Boljim kamerama i garažom za bicikliste stat će se na kraj krađama bicikala

Na danas održanoj izvanrednoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta, raspravljalo se o samo jednoj točki dnevnog reda, a riječ je o problemu koji se posebno istaknuo posljednjih mjeseci – krađe bicikala u Varaždinu.

Vijeće je sazvao gradonačelnik Habuš, a predložen je niz mjera kojima se kani stati na kraj kradljivcima. Između ostalog, predložena je prenamjena druge etaže podzemne garaže na Kapucinskom trgu u garažu bicikala, gdje bi Varaždinci mogli bez straha od krađe ostavljati bicikle kad idu u grad uz simboličnu cijenu.

> Krađe bicikala: U sedam mjeseci 250 prijava policiji, čak 70 više nego lani

> Gradonačelnik Habuš najavio oštru borbu protiv kradljivaca bicikala

– Nema čistih fokus točaka gdje se najviše kradu bicikli, a ono što Grad može napraviti je da zaštiti, prevenira ili pokuša raditi na prevenciji raznim sustavima kako se krađe ne bi događale. Prva mjera biti će ubrzanje uvođenja video nadzora na Franjevačkom trgu, kod ‘vure‘, na Varaždinskom placu, željezničkom kolodvoru i još nekim lokacijama. Jednako tako, Grad će poduzeti mjere pojačane kontrole kroz komunalno i prometno redarstvo. Uniformirat ćemo komunalne redare i tražiti od njih da ta mjesta češće obilaze – rekao je gradonačelnik Habuš.

Također, unaprijedit će se i kamere na osnovnim školama, odnosno postavit će se kamere visoke rezolucije, a taj korak bi trebao biti dovršen kroz dva mjeseca, prema riječima gradonačelnika. Jedna od mjera biti će slanje apela prema srednjim školama da svoje kamere okrenu prema štenderima za bicikle, a uspostavit će se i medijska kampanja kroz distribuciju letaka kako bi se skrenula pozornost građana i kako bi se građani informirali o registraciji bicikala.

Jedna od mjera kojima bi se umanjio broj krađa je i pojačana ophodnja policijskih djelatnika na žarišnim točkama.

– U posljednje vrijeme bilježimo pojačan nestanak bicikala za 15 do 20 posto raznih vrijednosti bicikala, a bicikli se kradu i po šupama, hodnicima zgrada i privatnim dvorištima – izjavio je Krešo Bosak, načelnik policijske postaje Varaždin.

Prema rečenom na sjednici, veliki dio bicikala se krade iz koristoljublja, odnosno zbog brze zarade, a veliki broj ih završi prodanih na otpadu kao sekundarne sirovine, pa čak i bicikli vrijedni nekoliko tisuća kuna.

Kako ističu predstavnici PU varaždinske, još uvijek je mali broj građana koji je registrirao svoje bicikle putem besplatne aplikacije koja je napravljena ove godine, a s ciljem lakše identifikacije vlasnika ukradenih bicikala koji su pronađeni od strane pripadnika policije ( registrirano je 311 bicikala, od toga je osam ukradeno u tom razdoblju, a pronađen je vlasnik samo jednog bicikla) te su ovim putem pozvali sve građane da registriraju svoje bicikle na vrijeme.

Osim toga, na stranici za registraciju moguće je pronaći niz savjeta kako smanjiti mogućnost krađe bicikla, odnosno kako zaštititi svoja vozila od potencijalnih kradljivaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije