TOP 5

TURISTIČKI UZLET Međimurje među pet vodećih regija po ulaganju u turizam

Prema pisanju portala župan.hr, Međimurje je među pet vodećih regija po ulaganju u turizam

Međimurska županija je u 2022. godini iz svojeg proračuna izdvojila 2.762.800 eura, što ju je svrstalo u pet vodećih županija u Hrvatskoj .

Turistički uzlet Međimurja prisutan je desetak godina, te okrunjen oznakom Green Destination, koju Međimurska županija nosi kao jedina regija u Hrvatskoj i četvrta na svijetu za održivi turizam.

U riznicu turističkih nagrada Međimurske županije nedavno je stiglo i novo priznanje: Međimurje je proglašeno najboljom destinacijom godine u kontinentalnom turizmu te osvojilo nagradu Simply the best.

Međimurje sve svoje posjetitelje osvaja idiličnim krajolicima, bogatom kulturnom baštinom, enogastronomijom, ali i inovativnim turističkim doživljajima, ističu na portalu župan.hr.

Rezultata ne bi bilo bez dobre strategije, koja podrazumijeva i snažnu podršku Međimurske županije svojim ljudima. Nedavno su dodijeljeni ugovori međimurskim tvrtkama, pojedincima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kojima Županija potiče razvijanje turističkih projekata i razvoj novih turističkih proizvoda na svom području. Dodijeljeno je 20 ugovora ukupne vrijednosti 60.000 eura, što je najviše dosad. „Međimurska županija još je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora kojima je dosad 535.725 eura usmjereno u razvijanje turističkih potencijala te je tako Županija obogaćena sa 193 nova turistička proizvoda“, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec.

Programom Županije tijekom proteklih godina podržano je 200-tinjak projekata, a brojke govore o trendu rasta posjetitelja koji su u Međimurju ostvarili više od 220.000 noćenja, odnosno tijekom protekle godine 7.400 gostiju je bilo više u odnosu na 2022. godinu.

„Njegujemo paralelne razvojne smjerove i u turizmu, zato predano ulažemo i u interpretacijske centre ciljem našega kraja kojima predstavljamo veliko bogatstvo naše tradicije. Samo u zadnjem ciklusu iz europskih fondova povukli smo 13 milijuna eura za formiranje novih interpretacijskih centara. Nedavno je potpisan ugovor za obnovu i revitalizaciju Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, sljedećeg velikog projekta od iznimne važnosti za razvoj jedinstvene mreže interpretacijskih centara u okviru koncepta Ekomuzeja Međimurje malo“, kaže župan Posavec, te dodaje da je jednako važno raditi na kvalitetnoj turističkoj infrastrukturi da bi se dosegnuli cilj – pozicioniranje Međimurja na turističkim kartama Europe i svijeta.

Županija je u strategiji razvoja turizma odlučila snažno podržati uvođenje novih turističkih sadržaja kroz dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata i potporama za turističke manifestacije. Za organizatore manifestacija u 2024. godini, Turistička zajednica Međimurja i Međimurska županija dodijelile su nedavno 38 potpora ukupne vrijednosti 49.000 eura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije