odgovor gradonačelnika

Bosilj odgovorio Čehoku: ‘Teza o obračunu plaća je uvjerljivo najniža objeda koju je do sada besramno plasirao’

Oštar istup gradonačelnika.

Gradski vijećnik Ivan Čehok održao je prošlog tjedna konferenciju za medije na kojoj je kritizirao aktualnu gradsku vlast na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem.

Jedna od točaka njegove kritike bilo je obračunavanje plaća za zaposlenike Grada Varaždina. Čehok je istaknuo kako Grad ne može obračunati plaće, već za to plaća vanjsku agenciju, i to je nazvao ‘skandaloznim i grotesknim’.

Bosilj je danas odgovorio na optužbe putem službenog Facebook profila, a njegov odgovor prenosimo u potpunosti.

‘Ima nekih tema i pitanja koje bi kao obični čovjek najradije ne bih vidio i čuo. Jednostavno bi ih zaobišao i hinio da su nebitni (i pitanja i njihovi postavljači). A sve bih to učinio zbog ružne, neljudske manipulacije temeljene na netočnim i iskrivljenim informacijama i lažima. To su one situacije u kojima je čovjeku neugodno zbog onoga koji postavlja takva neumjesna, zločesta, neprimjerena i neljudska pitanja. Neugodno mi je zbog takvoga koji ne zna što neugoda jest. Takvi to ne znaju jer se kupaju u plodovima vlastitih manipulacija.

U ovom slučaju, kao izabrani varaždinski gradonačelnik, radi građana kojima odgovorno i otvorena srca služim već skoro tri i pol godine, pojasnit ću situaciju o kojoj je neki dan govorio bivši gradonačelnik i gradski vijećnik Ivan Čehok. To je situacija u kojoj bi se autor iznesene tvrdnje, da ima imalo časti i ljudskog morala, ispričao građanima zbog pokušaja ružne manipulacije (da ne upotrijebim neku težu kvalifikaciju). Teza o obračunu plaća u gradskoj upravi je uvjerljivo najniža objeda koju je do sada besramno u javnost plasirao vijećnik Čehok. Apsolutno je nedopustivo, krajnje neumjesno i bezobrazno pokušati koristiti tuđu bolest za politička razračunavanja. To je pokušaj političkog lešinarenja bez presedana u političkoj povijesti Varaždina, grada bogate kulturne i političke povijesti.

Radi naših građana, a ne zbog onoga koji časti nema, evo nekoliko važnih činjenica koje je vijećnik Čehok znao i prije nego je pokušao politički profitirati na temi koja to nikada nije ni smjela postati politička tema (zdravstveno stanje ljudi). U Gradu Varaždinu na obračunu plaća, između ostalih zadataka, su zaposlene i donedavno su radile dvije djelatnice. Na žalost, u travnju ove godine obje su naše djelatnice završile na dugotrajnom bolovanju. Kako su naše djelatnice već gotovo pola godine spriječene zdravstvenim razlozima u obavljanju svojih radnih zadaća, u srpnju smo raspisali javni natječaj ali nitko nije primljen jer kandidati nisu zadovoljavali propisane uvjete.

U takvoj situaciji ugovorno smo angažirali knjigovodstveni servis s iskustvom obračuna plaća u javnoj upravi jer već radi s ustanovama koje su proračunski korisnici i u sustavu su riznice poput Centra za pružanje usluga u zajednici, Doma za žrtve obiteljskog nasilja i Koncertnog ureda. S tom tvrtkom ugovorili smo povoljnu cijenu usluge od 500 eura mjesečno što je čak četiri puta manje od bruto iznosa kojeg bi izdvojili da smo zaposlili osobu na tom radnom mjestu. Svima je jasno, osim političkim manipulatorima i sitnim političkim trgovcima, da sam u ovoj situaciji postupio odgovorno, osigurao funkcioniranje gradske uprave i pritom uštedio.

Za kraj, želim brzi oporavak našim bolesnim djelatnicama. Nadam se da će se izliječene vratiti na svoja radna mjesta te ponovo preuzeti svoj posao obračunavanja plaća kao i druge odgovorne poslove koje su obavljale.
U politici kao i u životu moraju postojati neka pravila i granice preko kojih se ne može i ne smije prelaziti. U ovom slučaju je gradski vijećnik i bivši gradonačelnik grubo prekršio te granice i duboko zagazio u političko blato. Grad Varaždin je svojom stoljetnom kulturom, ali i svojom posebnošću zaslužio pristojnu političku utakmicu u kojoj se uvažavaju civilizacijska dostignuća demokratskih društava. To bi morali imati na umu svi oni koji su u političkoj areni, ma koliko bili pogođeni gubitkom izbora’, napisao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Druge dvije teme koje je Čehok načeo, a to je plaćanje penala za sortirnicu u iznosu od 420000 eura te nalaz ministarstva koji, kako Čehok ističe, Grad skriva od javnosti, Bosilj zasad nije komentirao.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije