Slučaj Termoplin: Ovo je mail poslan gradonačelniku Habušu još 2014. godine

– Poštovani, u prilogu Vam dostavljamo odgovor Termoplina na naš upit o cijeni plina. Prema javnoj ponudi iz veljače ove godine Termoplin je ponudio cijenu plina TM5=0,3073 kn (odnosno prema TM3=0,3178), a već prva rata bila je TM5=0,3488 kn (odnosno TM3=0,3693 kn). I nije se mijenjala do kraja godine. Iz svega možemo zaključiti da je cijena na ‘svjetskom tržištu’ taman porasla za 13,5% (odnosno 16%) odmah po završetku javne nabave i od tada se nije mijenjala 10 mjeseci.

To je sadržaj poruke elektroničke pošte odaslane 30. prosinca 2014. godine na adresu pročelnice Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Mirele Ivanković i gradonačelnika Grada Varaždina Gorana Habuša.

Poruku je poslala čelna osoba jedne od gradskih javnih ustanova i ona pokazuje da je gradonačelnik još 2014. godine bio upoznat s time da Termoplin fakturira plin po višoj cijeni od one ugovorene u postupku javne nabave.

> Gradonačelnik Goran Habuš znao je da Termoplin naplaćuje više od ugovorenog

U posjedu ove poruke je nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar, koji je i pokrenuo cijeli ‘slučaj Termoplin’ i koji je iznio podatak da je ova tvrtka tijekom 2014. i 2015. iz gradskog proračuna protupravno izvukla oko 1,6 milijuna kuna.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

– Prema uobičajenoj praksi, kada se zajedno sa najbližim suradnicima suočava sa činjenicama koje ne želi prihvatiti, gradonačelnik ne želi davati nikakva pojašnjenja i odgovore. Osobno mogu potvrditi i dokazati da mi gradonačelnik nije odgovarao na mail poruke koje sam mu upućivao. Više puta sam upozorio, kako kolege vijećnike tako i gradonačelnika i njegove suradnike, da moraju čitati dokumente i materijale koji im se dostave. Stoga prilažem mail za kojeg vjerujem da ga je gradonačelnik pročitao i očito odlučio ignorirati – stoji u priopćenju Zlatana Avara.

Tijekom jutarnjih sati gradonačelnik Goran Habuš zbog zauzetosti unaprijed dogovorenim sastancima nije bio u mogućnosti komentirati autentičnost ove poruke i odgovoriti na pitanje kako to da tada nije reagirao i zatražio ‘hitno očitovanje nadležnog upravnog odjela i Termoplina’.

> Habuš o Termoplinu: Zatražio sam hitno očitovanje nadležnog upravnog odjela

Učinio je to tek ovih dana, gotovo godinu i pol kasnije, nakon što je vijećnik Zlatan Avar s ozbiljnim optužbama na račun Termoplina, temeljenima na opsežnoj dokumentaciji i temeljitoj analizi, izašao u javnost. Odgovor gradonačelnika objavit ćemo čim ga dobijemo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije