Vijesti / Politika

PET ŽUPANA za manje poreze i veće plaće radnika na sjeveru Hrvatske

PET ŽUPANA za manje poreze i veće plaće radnika na sjeveru Hrvatske

Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. bio je domaćin novom sastanku petorice župana sjeverne Hrvatske održanom u Čakovcu.

Teme sastanka o kojima su raspravljali župan Bjelovarsko bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te župan Međimurske županije Matija Posavec bile su osnivanje Centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenju realizacije većih infrastrukturnih projekata i stanju u gospodarstvu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sve su to teme na kojima će se raspravljati i na predstojećem sastanku svih župana i Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 4. srpnja u Varaždinu.

- Dogovorili smo da svatko od nas župana na sastanku s Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj.

Naime, na prosječnoj hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kn, radnik dobije na tekući račun 5663 kune a poslodavac mora platiti 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za isti trošak poduzetnik ostao konkurentan a radnik dobio veću neto plaću. To je prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a naročito je važno za sjever Hrvatske - ističe župan Posavec.

Župan Radimir Čačić osvrnuo se na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, osobito na eventualne promjene u sustavu primarne zdravstvene zaštite i ljekarničke djelatnosti, naglasivši kako taj Zakon ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama i nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata. - Ako treba ja ću biti prvi koji taj Zakon, ukoliko prođe proceduru, neću provoditi - rekao je.

O izazovima s kojima se susreću županije u dijelu osiguravanja financijskih sredstava kojima se sufinanciraju projekti iz EU fondova govorio je župan Damir Bajs.

- One županije koje mnogo novaca privlače iz EU fondova imaju problem u nedostatku novaca za sufinanciranje EU projekata. Nakon što županije definiraju i plate projekt, prođu europske kriterije, zatvore financijsku konstrukciju, realiziraju projekt i preuzmu rizik penalizacije, u državni se proračun slijeva, kroz PDV, 25% ugovorene investicije. Taj novac nikad ne bi došao u proračun da nije došlo do realizacije projekta.

Stoga, apeliramo na donošenje odluke da se do razine iznosa PDV-a kojim županije pune proračun kroz realizaciju EU projekata vrši, od strane države, sufinanciranje domicilne komponente u te projekte – ističe Bajs.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja i zdravstva.

- Jednako energično i čvrsto kako smo i do sada pokazali zajedništvo i snagu naših pet županija, uspjeli se dogovoriti o niz zajedničkih tema, poput centara kompetencija ili funkcionalnog povezivanja u turizmu, zdravstvu ili gospodarstvu, tako ćemo i nastaviti vršiti pritisak na one koji odlučuju, a sve u cilju bržeg razvoja hrvatskog sjevera ali i ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske - rekao je Koren.

Zaključno, Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo što, unatoč inicijativi i mnogim dopisima, nije održan sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na području ovih pet županija.

- Stoga, tražimo hitan sastanak prije zajedničke sjednice župana i Vlade RH - rekao je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci