VŽ OTPAD

Bosilj kaže da bale ipak neće koštati 29 milijuna eura, nego dosta manje

Mjerenja pokazuju da bi zbrinjavanje bala na kraju moglo koštati manje nego što se mislilo. Ali ima i jedna dodatna stvar...

Podaci o zbrinjavanju baliranog otpada u MBO-pogonu pokazuju da je ukupna težina bala manja nego što se predviđalo. Tako da otpada na kraju neće biti više od 90.000 tona. To pak znači da će ukupna cijena zbrinjavanja biti manja od prvotno planiranih 29 milijuna eura.

– Bale se važu i pokazuje se da je ušteda enormna – rekao je danas gradonačelnik Neven Bosilj, održavši prezentaciju gradskim vijećnicima.

Odvezeno 19 posto bala

Konkretno, s datumom 7. lipnja odvezena je 24.551 bala, ukupne težine 17.660 tona.

– To je 719 kg/bali, a kad smo radili procjenu bilo je oko 800 kg/bali – izračunao je Bosilj i ustvrdio da je otpad kalirao.

Stoga ovaj projekt, zbog te smanjene količine, neće koštati 29 milijuna eura, nego oko 23-24 milijuna eura, prognozira gradonačelnik.

– Novac daje Fond za zaštitu okoliša, ali nije to novac koji nam je netko bacio, već želimo dobiti najveću vrijednost – kaže Bosilj.

Što će pokazati analiza tla

Napravit će se i analiza tla.

– Vjerujem da ono nije onečišćeno. Jer nije bilo onečišćeno ni tlo ispod bala kad smo radili servisnu cestu. Tu štedimo 4 milijuna eura. Štedimo državi, jer smo odgovorni – rekao je gradonačelnik.

Slike koje je pokazao vijećnicima otkrivaju da je dio između obilaznice i servisne ceste u potpunosti očišćen i već je počeo odvoz bala s druge strane ceste. Toliko je napravljeno u nešto manje od četiri mjeseca rada.

Dakle, kad se podvuče crta, brojke pokazuju da je odvezeno 19,64 posto bala, a naplaćeno je 4.354.566,41 eura odnosno 15,14% od planiranog. Zbog te razlike očekuje se ušteda na kraju posla.

Nova analiza za dio bala

Ostala je, ipak, još jedna stvar.

– Donji slojevi leže maltene u vodi. Kad takve idu u šreder, njihov sadržaj se jednostavno usitniti ne da, lijepi se za dijelove postrojenja – objasnio je problem.

Dodao je da su stoga odgovorne osobe iz CE-ZA-R-a i HIS-a zamolili da se napravi još jedna analiza bala, tih koje su na tlu.

– Riječ je o 10-ak posto bala. To nam sad koči proces. Dogovorili smo da se u međuvremenu uzimaju bale iz gornjih slojeva, a za donji sloj da se napravi analiza – informirao je Bosilj vijećnike, napomenuvši da su se oko toga složili i u Fondu i u Ministarstvu.

Najnovije