SLUČAJ TERMOPLIN Strahonja: ‘Donacije ne mogu zamijeniti dugovanja prema Gradu!’

Odluka da se odustane od spora s Termoplinom teškog 1,5 milijun kuna (odnosno 1 milijun, brojka je to kojom barata gradska vlast) i krene putem ‘mirnog rješenja’ jučer je jednoglasno prihvaćena na varaždinskom Gradskom vijeću.

No čini se da tu priči nije kraj. Nestranački vijećnik iz kvote HDZ-a Vjeran Strahonja osvrnuo se danas na tu odluku i čini se da je on tumači na ponešto drugačiji način nego što je to predstavila gradska vlast na čelu s Ivanom Čehokom i Zlatanom Avarom.

> AVAR O SLUČAJU ‘Idemo na mirno rješenje, Termoplin je već donirao pola milijuna’

Podsjetimo, jučer je Gradsko vijeće povuklo Zaključak o pokretanju postupka povrata neosnovano naplaćenih sredstava od strane Trgovačkog društva Termoplin d.d., a kojeg je donijelo 20. lipnja 2017. godine.

Prvotnim zaključkom Grad je trebao pokrenuti spor protiv Termoplina i tražiti povrat sredstava u gradski proračun. Sada je to stavljeno izvan snage, a gradska vlast govori o Termoplinovim donacijama kao dijelu rješenja ili potpunom rješenju ovoga spora.

– Prvo, kako je došlo do prvog Zaključka, od 20. lipnja 2017. Nije baš uobičajeno da Grad ili gradske ustanove i tvrtke tuže drugu tvrtku u većinskom vlasništvu Grada. Sjetimo se sulude situacije kad su se tužili Varkom i Čistoća i nabijali sudske i odvjetničke troškove. Stoga mi je potpuno normalno da je gradonačelnik tražio potporu od Gradskog vijeća da pokrene spor protiv Termoplina, bile su tada priložene i neke navodno neosnovane fakture. Danas je odlukom Gradskog vijeća ovaj zaključak stavljen izvan snage po hitnom postupku, s obrazloženjem ‘da su se sve strane potpisnice zaključenih ugovora o opskrbi plinom i TD Termoplin d.d. Varaždin usuglasile oko mirnog rješenja ovog pitanja i nastavka pregovora’. Prema tome, umjesto sudskim putem, nastavit će se mirnim rješavanjem i pregovorima, što mi je također logično – kaže Strahonja.

Stavljanje, dakle, prijašnjeg zaključka izvan snage, po Strahonji, nije kraj priče.

– Prema zadnjem zaključku, nastavit će se pregovori Grada i Termoplina – Strahonjino je tumačenje jučerašnje odluke Gradskog vijeća.

Kaže da nije pravnik i ne može iz te perspektive komentirati kakav ishod se može očekivati, ali on vidi nekoliko mogućih ishoda ove odluke.

– Nisam pravnik, ali mislim da dogovorni ishod može biti sljedeći. Prva mogućnost: Termoplin je neki iznos neosnovano naplatio i mora ga vratiti. Druga mogućnost: Termoplin je sve naplatio kako treba pa ništa ne mora vratiti. Treća mogućnost: Termoplin je nešto neopravdano naplatio, ali postoje neki uvjeti zbog kojih ne mora vratiti dio ili cijeli iznos jer postoji podijeljena odgovornost i slično.

Kako god bilo, smatra Strahonja, mirno rješavanje i pregovori moraju se nastaviti i moraju završiti nekakvim pisanim dokumentom.

– Ali to je posao izvršne vlasti, kao što je posao izvršne vlasti da naplati svaku drugu štetu koju je netko prouzročio Gradu. Tu ne treba nikakav zaključak Gradskog vijeća, niti Gradsko vijeće može odlučiti da gradonačelnik ne poduzima ono što su mu obaveze. Ukoliko se dogovor ne postigne mirnim putem ili pregovorima, opet će gradonačelnik morati pokrenuti sudski postupak povrata neosnovano naplaćenih sredstava, u to nema sumnje, sve drugo bi bio propust – jasan je Strahonja.

Osvrnuo se na Avarove i Čehokove izjave o tome da se dug dijelom kompenzira donacijama.

– Smatram da su to dvije kategorije. Ako dug postoji, Termoplin ga mora uplatiti na račun Grada ili ustanova od kojih je nešto neosnovano naplatio i to se ne može zamijeniti donacijom, čak ni većom od duga. Ako dug ne postoji, Termoplin ne treba ništa vraćati. Donacija može biti samo dobrovoljna. Prisilna ‘donacija’ bi bila reket. Ne mogu tumačiti što je gospodin Avar mislio, ali on se sigurno razumije u financije i propise. Zato donacije koje spominje gospodin Avar mogu shvatiti samo kao znak dobre volje da se nastavi mirnim putem, a ne sudskim procesom. I to je u redu – zaključuje Strahonja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije