Vijesti / Politika

Habuš: 'Imam pravo prozivati pročelnike ako ne odrade posao, to nije mobbing'

Habuš: 'Imam pravo prozivati pročelnike ako ne odrade posao, to nije mobbing'

Nakon što je gradski vijećnik Zlatan Avar poslao medijima fotografije e-maila koji je još 30. prosinca uputio gradonačelniku Habušu i pročenici Odjela za financije, proračun i javnu nabavu Mireli Ivanković kako bi ih obavijestio da Termoplin fakturira plin po višoj cijeni od one ugovorene u postupku javne nabave, oglasio se i gradonačelnik, koji je izjavio kako će netko zbog propusta morati odgovarati.

> Slučaj Termoplin: Ovo je mail poslan gradonačelniku Habušu još 2014. godine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> Gradonačelnik Goran Habuš znao je da Termoplin naplaćuje više od ugovorenog

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

> Habuš o Termoplinu: Zatražio sam hitno očitovanje nadležnog upravnog odjela

- Radi se o Gradskom muzeju Varaždin i gospodinu Morandiniju koji me i usmeno upozorio na to. Ja sam mu tad rekao da uputi dopis prema Termoplinu jer je on potpisao taj ugovor, da traži očitovanje i da na temelju tog očitovanja reagira prema Upravnom odjelu za financije, proračun i javnu nabavu Grada Varaždina. Nakon toga, ja nikakvu informaciju više nisam dobio, podrazumijevajući da je onda vjerojatno sve u okviru javne nabave. Ono što je 'otkrio' gospodin Avar, je nešto što treba dobro ispitati i nešto zbog čega će netko u Gradu morati odgovarati. Naime, ako se zaista potvrdi, a sve indicije govore o tome, pa i ovaj izvještaj koji sam dobio od Upravnog odbora, da je bilo probijanja one ugovorene cijene i nije se reagiralo sukladno stavkama Ugovora koji je potpisan s Termoplinom, onda je prvi koje je trebao regirati je Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu Grada Varaždina. To je njihov posao, doći do mene i upozoriti me da smo u crvenom. To se nažalost nije dogodilo. Gospodin Avar je odradio posao nekoga u Gradu tko je trebao taj posao odraditi, a nije ga odradio i zbog toga će netko morati odgovarati – rekao je gradonačelnik Habuš.

Kako je rekao gradonačelnik, upravo na tu temu je održan sastanak, a rekao je kako je opravdanje Upravnog odjela za financije osnovnoškolski uradak. Nakon toga je zatražio pismeno opravdanje i čija je to odgovornost i kako će zbog toga netko morati odgovarati.

- Ne ulazim u ovlasti Termoplina, jesu li oni smjeli to fakturirati ili nisu. Zadaća Upravnog odjela je da štiti Grad Varaždin i njegove ustanove jer su oni provodili javnu nabavu. Ako je Termoplin radio nešto krivo, time će se baviti netko drugi. Smatram da imam pravo prozivati nekoga za odgovornost, da se ne radi o nikakvom mobbingu. Pročelnici su sasvim solidno plaćeni da rade svoj posao i to je minimum koji bi morali dati od sebe. Ako to netko nije radio, morat će snositi posljedice. Previše volim ovaj grad da dozvolim da netko brlja i mulja građane i mene.

Također, istaknuo je kako to ne znači smjenu pročelnice Mirele Ivanković, ali da će netko morati odgovarati. Na upit o tužbi prema Termoplinu, rekao je kako je sve moguće, ali i da temeljem sporazuma Termoplin ima obavezu da obavijesti usmeno Grad o promjeni cijene.

NA pitanje zašto se tek sada krenulo u rješavanje problema, istaknuo je kako on nije taj koji je ugovarao te cijene.

- Postoji povjerenstvo i ljudi koji raspisuju tendere za javnu nabavu i koji to moraju kontrolirati. Ako ću ja sve kontrolirati u ovom gradu, onda možemo sve zaposlenike poslati na ulicu, pa ću onda ja onda biti formalno odgovoran za sve, i ono za što jesam, ali i za što nisam. Tu je isključivo odgovornost Upravnog odjela koji je mene trebao obavijestiti da nešto ne štima. Njihovom nereakcijom, ja sam samo mogao shvatiti da je sve u redu i naravno, nisam više ništa po tom pitanju pitao – rekao je Goran Habuš.

Spomenuo je kako mu se s istim problemom javio prije nekoliko mjeseci i direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar, kojemu je rekao isto što i čelnim ljudima Gradskog muzeja Varaždin. Također, oštro je demantirao izjave vijećnika Avara kako se radi o zaštiti, već da se radi o tome da netko u Gradu nije odradio svoj posao.

- Nije ništa prestrašno, vjerojatno Grad nije oštećen ni blizu onom iznosu koji spominje vijećnik Avar, ali ostaje činjenica i gorak okus da netko u Gradu nije radio svoj posao za koji je plaćen. Moja odgovornost je ogromna, moja odgovornost je za sve u ovom gradu, međutim kako imate direktore u tvrtki koji će odgovarati za nešto što ste zeznuli, tako ćete i vi njemu odgovarati za ono što ste zeznuli. Prema tome, mora se znati za što odgovara i za što je netko plaćen - zaključio je gradonačelnik Habuš.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci