SPOJ S ISTOČNIM DIJELOM GRADA

Tko će platiti podvožnjak? ‘Butković je obećao, ali…’

Tako je to kad si gradonačelnik s crvenom knjižicom, a župan i ministar imaju plave.

Ako će se sve odvijati prema planovima varaždinske gradske vlasti, iduće godine mogla bi započeti gradnja podvožnjaka koji će, prolazeći ispod željezničke pruge, spojiti Supilovu ulicu s Wissertovom. Bit će to prvi konkretan korak, vidljiv i opipljiv na terenu, u rješavanju višedesetljetnog prometnog problema kod takozvane kućanske rampe.

Projektiranje podvožnjaka u završnoj je fazi, rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković prije nekoliko dana na konferenciji o prometu održanoj u Varaždinu. Krajem ove ili početkom iduće godine Grad bi trebao dobiti građevinsku dozvolu, nakon čega slijedi natječaj za odabir izvođača radova.

Rokovi pomaknuti u odnosu na najavljeno

U odnosu na najave gradske vlasti iz rujna prošle godine, čini se da sve to ipak malo kasni.

“U ovo vrijeme iduće godine imat ćemo izvođača radova,” rekao je gradonačelnik Neven Bosilj 26. rujna 2023. godine na sjednici Gradskog vijeća.

Izvođača još nema, a nema ni građevinske dozvole, no realizacija nije upitna unatoč prolongiranju rokova. Trenutno se postavljaju pitanja koliko će izgradnja podvožnjaka koštati i tko će to platiti, jer riječ je o kapitalnom projektu, pa je za pretpostaviti da neće biti jeftin.

U proračunu zacrtano 27 milijuna eura

Proračun Grada Varaždina za 2025. godinu veći je za oko 16 milijuna eura u odnosu na ovogodišnji, a podvožnjak je našao svoje mjesto u njemu. No, ne u cijelosti – samo jednim dijelom. Ostatak novca raspoređen je na 2026. i 2027. godinu.

Prema projekcijama, izgradnja podvožnjaka planira se na 22 milijuna eura plus PDV, što na kraju iznosi oko 27 milijuna eura. Toliko Grad planira platiti za realizaciju projekta.

U 2025. godini planirano je utrošiti 3,5 milijuna eura, u 2026. to će biti 12,5 milijuna eura, a preostalih 11 milijuna eura ostavljeno je za 2027. godinu.

Butkovićevo obećanje iz 2022.

Često se u javnosti spominje da je ministar Oleg Butković najavio spremnost Vlade da središnja država financira taj važan projekt, dok je na Gradu Varaždinu da osigura građevinsku dozvolu. Navodno je to obećao na sastanku u lipnju 2022. godine.

Župan Anđelko Stričak i ministar Oleg Butković na sastanku (Foto: Varaždinska županija)

U ožujku 2023. godine župan Anđelko Stričak ponovio je da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

“S ministrom Butkovićem sam razgovarao o projektu kućanske rampe, za koji se od svibnja prošle godine čeka građevinska dozvola. Po njezinom ishođenju, Ministarstvo je spremno uključiti se u financiranje tog projekta,” rekao je tada Stričak.

U listopadu 2023. godine na stranicama Mladeži HDZ-a Varaždinske županije objavljena je poruka upućena Bosilju koja glasi:

“Još 14. lipnja 2022. godine ministar Oleg Butković Vas je zamolio – donesite građevinsku dozvolu i ‘ajmo ju izgraditi!”

Oprez u Gradskoj vijećnici

Dakle, spremnost Vlade za financiranje tog projekta očigledno postoji, no u Gradskoj vijećnici vlada oprez.

“U proračunu je planirano da će se podvožnjak financirati putem kredita, bez obzira na obećanja ministra Butkovića i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture,” rekao je gradonačelnik Bosilj ovoga tjedna.

Kaže da ništa ne želi prepustiti slučaju. Nije teško razumjeti zašto. Kad je na čelu Grada član SDP-a, a na čelu Županije i Ministarstva članovi HDZ-a, opreza nikad dovoljno. To je, nažalost, realnost hrvatske politike.

“A ako Grad zaista dobije obećana sredstva, promijenit ćemo samo način financiranja”, najavljuje Bosilj što će biti ako se projekt na kraju zaista realizira na način koji je najpovoljniji za gradsku blagajnu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije