REPOVI I SPOROVI ‘Mi pružamo ruku, ali Termoplin misli da je država u državi!’

Izvješće o poslovanju Termoplina u 2016. godini izazvalo je zanimljivu raspravu na jučer održanoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća. Naposljetku je ono i prihvaćeno, ali su ponovno na površinu isplivale neke već gotovo zaboravljene teme.

Termoplinovo poslovanje prilično je dobro. Poduzeće, koje zapošljava 112 djelatnika, ostvarilo je 236 milijuna kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja iznosi 28 milijuna kuna.

Upravljačka prava

No rasprava se počela voditi oko nekih stvari koje sežu daleko u prošlost, sve do 2004. pa i do 1996. godine.

Naime, Neven Bosilj (SDP) i gradonačelnik Ivan Čehok (GLAS) nisu se mogli usaglasiti oko toga kada se točno Grad Varaždin odrekao toga da mu upravljačka prava budu sukladna vlasničkim pravima. Grad Varaždin, naime, vlasnik je 51% dionica Termoplina, ali nema sukladna upravljačka prava.

Bosilj tvrdi da je ta odluka donijeta i unešena u statut 2004. godine, u vrijeme kada je gradonačelnik također bio Ivan Čehok, dok Čehok tvrdi da sve to datira u 1996. godinu i da s njim nema veze.

– Mi već godinama pričamo jednu te istu stvar. Pustimo priču oko vlasničkih odnosa – inzistirao je Čehok na tome da se o tome ne priča.

Predsjednik Vijeća Damir Habijan pokušao je upozoriti vijećnike da ova tema nema veze s izvješćem o poslovanju Termoplina za prošlu godinu, ali se ona nije mogla izbjeći.

Dotaknuo ju je i vijećnik Davor Patafta iz Lige za Varaždin, rezonirajući na sličnom tragu kao i Bosilj.

Kaznena prijava

Drugi važan moment u raspravi bio je vezan uz epilog kaznene prijave koju je Zlatan Avar, danas zamjenik gradonačelnika, tada gradski vijećnik, u svibnju 2016. godine podnio protiv Ivana Topolnjaka, direktora Termoplina, Nevenke Grbac, voditeljice financija i računovodstva, predsjednice Nadzornog odbora i predsjednice Skupštine Termoplina, te Gorana Habuša, bivšeg varaždinskog gradonačelnika.

Podsjetimo, riječ je o slučaju u kojem je Avar utvrdio da je Termoplin oštetio javne ustanove i trgovačka društva u vlasništvu Grada Varaždina za iznos od oko 1,5 milijuna kuna tijekom razdoblja od 1. ožujka 2014. do 1. ožujka 2016. godine.

Razloge za takve tvrdnje Avar je našao u tome što je Termoplin javnim ustanovama i gradskim trgovačkim društvima fakturirao, bez ikakve prethodne najave i obrazloženja, račune prema višim jediničnim cijenama nego što je to dogovoreno u postupku javne nabave.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

U međuvremenu je Avarova kaznena prijava odbačena odlukom Županijskog državnog odvjetništva od 11. rujna ove godine.

Odvjetništvo je ustvrdilo da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti (Habuš) te kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju (Topolnjak i Grbac).

No iako je kaznena prijava za navedena djela odbačena, na snazi je i dalje odluka Gradskog vijeća koja se temelji na revizijskom izvješću koje je potvrdilo Avarove navode i kojom se traži povrat preplaćenih sredstava u proračun.

Tako nam je gradonačelnik Ivan Čehok nedavno najavio da je u razgovoru s direktorom Termoplina Ivanom Topolnjakom dogovoreno da se taj iznos (zapravo dio, govori se o milijun kuna) u gradski proračun usmjeri putem donacije.

> Epilog Avarove kaznene prijave: ‘Termoplin će Gradu donirati milijun kuna’

No danas se na Gradskome vijeću ta donacija nije više izrijekom spominjala.

Dogodio se ‘nesporazum’

A Čehok je cijeli slučaj i dalje jednako nazivao – ‘nesporazumom’, ne negiravši pritom da je potrebno ta sredstva vratiti u proračun.

– Evidentno je da se dogodio nesporazum. Nije trebalo mjesec dana nakon što je ugovor potpisan odmah fakturirati 20 do 30 posto veće cijene. Hoćemo li to nazvati ovako ili onako, ne znam. Ja to nazivam nesporazumom. Za koji je jednako tako odgovoran i dio gradskih službi i direktora! Da budemo načistu. Jer je direktor dužan pogledati po kojoj cijeni mu se fakturira plin, voda ili nešto treće. Dakle, nemojte samo kriviti Topolnjaka. Ja neću ulaziti u povijest tog odnosa, ali činjenica je da sam ja direktora nazvao, on je rekao ‘ok, slažem se, dogodio se nesporazum, vratit ćemo to na neki način’. Ne pod naslovom obeštećenja, ali Termoplin može Gradu na drugi način namaknuti ta sredstva – najavio je ponovno Čehok.

Pravo jedno, pravda drugo

Gradski vijećnik sa Čehokove liste Željko Bunić iznio je da vijećnici GLAS-a stoje iza Zlatana Avara u vezi ovoga slučaja, uvodno napomenuvši da je ‘pravo jedno, a pravda drugo’.

– Stojimo iza Avara, kao i iza postupka povrata neosnovano plaćenih sredstava iz proračuna, o čemu je odluku 19. lipnja donijelo ovo Gradsko vijeće – naglasio je Bunić.

Istaknuo je zadovoljstvo poslovanjem Termoplina te ustvrdio:

– No istovremeno takvi rezultati ne daju pravo direktoru, ujedno i manjinskom vlasniku, da se ponaša kao da je jedan jedini.

Završio je svoje izlaganje Bunić u pomirljivom tonu.

– Očekujem od Termoplina buduću suradnju, koju je direktor i sam najavio. Mi smo pred rješavanjem problema. U dobroj namjeri poduprijet ćemo izvješće, ali tražimo od gradske uprave i Termoplina da se provede zaključak Gradskog vijeća o povratu preplaćenih sredstava. Na koji način, u kojoj dinamici, to ostavljamo da se dogovore gradonačelnik i direktor, ali mislimo da ne može biti kasnije od 30. studenoga, dakle u ovoj proračunskoj godini – zaključio je Bunić.

Tri funkcije u jednoj osobi

Najavio je na sjednici gradonačelnik Čehok i da će biti nužno promijeniti članove Nadzornog odbora Termoplina koji predstavljaju Grad, budući da ne zastupaju interese aktualnog Gradskog vijeća, kao i to da će Grad tražiti da se promijeni praksa da jedna osoba bude i voditelj računovodstva, i predsjednik Nadzornog odbora, i predsjednik Skupštine. Mislio je pritom na Nevenku Grbac.

Upravo je Nevenka Grbac prisustvovala sjednici i javila se za riječ.

– Vlasnik i predstavnici vlasnika biraju članove Nadzornog odbora. A predsjednik Skupštine je, prema Statutu, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora. Ni jedan članak nijednog zakona nije prekršen – osvrnula se Grbac na svoje tri funkcije.

Htjela se osvrnuti i na zaključak Gradskog vijeća o povratu preplaćenih sredstava, ali joj Habijan nije dozvolio, rekavši da nema to pravo.

Tri institucije odradile posao

Naposljetku je komentirala i epilog Avarove kaznene prijave.

– Tri institucije su odradile svoj posao. Nije se vijećnicima naglasilo da priča traje od ožujka 2016., da se uključila HERA, da je Grad podnio prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja ju je odbacila. Naposljetku, u rujnu dobivamo, ne mi, već onaj koji je tužio, informaciju da je i kaznena prijava odbačena. A da bi se neki novac uplatio, to mora biti mjerodavno, mora biti štambilj, potpis, nešto – rezolutna je bila Grbac.

Dodala je na kraju također da cijela ova priča nema nikakve veze s izvješćem o kojem se glasuje, budući da se ono odnosi na 2016. godinu.

Svi ‘za’, četiri suzdržana

Nakon njezina istupa za govornicu je stupio ponovo Željko Bunić i dramatično izjavio:

– Ovdje se dogodilo nešto vrlo zanimljivo. Mi smo Termoplinu pružili ruku suradnje… No ovoga puta ću savjetovati svoje kolege da glasuju protiv izvješća Termoplina iz jednostavnog razloga što očito Termoplin misli da je država u državi, očito gospodin Topolnjak misli da je jedini vlasnik Termoplina. Ali vjerujte da ćemo se mi svim sredstvima boriti da Grad Varaždin dobije svoju ulogu u Termoplinu.

Slijedi stanka od pet minuta, pa glasovanje. Bunićev istup nije naišao na razumijevanje, vijećnici GLAS-a prihvatili su Termoplinovo izvješće. Bunić je pak bio suzdržan, jednako kao i reformisti Darko Detelj i Vesna Dušak te Davor Patafta iz Lige za Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije