reakcija grada varaždina

Iz Grada Varaždina reagirali na Čehokove tvrdnje o sortirnici, poručuju da ‘ponovo laže’

Politički obračuni intenzivirali su se posljednjih dana.

Iz Grada Varaždina priopćenjem su reagirali na prošlotjedne tvrdnje gradskog vijećnika Ivana Čehoka da će Grad morati platiti 420.000 eura penala zbog sortirnice.

– U nalazu revizije nalazi se informacija da je Grad Varaždin dobio korekciju projekta, to su zapravo penali, i to u visini od 420000 eura. I to na projektu koji je manji od 4 milijuna eura – rekao je tad Čehok.

No iz Grada Varaždina poriču da će morati platiti penale te ističu kako su se dodatni troškovi javili ‘zbog otpada koji je ostavila bivša gradska vlast’ te da su novonastali troškovi riješeni prošle godine ‘kroz iznos dodatnog financiranja koje je osigurava ova gradska vlast’.

Priopćenje naslova ‘Čehok ponovo laže: Grad Varaždin neće plaćati penale za sortirnicu’ prenosimo u potpunosti.

‘Projekt izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje je naslijeđeni projekt iz mandata prethodnog gradonačelnika. Cjelokupna projektno-tehnička dokumentacija, uključujući troškovnike i projektni prijedlog, izrađena su u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika koji sada napada vlastiti projekt.

U fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije nisu rađena geomehanička ispitivanja na površini cijelog zahvata, nego samo ispod aneksa sortirnice, stoga u istoj niti u pripadajućem troškovniku temeljem kojeg je provedena evaluacija projektnog prijedloga te kasnije i postupak javne nabave nisu bile predviđene stavke potrebne za zbrinjavanje iskopanog materijala koji se nalazio u tlu na području zahvata, a bilo ga je potrebno zbrinuti. Budući da ti troškovi nisu bili predviđeni u troškovniku koji je priložen kao sastavni dio projektnog prijedloga niti u projektnom proračunu, nisu bili niti predmet evaluacije u fazi ocjenjivanja projektnog prijedloga od strane nadležnih tijela. Samim time, a to bi bivši gradonačelnik morao znati, za njih nije ni bilo osigurano financiranje putem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Obzirom da su u postupcima nabave za pojedine troškove postignute niže cijene od predviđenih u projektnom proračunu te je u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za predmetni projekt dio dodijeljenih bespovratnih sredstava u iznosu od oko 330.000 eura bio neiskorišten, kao odgovorna uprava, podnijeli smo zahtjev za izmjenom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te smo ove nepredviđene troškove pokušali uvesti u projektni proračun do visine neutrošenih sredstava jer izmjenama Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava nije moguće povećavati vrijednost bespovratne potpore. Na žalost ta predložena izmjena nije odobrena. Da su navedeni troškovi na odgovarajući način bili predviđeni u projektno-tehničkoj dokumentaciji i troškovniku, koji su da podsjetimo bili izrađeni u vrijeme mandata onoga koji sada iskrivljuje podatke i podmeće nepostojeće tvrdnje, danas više ne bismo razgovarali o ovoj temi.

Lažna je tvrdnja i netočna interpretacija da će Grad Varaždin plaćati penale za Sortirnicu i da će to posljedično utjecati na buduće aktivnosti Grada Varaždina i Proračun za sljedeću godinu. To jednostavno ne odgovara zdravoj logici i jednostavnom pogledu na kalendar jer su svi troškovi u vezi projekta Sortirnica plaćeni završno s mjesecom lipnjem 2023. godine. Ponavljamo, troškovi zabrinjavanja iskopanog materijala nisu bili predviđeni ni u osnovnom troškovniku ni u inicijalnom projektnom proračunu, naknadno uvođenje istih kroz izmjenu Ugovora nije odobreno, što znači da za njih nije niti dobivena potpora. Određena jednostavna financijska korekcija odnosi se upravo na troškove zbrinjavanja iskopanog materijala, koja je jedna od ostavština prethodnih gradskih vlasti.

Nadalje, problemi u vezi nepredviđenih troškova iskopanog materijala u više navrata su tokom provedbe projekta javno komunicirani, između ostalog i na konferenciji koju je gradonačelnik Neven Bosilj održao u travnju 2023. godine, prilikom čega je na stranicama Grada Varaždina obavljena i prezentacija o projektu.

Projekt je završio 1. srpnja 2023. godine, a u listopadu iste godine je od strane nadležnog provedbenog tijela odobren i završni zahtjev za nadoknadom sredstava čime je projekt priveden kraju, a završna isplata bespovratnih sredstava Gradu Varaždinu je izvršena u studenom 2023. godine. Grad Varaždin nije vraćao niti će temeljem jednostavne korekcije vraćati bespovratna sredstva, odnosno nije platio niti će, na žalost bivšeg gradonačelnika, plaćati penale.

Ovim putem također podsjećamo da je ova gradska uprava osigurala za navedeni projekt dva dodatna izvora financiranja, putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dodatnih 3.442.197 kn, odnosno 456.858,11 € za sufinanciranje projekta’, piše u priopćenju Grada Varaždina.

Na drugu tvrdnju Ivana Čehoka da Grad Varaždin ne može sam sebi obračunati plaće, reagirao je jučer gradonačelnik Neven Bosilj, a njemu je danas odgovorila Nezavisna lista Ivana Čehoka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije