PLAĆE DUŽNOSNIKA

Rasle su plaće župana i gradonačelnika, najviša je iznad 4.500 eura

Evo kakvo je stanje s plaćama naših najistaknutijih dužnosnika.

U srpnju ove godine Vlada Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, usvojila je odluku o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika. Osnovica je tad porasla za 83,45 posto.

Među državnim dužnosnicima nalaze se i župani i gradonačelnici pa smo stoga istražili kako se odluka Vlade odrazila na primanja župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i šest gradonačelnika s područja županije: Nevena Bosilja, Milorada Batinića, Siniše Jenkača, Marijana Škvarića, Dubravka Bilića i Dragice Ratković.

U našem upit zatražili smo neto iznos plaće.

Što se tiče redoslijeda u kojem ćemo iznositi odgovore koje smo zaprimili, krenut ćemo od jedinica lokalne samouprave s najvećim brojem stanovnika prema najnižem.

Varaždinska županija

Iz Varaždinske županije potvrdili su nam da je županu rasla plaća i objasnili kojim je mehanizmom ona povećana.

– Prema Odluci o plaćama i naknadama za rad župana i zamjenika župana, koju je donijela Županijska skupština Varaždinske županije 20. lipnja 2017. te izmjenama i dopunama odluke od 18. veljače 2020., plaće župana i zamjenika vezane su uz osnovicu obračuna plaće državnih dužnosnika. To znači da se plaće dužnosnika automatski povećavaju/smanjuju ovisno o odluci Vlade RH o visini osnovice za obračun plaće plaćama državnih dužnosnika. Vlada RH je na sjednici održanoj 25. srpnja 2024. donijela Odluku o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika, kojom je utvrđeno da se nova osnovica primjenjuje počevši s plaćom za mjesec srpanj 2024. Sukladno tome, plaća župana sada iznosi 4.541 euro – odgovorili su iz Varaždinske županije.

Grad Varaždin

Sličan odgovor stigao je i iz Grada Varaždina te je navedeno kako se na osnovicu koju određuje Vlada dodaje i staž dužnosnika.

Prije izmjene Vlade iz srpnja, plaća varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja iznosila je 2.573,68 eura. Nakon izmjena, plaća je oko 4.500 eura, ističu iz Grada Varaždina.

– Gradonačelnik nema pravo niti na jedan drugi primitak koje imaju ostali zaposlenici Gradske uprave i javnih ustanova kao što su dnevnice u RH, putni troškovi, regres, darovi za djecu, božićnice, uskrsnice i slično. Gradonačelnik Grada Varaždina nije imao utjecaj na visinu svoje plaće koja mu se automatizmom povećala, a Vlada RH sigurno nije zbog njega podigla osnovicu – zaključili su iz Grada Varaždina.

Grad Ivanec

Iz Grada Ivanca odgovorili su nam bruto iznosom plaće gradonačelnika Milorada Batinića, navodeći da neto iznos ‘spada u domenu osobnih podataka zaštićenih GDPR-om i Zakonom o zaštiti osobnih podataka’. Zašto bi podatak o neto plaći ulazio u domenu gore navedenih područja, nije navedeno, no svakako možemo ukazati na praksu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje objavljuje dužnosničke imovinske kartice i u njima navodi bruto i neto plaću dužnosnika.

Da se ta praksa nije promijenila, potvrđuje primjer državne tajnice Dražene Vrselje, koja je imovinsku karticu nadopunila 16. kolovoza tekuće godine te se jasno navodi iznos njezine bruto i neto plaće.

Također možete vidjeti bruto i neto plaću ivanečkog gradonačelnika Milorada Batinića koju je imao prije odluke Vlade o visini osnovice. Bruto je na datum 20. veljače 2024. godine bio 2.826,17 eura, dok je neto iznosio 1.916,83 eura.

Prema podacima koje nam je poslao Grad Ivanec, bruto plaća ivanečkog gradonačelnika danas iznosi 4.991,64 eura, a to bi prema našim izračunima trebalo biti 3.380 eura neto. Koliko je to točan izračun, saznat ćemo kad Milorad Batinić ažurira svoju imovinsku karticu.

Grad Novi Marof

I iz Grada Novog Marofa pozvali su se na zaštitu osobnih podataka.

– S aspekta zaštite osobnih podataka moguće je dostaviti Vam isključivo podatke o bruto iznosima plaća službenika Grada Novog Marofa pa tako i gradonačelnika. Iznos neto plaće je osobni podatak iz kojeg se može iščitati mnogo informacija pa ga je kao takvog potrebno zaštititi. Građane bi ionako trebalo zanimati stvarni trošak, a to je bruto iznos – poručili su uvodno. Također, mala digresija, treba istaknuti da je netočno navedeno da je gradonačelnik službenik, riječ je o dužnosničkoj funkciji.

Potom je objašnjen mehanizam kojim je plaća uvećana.

– Na temelju odredbe članaka 3. i članka 6. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Gradsko vijeće Grada Novog Marofa donijelo je Odluku o određivanju plaće i drugih prava gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Novog Marofa. Člankom 5. navedene Odluke propisano je da plaću gradonačelnika čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno najviše za 20%. U članku 6. i 7. Odluke propisano da se osnovica za obračun plaće gradonačelnika utvrđuje u visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika sukladno propisima kojima se uređuju obveze i prava državnih dužnosnika (u ovom trenutku 947,18 eura bruto), te da koeficijent za izračun plaće gradonačelnika koji dužnost obavlja profesionalno iznosi 5,27 – poručili su nam.

Izračunavši tako 947,18 puta 5,27 dobili smo bruto iznos plaće u iznosu od 4.991 eura. Prebačeno u neto, to bi otprilike bilo 3.440 eura.

Pred kraj je dodana i ‘važna napomena’.

– Važno je napomenuti da je gradonačelnik, za vrijeme trajanja mandata u Hrvatskom saboru, dužnost gradonačelnika obavljano volonterski, bez naknade, odnosno da plaću u Gradu prima od 16. svibnja 2024. godine – poručili su. Razliku ovdje čini terećenje proračuna, saborski zastupnik plaću dobiva iz državnog proračuna, dok gradonačelnik iz proračuna jedinice lokalne samouprave.

Grad Lepoglava

Iz Grada Lepoglave na naš upit nije stigao odgovor. Upit je poslan 24. rujna te je od tog datuma do danas prošlo više od tjedan dana.

Što se tiče imovinske kartice Marijana Škvarića, u njoj su podaci o neto plaći zadnji put mijenjani 19. veljače 2024. pa prikazuju stanje prije odluke Vlade. Tada je Škvarić imao plaću neto iznosa 1.923,45 eura. Prema našim izračunima, neto plaća Marijana Škvarića trebala bi sad iznositi oko 3.500 eura.

Grad Ludbreg

Što se Ludbrega tiče, gradonačelnik Dubravko Bilić gradonačelnički posao obavlja volonterski, dok plaću prima kao saborski zastupnik.

– Gradonačelnik Grada Ludbrega, s obzirom na to da obnaša i dužnost saborskog zastupnika, prima plaću u Hrvatskom saboru te ostvaruje sva prava sukladno odredbama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika. Iz tog razloga, neto plaća gradonačelnika Grada Ludbrega nije se mijenjala temeljem spomenute Odluke, budući da se njegova plaća ne isplaćuje iz sredstava Grada, već iz proračuna Sabora – poručili su iz Grada Ludbrega.

Iznos nisu naveli, a u imovinskoj kartici podaci su iz 2023. godine i oni danas nisu važeći.

Prema pisanju nacionalnih medija, plaće saborskih zastupnika sada su oko 4.000 eura, no variraju ovisno od faktorima poput prebivališta i olakšica prema broju djece.

Grad Varaždinske Toplice

Iz Grada Varaždinskih Toplica poslali su nam neto iznos plaće gradonačelnice Dragice Ratković prije i poslije odluke Vlade Republike Hrvatske te se nisu pozivali ni na Zakon o zaštiti privatnosti ni GDPR domenu.

– Neto plaća gradonačelnice prije povećanja osnovice za državne dužnosnike do 30.06.2024. iznosila je 1.852,90 eura. Neto plaća gradonačelnice nakon povećanja osnovice za državne dužnosnike od 01.07.2024. iznosi 3.296,50 eura – odgovorili su iz Grada Varaždinskih Toplica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije