ŠKOLSTVO

Zbog sukoba Stričaka i Bosilja trpe učenici: Nastava tjelesnog već nekoliko tjedana odvija se u neadekvatnim uvjetima

Loša komunikacija između Grada i Županije stvorila je novi problem. Ipak, nazire se moguće rješenje…

Oko tisuću i petsto varaždinskih srednjoškolaca od početka listopada više ne koristi dvoranu u Graberju za nastavu tjelesnog odgoja. Učenici Elektrostrojarske škole te Strojarske i prometne škole, odlukom svog osnivača, Varaždinske županije, nastavu iz tog predmeta imaju organiziranu u dvoranama Gospodarske škole te Druge gimnazije.

Župan šuti

Da nije riječ o strateškoj i planiranoj odluci jasno je već iz toga što je Varaždinska županija, kao osnivač srednjih škola, tu odluku donijela nakon što je nastavna godina već počela. No zašto je odluka donesena nekoliko tjedana nakon početka nastavne godine? Je li razlog za takvu odluku bio taj što je Grad Varaždin podigao cijenu korištenja dvorane u Graberju? Jesu li uvjeti za nastavu tjelesnog odgoja sada adekvatni? Postoji li mogućnost da se situacija riješi u korist učenika?

To su neka od pitanja koja smo postavili županu Anđelku Stričaku, a nakon tjedan dana iz Varaždinske županije stigao je odgovor od jedne jedine rečenice:

“Nastava tjelesne i zdravstvene kulture za učenike srednjih škola organizirana je u školskim sportskim dvoranama škola čiji je osnivač Varaždinska županija.”

Gužve i improvizacija

Odgovor zvuči kao da problema zapravo nema. No stanje na terenu, doznajemo, nije baš takvo.

U novoj situaciji tako se događa da čak četiri razreda istovremeno koriste dvoranu. Ne samo da to stvara gužvu na ograničenom prostoru, možemo samo zamisliti kako to izgleda kada toliki broj učenika mora dijeliti svlačionicu i sanitarni čvor.

U takvim uvjetima nastavnici ne mogu kvalitetno provoditi plan i program te se oslanjaju na improvizaciju. Teško da se može govoriti o primjerenim uvjetima rada, stoga ovo teško može biti dugoročno rješenje.

‘Prvo je Županija digla cijene’

Dok župan Stričak smatra da nema obvezu javno komunicirati o ovoj temi, njegov politički kolega iz Gradske vijećnice bio je otvoreniji te je iznio svoje viđenje kako je došlo do ovog sukoba. Riječ ‘sukob’ za ovu situaciju, naglasimo to, upotrijebio je sam gradonačelnik Neven Bosilj.

“Najprije je Županija povisila cijenu najma dvorane Prve gimnazije i Gospodarske škole za naše sportske klubove. Također su nam ukinuli deset beplatnih sati. Cijelu prošlu godinu plaćali smo po tim višim cijenama. Zato je na kraju predloženo da se poveća cijena najma u Graberju”, iznio je Bosilj ukratko kako je problem nastao.

Te nove cijene županijskih dvorana bile su 25 i 30 eura po satu, ovisno o kojoj dvorani je riječ. Graberje je cijelo to vrijeme koštalo 15 eura po satu, a onda je Grad od jeseni povisio cijenu na 50 eura.

Dvorana u Graberju prijepodne je prazna (Foto: Zvonko Lončar)

Runac kumovao poskupljenju?

Pritom Bosilj inzistira na tumačenju da nije on povisio cijenu, nego Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina.

“Izvršni odbor Zajednice sportskih udruga izglasao je povećanje cijene za Graberje. Istina, na prijedlog Grada, ali mogli su to odbiti. A tko je predsjednik Zajednice? Član iste stranke kojoj pripada i župan”, iznosi Bosilj svoje tumačenje. Pritom govori o Alenu Runcu, a stranka je, zna se, HDZ. No Runac odbija takva tumačenja, tvrdeći da Grad odlučuje, a Zajednica je operativac.

‘Županija to može plaćati’

Kako god bilo, Županija nije pristala na to da plaća Graberje po novim cijenama. Sazvan je sastanak ravnatelja te je donesena odluka da druge škole u svoje prostore prihvate tih oko tisuću i petsto učenika.

Bosilj tvrdi da Županija to nije trebala učiniti, jer ima dovoljan financijski kapacitet da plaća Graberje i po novoj cijeni.

“Županija će od građana Varaždina ove godine dobiti 13 milijuna eura temeljem poreza na dohodak. Osim toga, Grad im izlazi u susret oslobađajući ih plaćanja svih komunalnih doprinosa kad grade objekte od javnog interesa. S druge strane, Grad uredno plaća rate za te županijske školske sportske dvorane, za koje je Grad osigurao i zemljište”, tumači gradonačelnik.

Dodaje i brojke: 2023. godine Grad je za dvorane Prve i Druge gimnazije te Gospodarske škole platio 62 tisuće eura. Ukupno će za njih, u razdoblju od 2006. do 2036. godine, platiti 1,8 milijuna eura.

Komunikacija Grada i Županije

Pitali smo gradonačelnika je li komunicirao sa županom prije nego što je povisio cijenu za Graberje. Zanimalo nas je jesu li Županija i Grad razgovarali o problemu prije nego što je on dodatno eskalirao.

“Razgovarao sam sa zamjenicom župana i pročelnikom. A sa županom se ne može komunicirati”, rekao je gradonačelnik. “Zato je bitno da na čelo Županije dođe netko s kim se može surađivati”, spremno je prešao Bosilj u predizborni mod.

Grad spreman na sporazum, čeka se Županija

Ipak, nakon svega, čini se da se pojavilo moguće rješenje. S obzirom na sadašnju situaciju, Grad je pripremio sporazum prema kojem bi se sve trebalo vratiti na staro.

To znači da Grad predlaže povratak na uvjete korištenja dvorana koji su vrijedili prije nešto više od godinu dana. Time se ne bi samo vratila cijena najma Graberja na onu prijašnju, nego bi se vratile i cijene najma županijskih dvorana te deset besplatnih sati za gradske klubove.

Na potezu je župan Anđelko Stričak. I Varaždinska županija i Grad Varaždin ponosno ističu titulu ‘Prijatelj djece’, možda je ovo prava prilika da postupe u skladu s njom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije