Europski izbori

HDZ pobjednik izbora, SDP osvojio 4 mandata, a Možemo i DP su nove europarlamentarne stranke

Evo tko sve ulazi u Europski parlament.

Hrvati su birali 12 zastupnika u novi saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720. HDZ osvaja 6, SDP osvaja 4, a Možemo i Domovinski pokret po jedan mandat.

HDZ je na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu osvojio najviše glasova u 15 većih gradskih središta, SDP u Zagrebu, Rijeci i još tri grada, dok je Fair play lista predvođena IDS-om pobijedila u Puli.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natjecalo se 300 kandidata na 25 lista. S HDZ-ove liste izabrano je šestero zastupnika – Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac i Željana Zovka. Plenković neće ići u parlament, već umjesto njega ide sedma s HDZ-ove liste, Sunčana Glavak.

Što se tiče SDP-a, u EU parlament idu Biljana Borzan, Tonino Picula, Fred Matić i Romana Jerković Kraljić. Nova parlamentarna stranka je i Možemo! – s njihove liste u EU parlament ide Siniša Bosanac, iako je Ivana Kekin bila prva na listi, odlučila je da ona ostaje saborska zastupnica. Tu je i Domovinski pokret s jednim mandatom koji je osvojio Stephen Bartulica.

HDZ je pobijedio u Splitu, Osijeku, Velikoj Gorici, Krapini, Virovitici, Vukovaru, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Sisku, Karlovcu, a SDP je najveći broj glasova osvojio u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Čakovcu i Koprivnici. Fair play lista (IDS, HNS, NPS, Reformisti…) na čelu s Valterom Flegom pobijedila je u Puli.

Varaždinska županija za SDP

U Varaždinskoj županiji glasalo je 19,78% birača, odnosno 27.718 (od 140.121). SDP je osvojio 32,53 posto glasova, HDZ je drugi s 31,33 posto, dok je treća Fair play lista sa strankama centra sa 6,72 posto.

Iznenađenje izbora je Nezavisna lista Nine Skočak koja je u Varaždinskoj županiji osvojila 5,88 posto glasova. Možemo je na šestom mjestu s 4,26 posto.

Što se tiče Grada Varaždina, uvjerljivo je pobijedio SDP s 42,52 posto glasova, drugi je HDZ s 20,61 posto. Treća je stranka Možemo! sa 7,09 posto, a na četvrtom mjestu je NL Nine Skočak s 5,26 posto. Nezavisna lista Ladislava Ilčića zaokružuje top 5 s 4,62 posto glasova.

Najnovije