ISTRAGA U TIJEKU

Slučaj Jenkač: O sankcijama odlučuje županijski HDZ, evo što o tome kaže Stričak

Gordan Jandroković usporedio je Jenkačev slučaj s onim Stričakovim iz Straussa.

Fizički nasrtaj gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača na 52-godišnjeg Dejana L. – koji se zbio u Orehovcu 16. lipnja oko 1 sat u noći ispred jedne vikendice – danas su osudili zastupnici u Hrvatskom saboru, a oporba od HDZ-a očekuje da svoga člana sankcionira.

Napadnutom Dejanu L. liječnička pomoć pružena je u varaždinskoj bolnici, da bi se Jenkač naknadno sam javio u policijsku postaju. Tamo je ispitan zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju. Koliko je vremena prošlo od događaja do prijave, policija ne izvještava.

Jenkač je za javnost idućeg jutra potvrdio da je sudjelovao u incidentu i iskazao je žaljenje zbog toga. O detaljima nije želio govoriti jer, rekao je, to ne smije dok traje istraga.

Nadležna je županijska razina

Danas je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao da je pokretanje stegovnog postupka u nadležnosti županijske organizacije stranke.

“Ne znam, vidio sam što se dogodilo i, naravno, osuđujem svako nasilje”, izjavio je Jandroković. “Ne znam okolnosti, ne znam što je dovelo do toga da dođe do uporabe fizičke sile, to je prvo u nadležnosti županijske organizacije”, odgovorio je na novinarsko pitanje hoće li biti sankcija za Jenkača.

Stričak o stegovnom postupku

Šef županijskog HDZ-a je Anđelko Stričak. On je danas u Zagrebu na sastanku Predsjedništva stranke, no kratko nam je odgovorio na pitanje hoće li županijski HDZ donijeti neke mjere protiv Jenkača.

“Dok ne završi istraga, tj. dok ne saznamo sve okolnosti, ne planiramo pokretati nikakav stegovni postupak”, kaže Stričak.

Stričakov slučaj iz Straussa

Stričak je sada u pomalo nezgodnoj situaciji jer je i sam tijekom ovoga mandata sudjelovao u jednom incidentu. Bilo je to u noćnom baru Strauss u Varaždinu 24. rujna 2022. godine. Stričak je tada rekao da je napadnut iz čista mira, no demantirala ga je snimka nadzorne kamere iz koje se vidi kako nasilno odgurava svog sugovornika, a tek nakon toga jedna druga osoba udara Stričaka čašom u glavu. U tome slučaju za Stričaka nije bilo nikakvih formalnih posljedica unutar stranke, ni na županijskoj ni na nacionalnoj razini.

Jandroković usporedio ova dva slučaja

Danas su Jandrokovića i o tome pitali novinari.

“Mislim da je župan Stričak tada bio napadnut, ako se ne varam, i da je dobio i on udarac”, rekao je. Dodao je kako ovakvi slučajevi nanose štetu stranci: “Uvijek radimo na tome da takve slučajeve označimo i, kada za to postoje razlozi, da se onda i sankcioniraju”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije