GRADSKO VIJEĆE

Pohvale Špancirfestu, ali ima i pitanja: ‘Za koju je to elitu bio zatvoren Trg slobode?’

Veselje je završilo, gradski vijećnici ukrstili su koplja.

Nedavno završeni Špancirfest pohvaljen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Iako su se pohvale od strane vijećnika vladajućeg SDP-a mogle očekivati, zanimljivo je da se u istome tonu na festival osvrnula i HDZ-ova vijećnica Spomenka Kiđemet Piskač.

Problem s parkiranjem

Međutim, ona je također istaknula problem s parkiranjem s kojim su se suočili stanovnici gradske jezgre tijekom festivala. Kako je navela, iako je organizacija u cjelini bila dobra, problem se pojavio u vezi s parkiralištem na Trgu slobode.

“Mi stanovnici uže gradske jezgre dobili smo pravo na besplatno parkiranje u sve tri zone, temeljem obavijesti iz Grada. Sve je funkcioniralo dobro, osim na Trgu slobode. Rečeno nam je da ta lokacija nije dio prve zone, već da je Trg slobode rezerviran za “elitu”. Policajci koji su regulirali promet na tom mjestu bili su izuzetno neugodni. Pitam se, koja je to elita? Tih dana u gradu nisu bili ni premijer ni predsjednik”, iznijela je svoje nezadovoljstvo Spomenka Kiđemet Piskač.

‘Dolazili su ministri, premijer…’

Gradonačelnik Neven Bosilj odgovorio je da je zatvaranje Trga slobode bio zahtjev MUP-a.

“U grad su tih dana dolazili ministri, premijer i predsjednik, te su se na Trgu slobode prepakiravale štićene kolone. Ako je premijer bio prisutan u srijedu, policija je od jutra zatvorila to mjesto. Parkiranje vam je bilo omogućeno u trenucima kada nije bilo takvih situacija. Sjećam se da ste imali raspravu s policijom, ali sam vidio da su vas na kraju ipak pustili”, odgovorio je Bosilj, dodajući da će vijećnici dobiti pisani odgovor nakon konzultacija s gradskim službama i policijom.

Pohvale sa svih strana

Za Špancirfest je gradonačelnik imao samo riječi hvale, podijelivši i dojmove visokih gostiju.

“Svake godine festival je sve bolji. Premijer Andrej Plenković je sljedećeg dana, nakon boravka u Varaždinu, otvorio sjednicu Vlade riječima: ‘Jučer sam bio na Špancirfestu i bilo je sjajno.’ Ministar turizma, Tonči Glavina, poslao mi je poruku iz Pariza: ‘Bilo je odlično. Jedva čekam da se vidimo na Adventu.’ Predsjednik Zoran Milanović slikao se s mnogima, no većinom su to bili stranci i turisti”, ispričao je Bosilj.

‘Kad je Porcijunkulovo, mjesta ima, a sad…’

Gradonačelnik je također istaknuo probleme sa smještajnim kapacitetima. Organizatori su morali tražiti smještaj za izvođače čak i u Međimurju.

“U Čakovcu su nam ugostitelji rekli: ‘Kad je Porcijunkulovo, ima slobodnih kreveta koliko hoćeš, ali sada – ništa!’” – podijelio je Bosilj jedan detalj, naglašavajući razmjere Špancirfesta.

Prijevoz autobusima zaživio

Osvrnuo se i na prošlogodišnji novitet – besplatni prijevoz autobusima od parkirališta na rubu grada do centra.

“Prošle godine prevezeno je 1500 ljudi, a ove godine više od 12.000! To znači 3000 do 4000 automobila manje u centru”, zaključio je Bosilj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije