SJEDNICA VLADE

Načelniku Vidovca Bruni Hraniću novi petogodišnji mandat u Odboru regija u Bruxellesu

Hranić je posebno je angažiran na području energetike, zaštite okoliša i klimatskih promjena.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 6. rujna izabrana je deveteročlana delegacija u Europski odbor regija za mandatno razdoblje od 2025.-2030. godine.

Bruni Hraniću je ovo drugi petogodišnji mandat u Bruxellesu, mada je još 2012. godine imenovan u hrvatsku delegaciju promatrača prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku unije.

Bio je i član hrvatske delegacije u Odboru kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju pa do 2015. godine, te u punom mandatu od 2015.-2020. i 2020.-2025.

U prvom petogodišnjem mandatu obnašao je i dužnost koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u ENVE povjerenstvu.

Trenutno već drugi put obnaša dužnost hrvatskog člana predsjedništva Odbora, s obzirom da svaka zemlja članica ima pravo na jednog člana u predsjedništvu.

Ovaj kontinuitet koji Hranić ima u ovom tijelu Europske unije dokaz je njegovog posebnog angažmana i umijeća u vođenju europske politike koja se reflektira na europske općine, gradove i regije.

Hranić je posebno je angažiran na području energetike, zaštite okoliša i klimatskih promjena te je u tom području izradio i Mišljenje o energetskoj uniji i čistoj energiji kao odgovor na dokumente Europske komisije.

Fokus njegovih rasprava u Bruxellesu je također gospodarstvo i poljoprivreda, a otvaranjem pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniju naglasak je stavio i na zaštitu prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

U ovom mandatu 2020.-2025. član je ENVE (okoliš energija i klimatske promjene) i ECON (gospodarstvo) povjerenstva.

– Zahvaljujem predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na povjerenju koje mi je ponovno ukazao da i dalje zastupam interese hrvatskih općina, gradova i regija u Europskoj uniji. Izuzetno je bitno da se u Bruxellesu čuje glas svakog europskog lokalnog čelnika, jer se rezultati politika i zakoni EU, temeljem načela supsidijarnosti, najvećim dijelom reflektiraju i primjenjuju na život stanovništva na lokalnoj i područnoj razini.

Na nama je da institucijama Europske unije pružimo uvid u probleme s kojima se susreću europski građani te da iznađemo rješenja za te probleme na temelju iskustva koje imamo u vođenju općina, regija i gradova-rekao je Hranić.

Uz Hranića su u Odbor imenovani i Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Valter Drandić, vijećnik Županijske skupštine Istarske županije, Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac, Joško Klisović, predsjednik Županijske skupštine Grada Zagreba, dr.sc. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice te Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade

– Europski odbor regija (OR) skupština je lokalnih i regionalnih predstavnika Europske unije (EU) koja predstavlja glas podnacionalnih vlasti (tj. regija, županija, pokrajina, općina i gradova) unutar institucionalnog okvira EU-a. Osnovan je 1994 godine.

Ugovori obvezuju Europsku komisiju i Vijeće Europske unije da se savjetuju s Odborom regija u izradi novih prijedloga na područjima koja utječu na regionalnu i lokalnu razinu. Izvan ovih područja, Europska komisija, Vijeće i Europski parlament imaju mogućnost savjetovanja s OR-om u pitanjima koja bi za prijedlog koji donose mogla imati važne posljedice na regionalnoj ili lokalnoj razini. OR također može izraditi mišljenje na vlastitu inicijativu, što mu omogućuje da uvrsti pitanja u program EU-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije