karla Birkić, Martin Orešić, Tena Lavrenčić, Mario Gojević, Ivana Turkalj i Sara Vrban.

Najnovije