govor u saboru

Antolić Vupora u Saboru: ‘Država treba bolje brinuti o kvaliteti zraka koji udišemo’

Govorila je i o baliranom otpadu.

U utorak se u Hrvatskom saboru raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o onečišćenju zraka. Zastupnica Barbara Antolić Vupora naglasila je da bi se država trebala sustavno baviti kvalitetom zraka.

„Ne može zdravlje naših građana ovisiti o tome ima li općina ili grad u kojima žive novaca da sami kupe mjerne stanice koje su skupe. A osjetno je da se njihovim krajem širi zagađenje zraka i/ili smrad. Sredstva EU su nedovoljna i sve onda ovisi o jedinici lokalne samouprave što je nedopustivo”, napomenula je zastupnica.

Jedan od pozitivnih primjera je, istaknula je Antolić Vupora, Grad Varaždin koji već provoditi mjerenje zagađenja zraka i osigurao je 50 tisuća eura za dvije stanice za mjerenje „dodijavanja mirisa”, odnosno smrada.

Dodala je da je važan pomak napravio i rješavanjem problema preko 100 tisuća tona baliranog otpada u Brezju.

„Ono što nedostaje je veća nadležnost i organiziranost inspekcija, jer se incidenti događaju u vremenu kada inspekcija ne radi, a to je po noći i tada počinitelj prođe nekažnjeno. Zaštita zraka znači zaštita života i zdravlja, dok bi građanima RH donijela jednu godinu više ukoliko bi zrak koju udišemo bio čišći“ naglasila je Barbara Antolić Vupora.

Naglasila je kako nije u potpunosti zadovoljna predložim Zakonom jer ne obuhvaća sve postojeće probleme i smatra da postoji prostor za njegovu danju doradu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije