GOSPODARENJE OTPADOM

Odlagalište u Jerovcu pred konačnim zatvaranjem! Gradski vijećnici uskoro donose odluku o tome

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić kaže da ne zna kamo s otpadom nakon toga.

U četvrtak, 10. listopada, Gradsko vijeće Grada Ivanca održat će tematsku sjednicu na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića za zatvaranje odlagališta otpada Jerovec. Batinić predlaže donošenje Zaključka kojim bi se tvrtki Ivkom d.d. naložilo pokretanje potrebnih aktivnosti za konačnu sanaciju i zatvaranje ovog odlagališta.

Građani u anketi rekli svoje

Odlagalište Jerovec, čiji će kapaciteti biti popunjeni tijekom 2025. godine, tada će dosegnuti granice za koje su izdane dozvole, što omogućava zakonsko zatvaranje, obrazloženje je koje stoji iza ovog prijedloga.

Također, ovaj prijedlog dolazi nakon ankete provedene među građanima Gornjeg i Donjeg Jerovca te Dubrovca, u kojoj se 73 posto ispitanika izjasnilo protiv daljnjeg odlaganja otpada u svojoj blizini.

Škvarić: ‘Imamo obvezu, nemamo alate’

O toj je temi nedavno na sjednici Županijske skupštine govorio gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Taj je grad jedna od nekoliko jedinica lokalne samouprave koje u Jerovcu zbrinjava otpad, sukladno dokumentu “Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske”.

“Problem je u tome što je zbrinjavanje otpada obveza jedinica lokalne samouprave, a one nemaju nikakve alate u svojim rukama. Država je jako agilna samo u zatvaranju odlagališta, ali ne i u donošenju prijedloga rješenja za ovakve situacije”, požalio se Škvarić. Lepoglava bi tad morala, rekao je, tražiti udaljena odlagališta, a kapaciteta na njima je sve manje.

Što je s Piškornicom?

S takvim tumačenjem donekle se složio i Mladen Ružman, direktor tvrtke Piškornica. I on smatra da bi se plan dinamike zatvaranja odlagališta trebao revidirati. No to je posao drugih državnih tijela. Što se tiče Piškornice, početak rada regionalnog centra za gospodarenje otpadom najavljen je za 2027. godinu. No riječ je o projektu za kojeg, nakon svih neugodnih iskustava od 2009. godine nadalje, gotovo nitko ne vjeruje da će ikad biti realiziran.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije